Nieuws

CBS: bijna 12% duurder dan jaar geleden, zelfde als inflatie Huizenmarkt koelt weer wat verder af

De Nederlandse huizenmarkt is in augustus verder afgekoeld. Huizen waren ’maar’ 11,9% duurder dan een jaar geleden, meldt het CBS donderdag. Als de torenhoge inflatie wordt meegerekend, betekent dit dat een huis het afgelopen jaar niet in waarde is gestegen.

CBS: bijna 12% duurder dan jaar geleden, zelfde als inflatie Huizenmarkt koelt weer wat verder af

Vorige maand werden huizen nog 14,5% duurder. De prijsstijging neemt nu al vier maanden achtereen af. De laatste keer dat zo’n beperkte stijging werd genoteerd, was in april 2021.

Daling koopkracht

De stijging van de huizenprijzen is ook beperkt als je die afzet tegen de ontwaarding van geld. De Nederlandse inflatie bedroeg in augustus 12% ten opzichte van een jaar geleden. Dan is in reële prijzen sprake van een stagnatie van de huizenprijzen vergeleken met vorig jaar.

Er werden in augustus ook minder woningverkopen bij het Kadaster ingeschreven. Het CBS meldt 16.405 woningtransacties, een daling van 5% vergeleken met een jaar geleden.

De cijfers van het Kadaster lopen wel altijd twee à drie maanden achter bij de daadwerkelijke transacties, omdat het even duurt voordat kopers en verkopers de financiering en formaliteiten hebben afgehandeld.

Over twee weken komt makelaarsclub NVM met de actuele cijfers over de periode juli tot en met september. Dan zal blijken of de inflatie en de aanhoudende woningnood de huizenprijzen blijven opstuwen. Makelaars merken wel dat overbieden minder gebruikelijk wordt, onder druk van de verdrievoudiging van de hypotheekrente en het wegzakkende consumentenvertrouwen.

Rabobank verwacht desondanks voor dit jaar een gemiddelde huizenprijsstijging van maar liefst 15,2% , liet de bank vorige week nog weten. Bij de huidige afvlakking van de prijzen wordt het spannend of dit percentage gehaald gaat worden. Voor volgend jaar rekent de bank op een stijging van slechts 3%.

Vraag groter

Wel wordt de vraag naar huizen steeds groter, terwijl de nieuwbouw verder inzakt. In het eerste halfjaar groeide de Nederlandse bevolking met 120.000 inwoners. Tegelijk nemen de bouwactiviteiten af door de gestegen bouwkosten en het verslechterde investeringsklimaat, mede vanwege onzekerheid bij beleggers over de regulering van de middenhuur. Daardoor worden ook gemengde projecten met koopwoningen afgeblazen.

Het kabinet streeft ernaar om de jaarproductie van circa 70.000 nieuwe huizen op te voeren naar 100.000. De vereniging van projectontwikkelaars Neprom signaleert echter een daling van het aantal bouwvergunningen met 25%. De organisatie verwacht voor 2023 een terugval van de nieuwbouw naar 60.000 woningen.


Meer posts

Stijging fors minder dan toename huizenprijzen NHG-grens in 2025 beperkt omhoog, huizenkopers goedkoper uit
De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari omhoog naar van €435.000 naar €450.000. Dat is fors minder dan de verwachte huizenprijsstijging. Wel gaan kopers minder betalen voor de garantie.
Lees meer
Huurmarkt ‘volledig uit balans’: aantal woningen in vrije sector daalt fors
De huurmarkt is volledig uit balans, zo constateert verhuurplatform Pararius. Het aantal beschikbare woningen in de vrije sector is met meer dan een derde gedaald en de vierkantemeterprijs loopt fors op. Maar pakt het echt allemaal zo negatief uit?
Lees meer
Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’
Makelaars hebben in het afgelopen kwartaal bijna 18,9% minder huurwoningen verhuurd dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat verhuurders hun panden te koop zetten vanwege de recente belastingverhogen en de middenhuurwet. De makelaars zien ’een tsunami aan uitpondingen’.
Lees meer
Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro
ABN Amro heeft weer zijn verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Dit jaar stijgen de huizenprijzen volgens de bank gemiddeld met 8,5% en komend jaar komt daar nog eens 7% bovenop.
Lees meer

Met ons in gesprek?