Nieuws

Lees alles over de laatste ontwikkelingen!

Laatste berichten

Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer
Huizenprijzen stijgen naar recordniveau: aanbod op Funda droogt snel op
De Nederlandse huizenprijzen zijn in april naar een nieuw recordniveau gestegen. Bestaande koopwoningen zijn nu duurder dan op de eerdere piek in 2022, die werd gevolgd door een snelle prijsduikeling vanwege oplopende hypotheekrentes en een economische terugval.
Lees meer
Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer
Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer
Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer
Drie Nederlandse steden in Europese ranglijst van hoogste prijzen voor huurwoningen: ‘Schrikbarend’
Huurders betalen in Nederland de hoofdprijs voor woningen op de middellange termijn. Appartementen, kamers en studio’s zijn nergens in Europa zo duur als in Amsterdam, maar ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht schieten de prijzen omhoog.
Lees meer
Minste nieuwe koopwoningen verkocht sinds 2013
Ondanks een kleine opleving in het laatste kwartaal, zijn vorig jaar slechts 16.600 nieuwe koopwoningen verkocht. Dat is een derde minder dan in 2022 en het laagste aantal sinds 2013.
Lees meer
Huizenprijzen in versneld tempo omhoog: ’Het moet niet gekker worden’
De huizenprijzen gaan een tandje sneller omhoog. In februari betaalden kopers liefst 1% meer dan een maand eerder, constateert het CBS. Daarmee koersen de prijzen dit jaar af op een grotere stijging dan economen voorspelden. Makelaars melden grote drukte bij bezichtigingen en een toenemende trend om boven de vraagprijs te bieden.
Lees meer
’Jongeren laten baan liggen door woonproblematiek’
De meeste jongeren willen best verhuizen voor een nieuwe baan, maar dan moeten er in de buurt wel betaalbare woningen beschikbaar zijn. Een onderzoek onder starters geeft aan dat zelfs 25% van hen heeft afgezien van een sollicitatie vanwege de woonproblematiek.
Lees meer
Huizenkopers nemen genoegen met tochtig huis: energielabel niet altijd belangrijk in krappe markt
Een woning met een groen energielabel ligt goed in de markt, vanwege de sterk gestegen energieprijzen en gasbelasting. Toch willen veel huizenkopers in de huidige krappe markt desnoods genoegen nemen met een tochtig huis. Voor de meeste kopers is het energielabel niet doorslaggevend.
Lees meer
Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’
Woningzoekenden snakken naar woningen onder de 2 ton, maar komen van een koude kermis thuis. Dat blijkt uit het Woonwensenonderzoek en data-analyse van Funda.
Lees meer
Voor aankoop gemiddelde woning is bijna ton aan inkomen nodig
Stekking van het verhaal, het beste kan gekocht en gewoond worden in Heerlen of Kerkrade Om een gemiddelde woning in Nederland te kopen tegen de prijs van 452.000 euro, is een jaarinkomen van €95.000 nodig. Dat heeft marktonderzoeker Calcasa berekend, die daarbij de nieuwe leennormen die sinds begin dit jaar van kracht zijn, heeft meegenomen. De onderzoekers zien bovendien grote verschillen tussen soorten woningen en gemeenten.
Lees meer
Huizen dreigen 5 tot 8 procent duurder te worden: ‘Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is
De huizenprijzen dreigen dit jaar flink te stijgen. Hogere lonen en een lagere hypotheekrente drijven de koopsommen flink op. Dat constateert ING op basis van berekeningen die het vrijdag naar buiten brengt. De hypotheekverstrekker gaat uit van een huizenprijsstijging tussen de 5 en 8 procent.
Lees meer
Prijs koopwoning voor eerst in tien jaar gedaald: dit kost een gemiddeld huis in jouw gemeente
De gemiddelde prijs van een koopwoning is voor het eerst in tien jaar gedaald. Gemiddeld werd er in 2023 ruim 416.000 euro voor een koophuis afgerekend. In 2022 was dat nog 429.000 euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Wie een huis wil kopen in de goedkoopste gemeente, moet in Pekela zijn. Voor ruim acht ton meer woon je in de duurste gemeente. In het algemeen is de gemiddelde transactieprijs voor een koopwoning voor het eerst in tien jaar gedaald. In 2023 was deze ruim 12.000 minder dan in 2022, de eerste daling sinds 2013.
Lees meer
Het meer kunnen lenen bij groen energielabel pakt voor starters onvoordelig uit: 'Dubbel probleem’
Starters zijn qua financiële mogelijkheden op de woningmarkt regelmatig slechter af. Dat blijkt uit berekeningen van De Hypotheker.
Lees meer
Aanvragen hypotheken voor eerst in twee jaar omhoog: vooral starters actief op woningmarkt
Twee jaar daalden de hypotheekaanvragen, door minder huisaankopen en minder oversluitingen. Nu is er weer een groei op jaarbasis. Vooral het aandeel van starters is toegenomen.
Lees meer
’Huis met slecht energielabel aantrekkelijk voor koper’
Voor kopers is een woning met een slecht energielabel aantrekkelijker geworden. Dankzij nieuwe regels mogen zij meer geld lenen als zij zo’n huis met een label E, F of G kopen en verduurzamen, stelt verzekeraar ASR.
Lees meer
Schaarser aanbod stuwt huurprijzen in vrije sector naar recordhoogte
De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector is in de laatste maanden van 2023 met ruim 8 procent gestegen op jaarbasis.
Lees meer
Verkoop nieuwbouw fors lager: ’Hoge kosten overbrugging schrikken kopers af’
Ook in het derde kwartaal van 2023 werden veel minder nieuwbouwwoningen verkocht. In juli, augustus en september kregen 3800 nieuwbouwwoningen een eigenaar, bijna 30 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Lees meer
Huizenprijzen stijgen in sneller tempo: vooral regio Utrecht hard omhoog
De stijging van de Nederlandse huizenprijzen gaat een tandje harder. In de laatste drie maanden van 2023 werd voor bestaande koopwoningen gemiddeld 3,1% meer betaald dan een kwartaal eerder. Vooral in de regio Utrecht ging het als een raket omhoog, blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Hypotheekrente daalt al tien weken op rij
De vaste hypotheekrente is sinds eind oktober al tien weken op rij gedaald. De snelheid van de huidige daling zegt veel over de mate van concurrentie op de hypotheekmarkt, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld die bij de spaarrentes, meldt De Hypotheekshop.
Lees meer
’Bijna 30% minder hypotheekaanvragen in 2023’
Het aantal hypotheekaanvragen lag het afgelopen jaar bijna 30% lager dan in 2022. Dat constateert het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Er werden ruim 368.000 aanvragen gedaan, waarvan meer dan 236.000 voor de koop van een woning. HDN zag vooral relatief veel starters de woningmarkt betreden.
Lees meer
’Merendeel huizenkopers moet weer overbieden’
Meer dan de helft van de huizenzoekers moest afgelopen maand overbieden op de vraagprijs, merkt makelaarsorganisatie Makelaarsland op uit interne cijfers. Het is voor het eerst in bijna anderhalf jaar tijd dat woningzoekenden zo vaak moesten overbieden in een markt met te weinig aanbod.
Lees meer
Aandeel jongeren met hypotheek stijgt flink
Het aandeel van jongeren dat een hypotheek aanvraagt is flink gestegen. Vorig jaar was een kwart van het totaal van de mensen die een hypotheeklening aanvroegen onder de 35 jaar, het laatste kwartaal van dit jaar is dat aandeel gegroeid naar 37%.
Lees meer
Rabo voorziet komend jaar huizenprijzen oplopen naar piek in zomer: ’Hogere leningen voor kopers’
De prijzen van koophuizen zijn sinds afgelopen zomer weer gestegen. De dip in de huizenprijzen duurde daarmee slechts één jaar, waarin de prijzen met ruim 6% zijn gedaald. Dat melden de economen van RaboResearch in het Kwartaalbericht Woningmarkt.
Lees meer
Goed nieuws huizenkoper: hypotheekrente terug naar niveau van januari
De hypotheekrente daalt al zes weken op rij. Daarmee is de rente weer terug op het niveau van januari, constateert De Hypotheker. Volgens de adviesketen durven daardoor meer huizenkopers hun hypotheekrente voor langer dan tien jaar vast te leggen.
Lees meer
’Lening van familie voor koopwoningen drijft prijs op’
Een op de zes huizenkopers met een hypotheek leent geld van familie om een woning te kopen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). DNB waarschuwt dat de prijzen op de krappe woningmarkt verder kunnen stijgen als kopers meer geld kunnen besteden aan een huis.
Lees meer
Huizenprijzen blijven oplopen
De huizenprijzen zijn in oktober met 0,7% gestegen ten opzichte van een maand eerder, meldt het CBS woensdag. Het is al de vijfde maand op rij dat de prijzen stijgen.
Lees meer
Hypotheekrente zet dalende trend in
Goed nieuws voor woningzoekers. De rentekosten over een hypotheekschuld zijn weer gedaald, al voor de derde week op rij. Bovendien lijkt de daling in snelheid toe te nemen.
Lees meer
‘Hebberigheid’ op woningmarkt neemt toe: weer normaal om te overbieden en zonder voorwaarden te kopen
In de jacht op een huis wordt weer vaker overboden. Nieuwbouwwoningen dalen juist in prijs. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningen van de TU Delft.
Lees meer
Klimaatschade aan huizen gaat bewoner tienduizenden euro's kosten
De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Lees meer
’Nieuwe hypotheeknormen drijven prijsverschillen tussen woningen op’
Komend jaar krijgen huizenzoekers te maken met nieuwe hypotheeknormen. Het maximale leenbedrag is dan mede afhankelijk van het energielabel van de woning: hoe hoger het label, hoe meer er in de meeste situaties geleend kan worden. Dat drijft de prijs op en de prijsverschillen tussen woningen met een goed en slecht energielabel nemen daardoor toe.
Lees meer
Grens voor NHG-hypotheek fors omhoog naar 435.000 euro
De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat komend jaar flink omhoog. Die stijgt met 30.000 euro waardoor kopers van woningen voortaan tot een bedrag van 435.000 euro daarvan gebruik kunnen maken.
Lees meer
Kwart huiseigenaren heeft spijt van keuzes bij hypotheek
Een kwart van de huiseigenaren met een hypotheek had achteraf liever een andere keuze gemaakt, bijvoorbeeld over de lengte van de rentevastperiode.
Lees meer
IMF vreest sociale onrust in Nederland door woningtekort
Nederland dreigt door de afnemende betaalbaarheid van woningen met een sociaal probleem te maken te krijgen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. De beste oplossing is bijbouwen, aldus Hilbers.
Lees meer
’De enige oplossing is bouwen’ Huizenprijzen blijven doorstijgen, maar er komt minder te koop
De huizenprijzen zijn in het afgelopen kwartaal verder gestegen, meldt makelaarsvereniging NVM donderdag op basis van actuele verkopen. Er wordt ook weer vaker boven de vraagprijs geboden dan een kwartaal geleden. Tegelijk krimpt wel het aanbod. Met de verkoop van nieuwbouwhuizen gaat het iets beter.
Lees meer
CBS: verkoop nieuwbouwwoningen ruim gehalveerd in tweede kwartaal
De verkoop van het aantal nieuwbouwwoningen is in het tweede kwartaal van dit jaar gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april, mei en juni kregen 3300 nieuwbouwwoningen een eigenaar, dat is 56,2 procent minder dan in dezelfde maanden vorig jaar. Volgens het statistiekbureau is het de grootste daling sinds het begin van de metingen acht jaar geleden.
Lees meer
Gemiddelde huizenprijs in EU voor het eerst sinds 2014 lager
Huizen in de Europese Unie waren in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1% minder waard in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.
Lees meer
Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling
De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.
Lees meer
1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning
1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.
Lees meer
Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993
De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.
Lees meer
Eerste daling hypotheekrente een feit
De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.
Lees meer
Huizenprijzen weer iets omhoog
Prijzen van bestaande koopwoningen dalen niet verder. In juli waren woningen gemiddeld 5,5 procent goedkoper dan een jaar eerder maar vergeleken met juni is er weer een plusje van 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. De jaar-op-jaardaling is al drie maanden nagenoeg gelijk.
Lees meer
Zo hoog is het inkomen van de gemiddelde huizenkoper
In juli werden maar liefst 33.000 hypotheken aangevraagd via Hypotheken Data Netwerk (HDN), waar vrijwel alle grote aanbieders van hypotheken bij zijn aangesloten. Dat is het hoogste aantal van dit jaar. Het inkomen van de aanvragers is ook nog nooit zo hoog geweest.
Lees meer
Woningtekort neemt toe, vooral door bevolkingsgroei
Het woningtekort is afgelopen jaar verder toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau ABF Research, dat daar jaarlijks onderzoek naar doet in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn nu op papier 390.000 woningen te weinig, 75.000 meer dan vorig jaar.
Lees meer
Starters goed voor bijna helft woningaankopen
Ondanks de stijging van de hypotheekrente hebben starters in de eerste helft van dit jaar een groter aandeel van de woningaankopen veroverd. Tegelijk zijn ze minder geld kwijt aan de aankoop. Dat blijkt uit onderzoek van makelaarsorganisatie NVM en datadochter Brainbay.
Lees meer
‘Kantelpunt’ op de woningmarkt: de kopers zijn terug en dat leidt direct tot hogere prijzen
Huizen worden weer vlot verkocht en tegen hogere prijzen. Makelaarsvereniging NVM spreekt zelfs van een ‘kantelpunt’ op de woningmarkt.
Lees meer
Woning mag niet meer aan iedereen worden verkocht
Koopwoningen tot 355.000 euro mogen straks niet meer aan iedereen worden verkocht. Door een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) mogen gemeenten huiseigenaren straks dwingen hun woning alleen nog te verkopen aan mensen met een laag- of middeninkomen.
Lees meer
Meer dan helft jongeren boos en gestrest door woningnood
Het niet kunnen vinden van een passende, betaalbare woning, zorgt bij meer dan de helft van de jongeren tussen de 18 en 25 voor boosheid, verdriet, frustratie en stress. Belangrijke levensfases, zoals zelfstandig wonen, samenwonen en een gezin stichten, worden uitgesteld. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van verzekeraar Aegon onder ruim duizend Nederlander
Lees meer
Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen
Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.
Lees meer
Vanaf dit najaar maakt starter meer kans op huizenmarkt
Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Door de gestegen hypotheekrente zijn starters nu nog per maand meer kwijt dan vorig jaar, ondanks de gedaalde huizenprijzen. Maar daar komt halverwege dit jaar verandering in.
Lees meer
Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars
Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.
Lees meer
Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard
Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Lees meer
Huizenprijzen zakken, maar huren stijgen vooral in grote steden stug door
Terwijl de huizenprijzen hard dalen, lopen de huren met name in de grote steden verder op. Nieuwe huurders betaalden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in het eerste kwartaal 5% tot ruim 6% meer huur vergeleken met een jaar geleden, meldt Pararius. Het verhuurplatform ziet het aanbod huurwoningen krimpen.
Lees meer
Voordeel bankenmalaise: opvallend scherpe daling hypotheekrente
De onrust in de bankenwereld pakt voorlopig goed uit voor huizenkopers. „Geldverstrekkers verlagen massaal de hypotheekrente”, constateert De Hypotheekshop vrijdag. Bijna alle grote spelers op de hypotheekmarkt hebben deze week hun tarieven omlaag geschroefd.
Lees meer
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Die jaar-op-jaar prijsdaling blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Afgelopen maand waren huizen 0,8 procent goedkoper dan in februari 2022, de gemiddelde verkoopprijs was in februari 410.189 euro.
Lees meer
’Koophuis betaalbaarder door sterkere prijsdaling en hogere lonen’
Koopwoningen worden weer betaalbaarder ondanks de gestegen hypotheekrentes en hoge inflatie. Dat komt door de dalende huizenprijzen en loonsverhogingen die veel mensen krijgen, zeggen economen van Rabobank in een nieuwe analyse. Volgens de bank zakken de huizenprijzen dit jaar harder dan eerder gedacht, en voor huizenzoekers zou dat geen slecht nieuws zijn.
Lees meer
Helft minder aanvragen voor hypotheek in februari
Nederlanders hebben in februari de helft minder hypotheken aangevraagd dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker op basis van eigen cijfers. In februari 2022 bereikte de vraag naar nieuwe hypotheken nog een recordhoogte omdat veel mensen hun hypotheek wilden oversluiten met het oog op de stijgende rentes.
Lees meer
’Dalende huizenprijzen remmen nieuwbouw verder’
Nieuwbouw van woningen staat al zwaar onder druk door de stijgende bouwkosten, opgelopen rente en maatregelen die beleggers afschrikken. De dalende prijzen van bestaande huizen gaan voor een verdere afkoeling zorgen, zegt bouwspecialist Jan van der Doelen van ING.
Lees meer
’Tekenen van herstel op woningmarkt, maar hogere rente dreigt’
’Tekenen van herstel op woningmarkt, maar hogere rente dreigt’
Lees meer
Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.
Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.
Lees meer
Ondanks hoge rente en prijzen: meer twintigers kopen huis
Steeds meer twintigers kunnen een huis kopen. In januari werd ruim een kwart van de hypotheekaanvragen om een woning aan te kopen gedaan door een 18- tot 28-jarige. Een jaar eerder was dat nog maar 15%, meldt adviesketen De Hypotheker.
Lees meer
Sterkste prijsdaling bestaande koopwoningen in 10 jaar
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december opnieuw gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakten de prijzen met 2,3 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar is.
Lees meer
Forse afname verkoop nieuwbouw: grootste daling sinds 2015
Makelaarsclub NVM meldde vorige week dat zijn leden in het vierde kwartaal bijna de helft minder nieuwbouwhuizen hebben verkocht dan een jaar geleden.
Lees meer
Huurprijzen grote steden opnieuw flink gestegen
De huurprijzen van woningen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal flink gestegen in de vijf grootste steden van het land. Dat blijkt donderdag uit cijfers van huurplatform Pararius. Amsterdam is koploper met een gemiddelde stijging van 10,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de hoofdstad betalen nieuwe huurders gemiddeld 25,75 euro per maand voor een vierkante meter.
Lees meer
’Huizenprijzen Nederland bij grootste Europese dalers’
De huizenprijzen in Nederland en Duitsland krijgen de komende twee jaar de hardste klappen van de belangrijkste Europese landen. Volgens kredietverzekeraar Allianz Trade dalen de prijzen tot eind volgend jaar met ongeveer 8 procent. Bij ons en ook bij de oosterburen waren de afgelopen jaren nog forse stijgingen te zien.
Lees meer
DNB ziet inzakkende huizenmarkt: prijzen 6,5% omlaag
De huizenprijzen zullen in de komende twee jaren circa 6,5% gaan dalen. De hypotheekrente is harder gestegen dan verwacht en dat geeft huizenkopers veel minder financiële ruimte. De onzekerheid op de huizenmarkt is groot, een steviger prijsdaling is zeker niet uitgesloten.
Lees meer
Eigen huis voorlopig niet betaalbaarder: ‘Twee modale inkomens onvoldoende voor gemiddelde woning’
De huizenprijzen zullen volgend jaar naar verwachting met 3 procent dalen en in 2024 met nog eens 1,5 procent, meldt Rabobank. Maar dat betekent niet dat woningen beter betaalbaar worden. Zo is de hypotheekrente erg hoog, waardoor mensen maandelijks meer kwijt zijn aan een hypotheek. En door de gestegen kosten voor levensonderhoud, blijft er minder geld over voor de aankoop van een woning.
Lees meer
Huizenprijs omlaag, ’maar woningmarkt heeft nog voldoende vet op de botten’
De huizenprijzen zijn in oktober gedaald, meldt het CBS dinsdag. Tegelijk staan huiseigenaren dankzij de jarenlange prijsstijging nog stevig op winst. Gemiddeld hebben zij 175.000 euro overwaarde, blijkt uit een analyse.
Lees meer
Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen.
Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen. Bijna een kwart (24%) van de starters schat zijn kansen op de woningmarkt rooskleurig in, blijkt uit de Startersbarometer van hypotheekketen Viisi. Een half jaar geleden was dat nog 11%.
Lees meer
Starters en gezinnen kunnen straks een subsidie krijgen voor een koophuis
Starters op de woningmarkt die zich nu geen koophuis kunnen permitteren, kunnen straks subsidie krijgen om de aankoop van een nieuwbouwwoning te financieren. De regeringspartijen steunen een wetswijziging van het CDA om daar 40 miljoen euro voor uit te trekken.
Lees meer
Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging
De rentes op hypotheken zijn vorige week heel licht gedaald, nadat ze een aantal weken flink opliepen. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Van Bruggen. Het gaat dan vooral om hypotheken met een vaste rente. Wie een variabele rente wil, betaalt wel meer dan een week geleden.
Lees meer
Energiezuinige woningen meer in trek op huizenmarkt.
Energiezuinige woningen doen het momenteel beter op de huizenmarkt dan woningen met een minder goed energielabel. Dat merkt makelaarsvereniging NVM nu de energieprijzen hoog zijn. Woningen met een duurzamer label brengen meer op en verkopen sneller. Ook zijn kopers bereid meer boven de vraagprijs te betalen.
Lees meer
DNB: ’Huizenprijzen dalen verder door hogere rente’
De huizenprijzen zullen verder dalen als de rente in de komende tijd verder omhoog gaat. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zondag in het tv-programma Buitenhof.
Lees meer
Eigen Huis: ’Verduurzamen appartementen loopt vast’
Veel eigenaren van appartementen willen graag isoleren of zonnepanelen aanleggen, maar daarover besluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) van hun pand. En die ligt in 1 op de 3 gevallen dwars. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, die pleit voor een wettelijke regeling zodat eigenaren het voortaan zelf mogen regelen.
Lees meer
2023 wordt mager woningjaar: ’Huizenprijs daalt met 2,5 procent’
ABN Amro is somberder geworden over de Nederlandse huizenprijzen. Volgend jaar worden huizen 2,5% minder waard, voorspelt de bank op basis van de nieuwste economische ontwikkelingen. De verwachting is dat de prijzen het hardst gaan dalen in de vier grote steden.
Lees meer
Grens voor Nationale Hypotheek Garantie fors omhoog naar 405.000
De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat komend jaar fors omhoog. Die stijgt met 50.000 euro waardoor kopers van woningen voortaan tot een bedrag van 405.000 euro daarvan gebruik kunnen maken.
Lees meer
huizenkoper kijkt vaker naar energielabel
Het energielabel van een woning speelt een steeds dominantere rol voor potentiële kopers op de woningmarkt. Volgens huizenplatform funda letten consumenten in de kenmerken van zoekopdrachten steeds vaker op het energielabel. In het afgelopen kwartaal werd er bij de zoekopdrachten op de site van funda 49 procent vaker op het label gefilterd dan een kwartaal eerder. Op jaarbasis gaat het zelfs om een stijging met 261 procent.
Lees meer
’Angst voor recessie merkbaar op woningmarkt’
AMSTERDAM (ANP) - De angst voor een economische recessie laat zijn sporen na op de woningmarkt. Adviesketen De Hypotheekshop merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Vooral op leningen met een korte looptijd lijkt er sprake van ’lichte paniek’ gezien de verhogingen met wel 0,4 tot 0,7 procentpunt per keer.
Lees meer
CBS: bijna 12% duurder dan jaar geleden, zelfde als inflatie Huizenmarkt koelt weer wat verder af
De Nederlandse huizenmarkt is in augustus verder afgekoeld. Huizen waren ’maar’ 11,9% duurder dan een jaar geleden, meldt het CBS donderdag. Als de torenhoge inflatie wordt meegerekend, betekent dit dat een huis het afgelopen jaar niet in waarde is gestegen.
Lees meer
Consument kiest goedkopere, minder zekere hypotheek
Nederlanders die een hypotheek afsluiten kiezen vaker voor een kortere rentevaste periode. Tien jaar vast is nu het meest populair. Dat is een forse trendbreuk met eerder dit jaar, zo meldt adviesketen Van Bruggen Adviesgroep in haar wekelijkse nieuwsbrief.
Lees meer
CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014
Per 1 juli mochten de sociale huren weer verhoogd worden, en dat lieten de huurbazen zich niet tweemaal zeggen. Ook de vrije huren stegen flink. Gemiddeld waren de huren in juli 3% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS vrijdag. Dat is de grootste stijging sinds 2014.
Lees meer
’Nog maar helft huizen krijgt bod boven vraagprijs, woningmarkt kantelt’
Eerder dit jaar werd bij de aankoop van huizen nog in driekwart van de gevallen boven de vraagprijs geboden. Nu gebeurt dat in minder dan de helft van de gevallen, meldt Makelaarsland. Volgens het makelaarsbedrijf is het voor het eerst sinds 2020 dat er vaker onder de vraagprijs wordt geboden dan dat er wordt overboden.
Lees meer
Alleen senior kiest nog voor aflossingsvrije hypotheek
Vanwege de hoge hypotheekrente is het niet meer populair om voor een aflossingsvrije hypotheek te gaan. Vooral 50-plussers die gebruik kunnen maken van het overgangsrecht kiezen nog voor deze hypotheekvorm.
Lees meer
Gemiddelde WOZ-waarde stijgt naar nieuwe recordhoogte: 315.000 euro
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is opnieuw naar een recordhoogte gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari 2022 steeg de waarde met 8,6 procent vergeleken met een jaar eerder en werd een gemiddelde woningwaarde van 315.000 euro bereikt in Nederland.
Lees meer
Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer
Jonge huizenkopers krijgen weer voet tussen de deur
Jarenlang waren ze nagenoeg kansloos op de woningmarkt, maar jonge huizenkopers hebben weer betere vooruitzichten. De woningmarkt lijkt echt af te koelen.
Lees meer
’Hypotheekmarkt koelt af, wel veel verbouwingen’
Het aantal hypotheekaanvragen is in mei gedaald. Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) werden er afgelopen maand 42.000 aanvragen gedaan, waarbij er wel meer vraag was naar leningen voor de verbouwing van een woning.
Lees meer
Koopwoningen in jaar bijna 20% duurder
Bestaande koopwoningen waren in april 19,7% duurder dan een jaar eerder. In maart kwam de prijsstijging uit op 19,5%. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.
Lees meer
Risico hypotheekschulden drastisch omlaag met explosieve stijging huizenprijzen
AMSTERDAM - De waarschuwingen voor oplopende Nederlandse hypotheekschulden door Brussel en bankpresident Klaas Knot lijken achterhaald door de tijd. Het aantal huishoudens met een hypotheek die ’onder water’ staat, is volgens het CBS drastisch geslonken. „De financiële risico’s van hypotheken voor eigenwoningbezit zijn afgenomen”, aldus het CBS.
Lees meer

Met ons in gesprek?