Nieuws

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt

CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt

Er zaten eind vorig jaar 177.000 woningen in de ’pijplijn’ om gebouwd te worden, waarmee er geen verandering is ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.

Daarbij maakt het CBS onderscheid tussen woningen die binnen twee jaar of daarna gebouwd worden. Eind 2023 had bijna 74% van de woningen in de pijplijn een looptijd van nul tot twee jaar, waarmee dat aantal uitkomt op zo’n 131.000 huizen. De rest, zo’n 46.000 woningen zit dus al langer ’in het vat’. Het aantal bouwvergunningen is vorig jaar naar zo’n 55.000 gedaald, onder meer als gevolg van de toegenomen bureaucratie en strengere milieu-eisen. De pijplijn zou bij een gelijkmatige oplevering goed zijn voor zo’n 65.000 woningen per jaar, maar de verwachting is dat de bouw dit jaar verder wegzakt. Ook is niet duidelijk welke woningen er mee geteld worden in de pijplijn van het CBS.

Zo worden er ook tijdelijke woningen neergezet voor statushouders en Oekraïners. Meerdere bronnen in de bouw meldden de afgelopen weken dat de woningcorporaties actiever worden al het gaat om nieuwbouw. Toch zijn de aannemers verontrust over de stapeling van regels die de bouw duurder maken. Het kost gemiddeld acht jaar om van een plan op de tekentafel tot een schop in de grond te komen. Amsterdam springt er het meest gunstig uit met 22.000 woningen in de pijplijn. Onduidelijk is om welke concrete projecten het gaat. Daarna volgt Den Haag met 10.000 woningen en Rotterdam en Utrecht, beide goed voor 9000 woningen. Deze aantallen lijken druppels op een gloeiende plaat van het tekort van zo’n 400.000 woningen.

Voor woningen in de pijplijn geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd. Het CBS maakt dinsdag een vergelijking met 2015, toen de bouw weer aantrok na een aantal moeilijke jaren. De woningbouw zakte toen in als gevolg van de kredietcrisis.

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?