Nieuws

CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014

Per 1 juli mochten de sociale huren weer verhoogd worden, en dat lieten de huurbazen zich niet tweemaal zeggen. Ook de vrije huren stegen flink. Gemiddeld waren de huren in juli 3% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS vrijdag. Dat is de grootste stijging sinds 2014.

CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014

De huren van sociale huurwoningen stegen gemiddeld met 2,6%, nadat vorig jaar de huren door het kabinet tot en met juni 2022 waren bevroren vanwege de coronacrisis. Daarna mochten de sociale huren met een vast bedrag omhoog: maximaal €50 voor middeninkomens en maximaal €100 voor hoge inkomens. Huren onder €300 mochten met €25 verhoogd worden, ongeacht het inkomen van de huurder.

Bij de huren in de vrije sector was sprake van een prijsstijging van 3,8% ten opzichte van vorig jaar. Deze huren mochten stijgen met de inflatie plus 1%. De overheid heeft vorig jaar de maximale huurverhoging in de vrije sector tot 1 mei 2024 begrensd tot de inflatie plus 1%. Dat betekent dat verhuurders volgend jaar wel de enorme inflatie aan hun huurders kunnen doorberekenen.

Bij een huurderswisseling is de huurbaas niet gebonden aan de maxima. Huurwoningen die tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 van bewoner wisselden hadden in juli 2022 een huurprijs die gemiddeld 9,8% hoger lag, meldt het CBS.

BEKIJK OOK:

ABN Amro: huren in vrije sector omhoog door maatregelen overheid

Van de vier grote gemeenten zijn de huren in Amsterdam met gemiddeld 3,6% het sterkst gestegen: de huren exclusief bewonerswisselingen stegen hier in 2022 gemiddeld met 2,5%. Op provinciaal niveau stegen de huren in Noord-Holland het hardst, met gemiddeld 3,4% vergeleken met een jaar eerder. Bewonerswisselingen hadden in Noord-Holland met 1% ook het grootste effect op de huurstijging.

’Zorgwekkend’

In een reactie zegt de Woonbond de sterkste stijging sinds 2014 ’zorgwekkend’ te vinden. „Aangezien de hogere huur gepaard gaat met een hogere energierekening. Wonen wordt bij elkaar voor huurders dus rap duurder”, aldus de belangenvereniging voor huurders.

De Woonbond wijst erop dat eerder met corporaties en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is afgesproken dat ruim 500.000 hurende huishoudens met een laag inkomen en hoge huur huurverlaging krijgen in 2024. Maar dat is volgens de huurdersbelangenvereniging niet voldoende.

De bond wil dat de huren ook volgend jaar al omlaag gaan en de huurtoeslag stijgt. „Alle zeilen moeten bij om te zorgen dat huurders met een krappe beurs niet kopje onder gaan.”

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?