Nieuws

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt

CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt

Er zaten eind vorig jaar 177.000 woningen in de ’pijplijn’ om gebouwd te worden, waarmee er geen verandering is ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Daarbij maakt het CBS onderscheid tussen woningen die binnen twee jaar of daarna gebouwd worden. Eind 2023 had bijna 74% van de woningen in de pijplijn een looptijd van nul tot twee jaar, waarmee dat aantal uitkomt op zo’n 131.000 huizen. De rest, zo’n 46.000 woningen zit dus al langer ’in het vat’. Het aantal bouwvergunningen is vorig jaar naar zo’n 55.000 gedaald, onder meer als gevolg van de toegenomen bureaucratie en strengere milieu-eisen. De pijplijn zou bij een gelijkmatige oplevering goed zijn voor zo’n 65.000 woningen per jaar, maar de verwachting is dat de bouw dit jaar verder wegzakt. Ook is niet duidelijk welke woningen er mee geteld worden in de pijplijn van het CBS.

Zo worden er ook tijdelijke woningen neergezet voor statushouders en Oekraïners. Meerdere bronnen in de bouw meldden de afgelopen weken dat de woningcorporaties actiever worden al het gaat om nieuwbouw. Toch zijn de aannemers verontrust over de stapeling van regels die de bouw duurder maken. Het kost gemiddeld acht jaar om van een plan op de tekentafel tot een schop in de grond te komen. Amsterdam springt er het meest gunstig uit met 22.000 woningen in de pijplijn. Onduidelijk is om welke concrete projecten het gaat. Daarna volgt Den Haag met 10.000 woningen en Rotterdam en Utrecht, beide goed voor 9000 woningen. Deze aantallen lijken druppels op een gloeiende plaat van het tekort van zo’n 400.000 woningen.

Voor woningen in de pijplijn geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd. Het CBS maakt dinsdag een vergelijking met 2015, toen de bouw weer aantrok na een aantal moeilijke jaren. De woningbouw zakte toen in als gevolg van de kredietcrisis.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?