Nieuws

CBS: bijna 12% duurder dan jaar geleden, zelfde als inflatie Huizenmarkt koelt weer wat verder af

De Nederlandse huizenmarkt is in augustus verder afgekoeld. Huizen waren ’maar’ 11,9% duurder dan een jaar geleden, meldt het CBS donderdag. Als de torenhoge inflatie wordt meegerekend, betekent dit dat een huis het afgelopen jaar niet in waarde is gestegen.

CBS: bijna 12% duurder dan jaar geleden, zelfde als inflatie Huizenmarkt koelt weer wat verder af

Vorige maand werden huizen nog 14,5% duurder. De prijsstijging neemt nu al vier maanden achtereen af. De laatste keer dat zo’n beperkte stijging werd genoteerd, was in april 2021.

Daling koopkracht

De stijging van de huizenprijzen is ook beperkt als je die afzet tegen de ontwaarding van geld. De Nederlandse inflatie bedroeg in augustus 12% ten opzichte van een jaar geleden. Dan is in reële prijzen sprake van een stagnatie van de huizenprijzen vergeleken met vorig jaar.

Er werden in augustus ook minder woningverkopen bij het Kadaster ingeschreven. Het CBS meldt 16.405 woningtransacties, een daling van 5% vergeleken met een jaar geleden.

De cijfers van het Kadaster lopen wel altijd twee à drie maanden achter bij de daadwerkelijke transacties, omdat het even duurt voordat kopers en verkopers de financiering en formaliteiten hebben afgehandeld.

Over twee weken komt makelaarsclub NVM met de actuele cijfers over de periode juli tot en met september. Dan zal blijken of de inflatie en de aanhoudende woningnood de huizenprijzen blijven opstuwen. Makelaars merken wel dat overbieden minder gebruikelijk wordt, onder druk van de verdrievoudiging van de hypotheekrente en het wegzakkende consumentenvertrouwen.

Rabobank verwacht desondanks voor dit jaar een gemiddelde huizenprijsstijging van maar liefst 15,2% , liet de bank vorige week nog weten. Bij de huidige afvlakking van de prijzen wordt het spannend of dit percentage gehaald gaat worden. Voor volgend jaar rekent de bank op een stijging van slechts 3%.

Vraag groter

Wel wordt de vraag naar huizen steeds groter, terwijl de nieuwbouw verder inzakt. In het eerste halfjaar groeide de Nederlandse bevolking met 120.000 inwoners. Tegelijk nemen de bouwactiviteiten af door de gestegen bouwkosten en het verslechterde investeringsklimaat, mede vanwege onzekerheid bij beleggers over de regulering van de middenhuur. Daardoor worden ook gemengde projecten met koopwoningen afgeblazen.

Het kabinet streeft ernaar om de jaarproductie van circa 70.000 nieuwe huizen op te voeren naar 100.000. De vereniging van projectontwikkelaars Neprom signaleert echter een daling van het aantal bouwvergunningen met 25%. De organisatie verwacht voor 2023 een terugval van de nieuwbouw naar 60.000 woningen.


Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?