Nieuws

1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning

1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.

1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning

Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) onder 2400 mensen dat dinsdag is gepubliceerd in economenvakblad ESB, schrijft het FD. De onderzoekers spreken van een mismatch op de woningmarkt. Huurders onder de 45 jaar willen liever kopen, vooral oudere woningeigenaren willen liever huren.

De snelste oplossing is meer huizen bouwen, en de fiscale voordelen voor kopen te verkleinen. „Het fiscale beleid maakt het voor ouderen nu bijvoorbeeld niet aantrekkelijk om hun huis te verkopen en dat geld op een beleggingsrekening te zetten. Dan wordt hun vermogen zwaarder belast”, zegt Dorinth van Dijk, onderzoeker bij DNB.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?