Nieuws

Lees alles over de laatste ontwikkelingen!

Laatste berichten

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling
De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.
Lees meer
1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning
1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.
Lees meer
Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993
De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.
Lees meer
Eerste daling hypotheekrente een feit
De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.
Lees meer
Huizenprijzen weer iets omhoog
Prijzen van bestaande koopwoningen dalen niet verder. In juli waren woningen gemiddeld 5,5 procent goedkoper dan een jaar eerder maar vergeleken met juni is er weer een plusje van 0,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. De jaar-op-jaardaling is al drie maanden nagenoeg gelijk.
Lees meer
Zo hoog is het inkomen van de gemiddelde huizenkoper
In juli werden maar liefst 33.000 hypotheken aangevraagd via Hypotheken Data Netwerk (HDN), waar vrijwel alle grote aanbieders van hypotheken bij zijn aangesloten. Dat is het hoogste aantal van dit jaar. Het inkomen van de aanvragers is ook nog nooit zo hoog geweest.
Lees meer
Woningtekort neemt toe, vooral door bevolkingsgroei
Het woningtekort is afgelopen jaar verder toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau ABF Research, dat daar jaarlijks onderzoek naar doet in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn nu op papier 390.000 woningen te weinig, 75.000 meer dan vorig jaar.
Lees meer
Starters goed voor bijna helft woningaankopen
Ondanks de stijging van de hypotheekrente hebben starters in de eerste helft van dit jaar een groter aandeel van de woningaankopen veroverd. Tegelijk zijn ze minder geld kwijt aan de aankoop. Dat blijkt uit onderzoek van makelaarsorganisatie NVM en datadochter Brainbay.
Lees meer
‘Kantelpunt’ op de woningmarkt: de kopers zijn terug en dat leidt direct tot hogere prijzen
Huizen worden weer vlot verkocht en tegen hogere prijzen. Makelaarsvereniging NVM spreekt zelfs van een ‘kantelpunt’ op de woningmarkt.
Lees meer
Woning mag niet meer aan iedereen worden verkocht
Koopwoningen tot 355.000 euro mogen straks niet meer aan iedereen worden verkocht. Door een wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) mogen gemeenten huiseigenaren straks dwingen hun woning alleen nog te verkopen aan mensen met een laag- of middeninkomen.
Lees meer
Meer dan helft jongeren boos en gestrest door woningnood
Het niet kunnen vinden van een passende, betaalbare woning, zorgt bij meer dan de helft van de jongeren tussen de 18 en 25 voor boosheid, verdriet, frustratie en stress. Belangrijke levensfases, zoals zelfstandig wonen, samenwonen en een gezin stichten, worden uitgesteld. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van verzekeraar Aegon onder ruim duizend Nederlander
Lees meer
Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen
Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.
Lees meer
Vanaf dit najaar maakt starter meer kans op huizenmarkt
Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Door de gestegen hypotheekrente zijn starters nu nog per maand meer kwijt dan vorig jaar, ondanks de gedaalde huizenprijzen. Maar daar komt halverwege dit jaar verandering in.
Lees meer
Vooral duurdere huizen te koop gezet, betaalbare blijven schaars
Huizenzoekers hebben dubbel zoveel keus als een jaar geleden. Maar het nieuwe aanbod is ongelijk verdeeld, blijkt uit een onderzoek van de laatste woningcijfers door NVM-partner Brainbay. Betaalbare woningen blijven schaars.
Lees meer
Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard
Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.
Lees meer
Huizenprijzen zakken, maar huren stijgen vooral in grote steden stug door
Terwijl de huizenprijzen hard dalen, lopen de huren met name in de grote steden verder op. Nieuwe huurders betaalden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in het eerste kwartaal 5% tot ruim 6% meer huur vergeleken met een jaar geleden, meldt Pararius. Het verhuurplatform ziet het aanbod huurwoningen krimpen.
Lees meer
Voordeel bankenmalaise: opvallend scherpe daling hypotheekrente
De onrust in de bankenwereld pakt voorlopig goed uit voor huizenkopers. „Geldverstrekkers verlagen massaal de hypotheekrente”, constateert De Hypotheekshop vrijdag. Bijna alle grote spelers op de hypotheekmarkt hebben deze week hun tarieven omlaag geschroefd.
Lees meer
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Die jaar-op-jaar prijsdaling blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Afgelopen maand waren huizen 0,8 procent goedkoper dan in februari 2022, de gemiddelde verkoopprijs was in februari 410.189 euro.
Lees meer
’Koophuis betaalbaarder door sterkere prijsdaling en hogere lonen’
Koopwoningen worden weer betaalbaarder ondanks de gestegen hypotheekrentes en hoge inflatie. Dat komt door de dalende huizenprijzen en loonsverhogingen die veel mensen krijgen, zeggen economen van Rabobank in een nieuwe analyse. Volgens de bank zakken de huizenprijzen dit jaar harder dan eerder gedacht, en voor huizenzoekers zou dat geen slecht nieuws zijn.
Lees meer
Helft minder aanvragen voor hypotheek in februari
Nederlanders hebben in februari de helft minder hypotheken aangevraagd dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker op basis van eigen cijfers. In februari 2022 bereikte de vraag naar nieuwe hypotheken nog een recordhoogte omdat veel mensen hun hypotheek wilden oversluiten met het oog op de stijgende rentes.
Lees meer
’Dalende huizenprijzen remmen nieuwbouw verder’
Nieuwbouw van woningen staat al zwaar onder druk door de stijgende bouwkosten, opgelopen rente en maatregelen die beleggers afschrikken. De dalende prijzen van bestaande huizen gaan voor een verdere afkoeling zorgen, zegt bouwspecialist Jan van der Doelen van ING.
Lees meer
’Tekenen van herstel op woningmarkt, maar hogere rente dreigt’
’Tekenen van herstel op woningmarkt, maar hogere rente dreigt’
Lees meer
Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.
Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.
Lees meer
Ondanks hoge rente en prijzen: meer twintigers kopen huis
Steeds meer twintigers kunnen een huis kopen. In januari werd ruim een kwart van de hypotheekaanvragen om een woning aan te kopen gedaan door een 18- tot 28-jarige. Een jaar eerder was dat nog maar 15%, meldt adviesketen De Hypotheker.
Lees meer
Sterkste prijsdaling bestaande koopwoningen in 10 jaar
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december opnieuw gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakten de prijzen met 2,3 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar is.
Lees meer
Forse afname verkoop nieuwbouw: grootste daling sinds 2015
Makelaarsclub NVM meldde vorige week dat zijn leden in het vierde kwartaal bijna de helft minder nieuwbouwhuizen hebben verkocht dan een jaar geleden.
Lees meer
Huurprijzen grote steden opnieuw flink gestegen
De huurprijzen van woningen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal flink gestegen in de vijf grootste steden van het land. Dat blijkt donderdag uit cijfers van huurplatform Pararius. Amsterdam is koploper met een gemiddelde stijging van 10,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de hoofdstad betalen nieuwe huurders gemiddeld 25,75 euro per maand voor een vierkante meter.
Lees meer
’Huizenprijzen Nederland bij grootste Europese dalers’
De huizenprijzen in Nederland en Duitsland krijgen de komende twee jaar de hardste klappen van de belangrijkste Europese landen. Volgens kredietverzekeraar Allianz Trade dalen de prijzen tot eind volgend jaar met ongeveer 8 procent. Bij ons en ook bij de oosterburen waren de afgelopen jaren nog forse stijgingen te zien.
Lees meer
DNB ziet inzakkende huizenmarkt: prijzen 6,5% omlaag
De huizenprijzen zullen in de komende twee jaren circa 6,5% gaan dalen. De hypotheekrente is harder gestegen dan verwacht en dat geeft huizenkopers veel minder financiële ruimte. De onzekerheid op de huizenmarkt is groot, een steviger prijsdaling is zeker niet uitgesloten.
Lees meer
Eigen huis voorlopig niet betaalbaarder: ‘Twee modale inkomens onvoldoende voor gemiddelde woning’
De huizenprijzen zullen volgend jaar naar verwachting met 3 procent dalen en in 2024 met nog eens 1,5 procent, meldt Rabobank. Maar dat betekent niet dat woningen beter betaalbaar worden. Zo is de hypotheekrente erg hoog, waardoor mensen maandelijks meer kwijt zijn aan een hypotheek. En door de gestegen kosten voor levensonderhoud, blijft er minder geld over voor de aankoop van een woning.
Lees meer
Huizenprijs omlaag, ’maar woningmarkt heeft nog voldoende vet op de botten’
De huizenprijzen zijn in oktober gedaald, meldt het CBS dinsdag. Tegelijk staan huiseigenaren dankzij de jarenlange prijsstijging nog stevig op winst. Gemiddeld hebben zij 175.000 euro overwaarde, blijkt uit een analyse.
Lees meer
Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen.
Het aantal starters dat verwacht binnen één jaar een huis te kopen, is voor het tweede kwartaal op rij gestegen. Bijna een kwart (24%) van de starters schat zijn kansen op de woningmarkt rooskleurig in, blijkt uit de Startersbarometer van hypotheekketen Viisi. Een half jaar geleden was dat nog 11%.
Lees meer
Starters en gezinnen kunnen straks een subsidie krijgen voor een koophuis
Starters op de woningmarkt die zich nu geen koophuis kunnen permitteren, kunnen straks subsidie krijgen om de aankoop van een nieuwbouwwoning te financieren. De regeringspartijen steunen een wetswijziging van het CDA om daar 40 miljoen euro voor uit te trekken.
Lees meer
Hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging
De rentes op hypotheken zijn vorige week heel licht gedaald, nadat ze een aantal weken flink opliepen. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau Van Bruggen. Het gaat dan vooral om hypotheken met een vaste rente. Wie een variabele rente wil, betaalt wel meer dan een week geleden.
Lees meer
Energiezuinige woningen meer in trek op huizenmarkt.
Energiezuinige woningen doen het momenteel beter op de huizenmarkt dan woningen met een minder goed energielabel. Dat merkt makelaarsvereniging NVM nu de energieprijzen hoog zijn. Woningen met een duurzamer label brengen meer op en verkopen sneller. Ook zijn kopers bereid meer boven de vraagprijs te betalen.
Lees meer
DNB: ’Huizenprijzen dalen verder door hogere rente’
De huizenprijzen zullen verder dalen als de rente in de komende tijd verder omhoog gaat. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zondag in het tv-programma Buitenhof.
Lees meer
Eigen Huis: ’Verduurzamen appartementen loopt vast’
Veel eigenaren van appartementen willen graag isoleren of zonnepanelen aanleggen, maar daarover besluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) van hun pand. En die ligt in 1 op de 3 gevallen dwars. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, die pleit voor een wettelijke regeling zodat eigenaren het voortaan zelf mogen regelen.
Lees meer
2023 wordt mager woningjaar: ’Huizenprijs daalt met 2,5 procent’
ABN Amro is somberder geworden over de Nederlandse huizenprijzen. Volgend jaar worden huizen 2,5% minder waard, voorspelt de bank op basis van de nieuwste economische ontwikkelingen. De verwachting is dat de prijzen het hardst gaan dalen in de vier grote steden.
Lees meer
Grens voor Nationale Hypotheek Garantie fors omhoog naar 405.000
De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat komend jaar fors omhoog. Die stijgt met 50.000 euro waardoor kopers van woningen voortaan tot een bedrag van 405.000 euro daarvan gebruik kunnen maken.
Lees meer
huizenkoper kijkt vaker naar energielabel
Het energielabel van een woning speelt een steeds dominantere rol voor potentiële kopers op de woningmarkt. Volgens huizenplatform funda letten consumenten in de kenmerken van zoekopdrachten steeds vaker op het energielabel. In het afgelopen kwartaal werd er bij de zoekopdrachten op de site van funda 49 procent vaker op het label gefilterd dan een kwartaal eerder. Op jaarbasis gaat het zelfs om een stijging met 261 procent.
Lees meer
’Angst voor recessie merkbaar op woningmarkt’
AMSTERDAM (ANP) - De angst voor een economische recessie laat zijn sporen na op de woningmarkt. Adviesketen De Hypotheekshop merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Vooral op leningen met een korte looptijd lijkt er sprake van ’lichte paniek’ gezien de verhogingen met wel 0,4 tot 0,7 procentpunt per keer.
Lees meer
CBS: bijna 12% duurder dan jaar geleden, zelfde als inflatie Huizenmarkt koelt weer wat verder af
De Nederlandse huizenmarkt is in augustus verder afgekoeld. Huizen waren ’maar’ 11,9% duurder dan een jaar geleden, meldt het CBS donderdag. Als de torenhoge inflatie wordt meegerekend, betekent dit dat een huis het afgelopen jaar niet in waarde is gestegen.
Lees meer
Consument kiest goedkopere, minder zekere hypotheek
Nederlanders die een hypotheek afsluiten kiezen vaker voor een kortere rentevaste periode. Tien jaar vast is nu het meest populair. Dat is een forse trendbreuk met eerder dit jaar, zo meldt adviesketen Van Bruggen Adviesgroep in haar wekelijkse nieuwsbrief.
Lees meer
CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014
Per 1 juli mochten de sociale huren weer verhoogd worden, en dat lieten de huurbazen zich niet tweemaal zeggen. Ook de vrije huren stegen flink. Gemiddeld waren de huren in juli 3% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS vrijdag. Dat is de grootste stijging sinds 2014.
Lees meer
’Nog maar helft huizen krijgt bod boven vraagprijs, woningmarkt kantelt’
Eerder dit jaar werd bij de aankoop van huizen nog in driekwart van de gevallen boven de vraagprijs geboden. Nu gebeurt dat in minder dan de helft van de gevallen, meldt Makelaarsland. Volgens het makelaarsbedrijf is het voor het eerst sinds 2020 dat er vaker onder de vraagprijs wordt geboden dan dat er wordt overboden.
Lees meer
Alleen senior kiest nog voor aflossingsvrije hypotheek
Vanwege de hoge hypotheekrente is het niet meer populair om voor een aflossingsvrije hypotheek te gaan. Vooral 50-plussers die gebruik kunnen maken van het overgangsrecht kiezen nog voor deze hypotheekvorm.
Lees meer
Gemiddelde WOZ-waarde stijgt naar nieuwe recordhoogte: 315.000 euro
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is opnieuw naar een recordhoogte gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari 2022 steeg de waarde met 8,6 procent vergeleken met een jaar eerder en werd een gemiddelde woningwaarde van 315.000 euro bereikt in Nederland.
Lees meer
Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer
Jonge huizenkopers krijgen weer voet tussen de deur
Jarenlang waren ze nagenoeg kansloos op de woningmarkt, maar jonge huizenkopers hebben weer betere vooruitzichten. De woningmarkt lijkt echt af te koelen.
Lees meer
’Hypotheekmarkt koelt af, wel veel verbouwingen’
Het aantal hypotheekaanvragen is in mei gedaald. Volgens Hypotheken Data Netwerk (HDN) werden er afgelopen maand 42.000 aanvragen gedaan, waarbij er wel meer vraag was naar leningen voor de verbouwing van een woning.
Lees meer
Koopwoningen in jaar bijna 20% duurder
Bestaande koopwoningen waren in april 19,7% duurder dan een jaar eerder. In maart kwam de prijsstijging uit op 19,5%. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.
Lees meer
Risico hypotheekschulden drastisch omlaag met explosieve stijging huizenprijzen
AMSTERDAM - De waarschuwingen voor oplopende Nederlandse hypotheekschulden door Brussel en bankpresident Klaas Knot lijken achterhaald door de tijd. Het aantal huishoudens met een hypotheek die ’onder water’ staat, is volgens het CBS drastisch geslonken. „De financiële risico’s van hypotheken voor eigenwoningbezit zijn afgenomen”, aldus het CBS.
Lees meer
Modernisatie en renovatie
Eerste stap gezet, modernisatie en renovatie van een mooi project....
Lees meer
’Woningmarkt blijft dit jaar oververhit’
De Nederlandse woningmarkt blijft ook dit jaar waarschijnlijk ’oververhit’ ondanks de toegenomen economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. Dat denken economen van Rabobank die hun voorspellingen voor de toename van de huizenprijzen verder hebben verhoogd.
Lees meer
’Oekraïne zet rem op stijging hypotheekrente’
AMSTERDAM - De stijgende hypotheekrente wordt afgeremd door de oorlog in Oekraïne. De inval van de Russen in het land zorgt voor een flink lagere rente op de kapitaalmarkt. Dat vertaalt zich in een minder snel oplopende hypotheekrente.
Lees meer
’Halve ton overbieden op huis nu heel normaal’
Tegenwoordig wordt bijna een op de drie huizen met meer dan een halve ton overboden. Wie een huis wil kopen, ontkomt er bijna niet meer aan om flink over te bieden.
Lees meer
Prijsexplosie huizen van 15,2 procent
Vorig jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld 15,2% gestegen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de groei in 2020 en de grootste stijging sinds de eeuwwisseling.
Lees meer
Vier op de vijf huizen zijn vorig kwartaal boven de vraagprijs verkocht
Van de koophuizen die in het afgelopen kwartaal zijn verkocht, is zo'n 80 procent voor meer dan de vraagprijs van eigenaar verwisseld. Dat blijkt donderdag uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. De organisatie meldt ook dat de gemiddelde prijs in de laatste drie maanden van vorig jaar 20,7 procent hoger was dan een jaar eerder.
Lees meer
Senioren sluiten massaal hypotheek over
AMSTERDAM - Het aantal aanvragen voor de oversluiting van een hypotheek was in het afgelopen kwartaal bijna dubbel zo hoog als een jaar eerder. Vooral 55-plussers laten hun hypotheek in toenemende mate vastzetten tegen de huidige lage rente.
Lees meer
Nieuw record hypotheekaanvragen in 2021
AMSTERDAM - Er zijn in de maand december van 2021 uitzonderlijk veel hypotheekaanvragen verzonden. Het gaat om ruim 45.000 aanvragen; 12% meer dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Daarmee is het recordaantal aanvragen van 2020 verbroken.
Lees meer
Vooruitzicht huizenmarkt: lage rente, hoge prijzen
AMSTERDAM - Huizen werden in het afgelopen jaar bijna 20% duurder. Hypotheekadviesketen De Hypotheker verwacht dat dat volgend jaar nog wel even doorgaat. Omdat de hypotheekrente op een zeer laag niveau blijft, zal de huizenprijs blijven oplopen.
Lees meer
’Hypotheekrente stabiel, maar op langere termijn omhoog’
AMSTERDAM - De afgelopen week hebben geldverstrekkers slechts af en toe een enkel tarief voor hypotheekrente aangepast. Voor de langere termijn verwachten de marktkenners van adviesketen Van Bruggen echter wel dat de rente met enkele tienden zal oplopen.
Lees meer
Hypotheekrentes omhoog en omlaag, huiseigenaar sluit over
AMSTERDAM - De afgelopen week waren er zowel geldverstrekkers die hun hypotheekrente verhoogden als verlaagden. Maar op de langere termijn zal de rente wel wat omhoog gaan.
Lees meer
Flink minder hypotheken met NHG-garantie
Er worden flink minder hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat komt onder meer doordat er een zeer beperkt aanbod is van woningen onder de kostengrens van €325.000. Ook kopers die een woning onder de kostengrens weten te bemachtigen kiezen minder vaak voor een NHG-garantie.
Lees meer
Kabinet wil biedlogboek bij verkoop huis
DEN HAAG (ANP) - Bij de verkoop van een huis moet een automatisch biedlogboek worden bijgehouden. Op die manier hebben zowel de verkopers als de biedende partijen inzicht in hoe het biedingsproces is verlopen en daarmee moet de verkoop van woningen eerlijker verlopen.
Lees meer
Nieuwe tegenvaller woningmarkt: minder kantoren tot huizen omgebouwd
Een nieuwe tegenvaller voor de huizenmarkt is dat het aantal verbouwingen van lege panden tot woningen is gedaald. In het coronajaar kwamen er op die manier 10.200 woningen bij, meldt het CBS maandag. Dat zijn er zo’n 2000 minder dan in de twee voorgaande jaren.
Lees meer
CBS ziet grootste stijging huizenprijzen sinds 2000
Voor een koophuis betaalde je in september gemiddeld 18,5% meer dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) sinds juli 2000 heeft gemeten.
Lees meer
Vier op de vijf huizen worden boven de vraagprijs verkocht
Van de huizen die in het derde kwartaal zijn verkocht, ging 80 procent voor meer dan de vraagprijs naar een nieuwe eigenaar, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. De gemiddelde huizenprijs was in het afgelopen kwartaal maar liefst 19 procent hoger dan een jaar eerder.
Lees meer
’Hypotheekrente zal stijgen, maar met kleine stappen’
De marktrentes zijn aan het oplopen en daarmee neemt de kans dat de hypotheekrentes gaan stijgen ook toe. Als dit gebeurt dat gaat dat wel met hele kleine stappen, zo verwacht Van Bruggen Adviesgroep.
Lees meer
Makelaarsland: nu driekwart biedingen boven vraagprijs
ALKMAAR (ANP/DFT) - De woningmarkt blijft overspannen en dat zal de komende tijd zo blijven. Dat meldt Makelaarsland, naar eigen zeggen de grootste NVM-makelaar van Nederland, op basis van onderzoek onder meer dan duizend huizenbezitters. In augustus was driekwart van de uitgebrachte biedingen boven de vraagprijs.
Lees meer
Rabo voorspelt fors duurdere huizen: zo hard gaat het in jouw regio
Het tempo waarin de huizenprijzen stijgen neemt dit jaar nog sneller toe dan eerder gedacht, verwachten economen van Rabobank. Zij hebben hun prognose bijgesteld omdat de prijzen sinds de vorige schatting sneller oplopen.
Lees meer
Nu ook standaard overbieden op vrijstaand huis
AMSTERDAM - Waar (flink) overbieden al lang de standaard was bij appartementen, tussenwoningen, hoekwoningen en twee-onder-één-kap, daar was er in het hoogste huizensegment, vrijstaande huizen, vaak nog wel wat onderhandelingsruimte voor kopers. Nu niet meer. Sinds juli van dit jaar wordt ook daar gemiddeld genomen overboden op de vraagprijs.
Lees meer
De huurstijging is sinds 1960 niet zo klein geweest
De huurprijzen van Nederlandse huurwoningen zijn in juli met slechts 0,8 procent gestegen, de kleinste stijging sinds 1960. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oorzaak van de beperkte stijging van de huren is regelgeving vanuit de overheid, die huurstijgingen beperkt vanwege de coronacrisis.
Lees meer
Hypotheekrente was nog nooit zó laag
AMSTERDAM - De gemiddelde hypotheekrente heeft de maand augustus opnieuw een laagterecord bereikt. Met 1,45% is het record uit april (1,47%) verbroken. Met nog twee dagen te gaan eindigt augustus in de top tien van maanden met het hoogst aantal renteverlagingen.
Lees meer
Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2021
Hoe ontwikkelt de huizenmarkt in 2021? Lees de verwachting voor de huizenprijzen en huizenaanbod. Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?
Lees meer

Met ons in gesprek?