Nieuws

'Bijna drie woningen vrij in verhuisketen' Vrijstaande huizen zorgen voor meeste doorstroming op de woningmarkt

Voor elke vrijstaand huis dat gebouwd wordt, komen bijna drie andere woningen vrij voor nieuwe bewoners. Vrijstaande woningen leveren daarmee meer vrije woningen op dan andere type woningen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'Bijna drie woningen vrij in verhuisketen' Vrijstaande huizen zorgen voor meeste doorstroming op de woningmarkt

Het CBS onderzocht zogenoemde verhuisketens. Een verhuisketen is een serie aan verhuizingen die volgt als er een nieuw gebouwde woning wordt opgeleverd. De mensen die dit nieuwe huis kopen of huren, laten een woning achter, waar weer andere mensen in gaan wonen. Ook die mensen maken vervolgens weer ruimte vrij.

Een verhuisketen eindigt als iemand een woning betrekt zonder een lege woning achter te laten, zoals bij jongeren die op zichzelf gaan wonen of stellen die uit elkaar gaan, maar waarbij  één van de twee achterblijft in de woning.

Vrijstaande woningen hebben de ‘langste verhuisketen' van gemiddeld 2,8 verhuizingen, zo stelt het CBS. Dat komt doordat vrijstaande woningen meestal gekocht worden door iets oudere personen of gezinnen die zich een duurder huis kunnen permitteren, mede doordat de een ander huis kunnen verkopen. Dat huis komt vervolgens beschikbaar op de markt.

Meer appartementen

Bij appartementen is de keten met gemiddeld 2 verhuizingen korter. Appartementen worden meestal betrokken door jongeren, die in veel gevallen geen woning achterlaten.

Nieuwbouwappartementen leveren in totaal wel de meeste verhuizingen op, omdat er jaarlijks simpelweg veel meer appartementen gebouwd worden dan vrijstaande woningen.

In 2019, het jaar dat het CBS onderzocht, werden 23.000 appartementen opgeleverd, waarna er 47.000 woningen vrijkwamen in de verhuisketens. Bij vrijstaande huizen ging het om 8.000 nieuwbouwwoningen, die in totaal 22.000 verhuizingen opleverden.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?