Nieuws

Nederland in kopgroep stijgende huizenprijzen in Europese Unie

Koopwoningen op de Nederlandse markt gingen in het tweede kwartaal voor gemiddeld 12,8% meer van de hand dan een jaar geleden. Vooral de prijs van bestaande koopwoningen steeg hard. Daarmee behoort Nederland tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Zowel nieuwbouw als bestaande koopwoningen zijn in de cijfers meegenomen.

Nederland in kopgroep stijgende huizenprijzen in Europese Unie

Europese Unie

Gemiddeld lagen de transactieprijzen van woningen in de Europese Unie in het tweede kwartaal 7,3% hoger. Estland (+16,1%) kende de grootste stijging, daarna volgen Denemarken (+15,6%), Tsjechië (+14,5 procent), Luxemburg (+13,6 procent) en Litouwen (+13,3 procent). Alleen Cyprus noteert een daling (-5%).

De prijsstijging in Nederland is al voor het vijfde kwartaal op rij groter dan het kwartaal voorafgaand. Vooral de prijs van bestaande koopwoningen stijgt met 13% hard. Daarmee komt de prijsstijging van bestaande koopwoningen uit op het de hoogste jaar-op-jaar stijging in twintig jaar.

Totaal

In totaal werden er in het tweede kwartaal 52.787 koopwoningen en 8.793 nieuwbouwwoningen verkocht. Voor bestaande woningen betekent het dat er 3,9% minder huizen zijn verkocht en voor nieuwbouw 9,9% meer. In totaal is het aantal verkochte woningen gedaald met 2,1%, de eerste afname na zeven kwartalen van groei ten opzichte van een jaar eerder in het totaal aantal transacties.

Meer posts

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer
Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer

Met ons in gesprek?