Nieuws

Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt

Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.

Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt

Het valt Pararius op dat de krapte in het middensegment ook toeneemt. Dat zijn woningen met huren tussen de 1.500 tot 2.000 euro. Vorig kwartaal zat een op de drie aangeboden huurhuizen in dit segment. "Deze verschuiving wijst erop dat huurders, vooral gedwongen door krapte of prijsopdrijving in het lagere segment, hun blik verleggen naar duurdere woningen", schrijft het verhuurplatform.

Afgelopen kwartaal kwamen 12.677 vrijesectorhuurwoningen vrij. Dat berekende Pararius met gegevens van zijn eigen verhuurplatform, huurwoningen.nl en andere openbare bronnen. Gemiddeld telde de organisatie 47 reacties per woning. Vorig jaar waren dat er 32.

De huurprijzen stijgen sinds lange tijd weer sneller dan de inflatie. Nieuwe huurders moesten gemiddeld 19,64 euro per vierkante meter per maand betalen, een stijging van bijna 10 procent. Het komt neer op 1.780,67 euro per maand voor een gemiddelde huurwoning. Hieronder zie je hoe de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in de afgelopen jaren steeg.

Huurprijzen stegen verder in eerste kwartaal 2025

Een vrijesectorhuurhuis blijft zo voor veel woningzoekers onbereikbaar, concludeert Pararius. Verhuurders eisen vaak dat huurders een bruto maandinkomen van drie keer de huur verdienen.

Begin dit jaar verdwenen 14.340 huurwoningen van de markt, waardoor de huurmarkt nog krapper is geworden. Veel verhuurders verkopen hun woningen als gevolg van nieuwe regels die vorig jaar zijn ingevoerd in de strijd tegen huurverhogingen. Daardoor levert het verhuren van een woning minder op.

Starters op de koopmarkt profiteren wel van de toename van voormalige huurwoningen. Het aantal hypotheekaanvragen zit bij die doelgroep in de lift.

Meer posts

Woningprijzen schieten harder omhoog: ’Koper kan meer bieden door hoger inkomen en lagere rente’
De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN Amro sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. „De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort”, aldus de economen.
Lees meer
Woningen in mei bijna 10% duurder: gemiddeld huis kost €471.875
De prijs van koopwoningen blijft in stevig tempo doorstijgen. In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7% hoger dan een jaar eerder.
Lees meer
Koopwoningen opnieuw duurder: bekijk hier de stijging in jouw gemeente
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2025 in bijna alle gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huizenprijzen stegen gemiddeld met 10,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De stijgende trend, die in de meeste gemeenten zichtbaar is, zette daarmee door.
Lees meer
Gemiddeld 115 reacties op middeldure huurwoning, kans in grote steden zelfs ’vrijwel nihil’
Met name in de grote steden is er een stormloop op de zeldzame middenhuurwoningen die nog worden aangeboden. In steden als Utrecht, Rotterdam en Amsterdam komen er gemiddeld meer dan 400 reacties op. Tegelijk staan deze woningen nog maar zes dagen online.
Lees meer

Met ons in gesprek?