Nieuws

CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014

Per 1 juli mochten de sociale huren weer verhoogd worden, en dat lieten de huurbazen zich niet tweemaal zeggen. Ook de vrije huren stegen flink. Gemiddeld waren de huren in juli 3% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS vrijdag. Dat is de grootste stijging sinds 2014.

CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014

De huren van sociale huurwoningen stegen gemiddeld met 2,6%, nadat vorig jaar de huren door het kabinet tot en met juni 2022 waren bevroren vanwege de coronacrisis. Daarna mochten de sociale huren met een vast bedrag omhoog: maximaal €50 voor middeninkomens en maximaal €100 voor hoge inkomens. Huren onder €300 mochten met €25 verhoogd worden, ongeacht het inkomen van de huurder.

Bij de huren in de vrije sector was sprake van een prijsstijging van 3,8% ten opzichte van vorig jaar. Deze huren mochten stijgen met de inflatie plus 1%. De overheid heeft vorig jaar de maximale huurverhoging in de vrije sector tot 1 mei 2024 begrensd tot de inflatie plus 1%. Dat betekent dat verhuurders volgend jaar wel de enorme inflatie aan hun huurders kunnen doorberekenen.

Bij een huurderswisseling is de huurbaas niet gebonden aan de maxima. Huurwoningen die tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 van bewoner wisselden hadden in juli 2022 een huurprijs die gemiddeld 9,8% hoger lag, meldt het CBS.

BEKIJK OOK:

ABN Amro: huren in vrije sector omhoog door maatregelen overheid

Van de vier grote gemeenten zijn de huren in Amsterdam met gemiddeld 3,6% het sterkst gestegen: de huren exclusief bewonerswisselingen stegen hier in 2022 gemiddeld met 2,5%. Op provinciaal niveau stegen de huren in Noord-Holland het hardst, met gemiddeld 3,4% vergeleken met een jaar eerder. Bewonerswisselingen hadden in Noord-Holland met 1% ook het grootste effect op de huurstijging.

’Zorgwekkend’

In een reactie zegt de Woonbond de sterkste stijging sinds 2014 ’zorgwekkend’ te vinden. „Aangezien de hogere huur gepaard gaat met een hogere energierekening. Wonen wordt bij elkaar voor huurders dus rap duurder”, aldus de belangenvereniging voor huurders.

De Woonbond wijst erop dat eerder met corporaties en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is afgesproken dat ruim 500.000 hurende huishoudens met een laag inkomen en hoge huur huurverlaging krijgen in 2024. Maar dat is volgens de huurdersbelangenvereniging niet voldoende.

De bond wil dat de huren ook volgend jaar al omlaag gaan en de huurtoeslag stijgt. „Alle zeilen moeten bij om te zorgen dat huurders met een krappe beurs niet kopje onder gaan.”

Meer posts

’Angst voor recessie merkbaar op woningmarkt’
AMSTERDAM (ANP) - De angst voor een economische recessie laat zijn sporen na op de woningmarkt. Adviesketen De Hypotheekshop merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Vooral op leningen met een korte looptijd lijkt er sprake van ’lichte paniek’ gezien de verhogingen met wel 0,4 tot 0,7 procentpunt per keer.
Lees meer
CBS: bijna 12% duurder dan jaar geleden, zelfde als inflatie Huizenmarkt koelt weer wat verder af
De Nederlandse huizenmarkt is in augustus verder afgekoeld. Huizen waren ’maar’ 11,9% duurder dan een jaar geleden, meldt het CBS donderdag. Als de torenhoge inflatie wordt meegerekend, betekent dit dat een huis het afgelopen jaar niet in waarde is gestegen.
Lees meer
Consument kiest goedkopere, minder zekere hypotheek
Nederlanders die een hypotheek afsluiten kiezen vaker voor een kortere rentevaste periode. Tien jaar vast is nu het meest populair. Dat is een forse trendbreuk met eerder dit jaar, zo meldt adviesketen Van Bruggen Adviesgroep in haar wekelijkse nieuwsbrief.
Lees meer
CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014
Per 1 juli mochten de sociale huren weer verhoogd worden, en dat lieten de huurbazen zich niet tweemaal zeggen. Ook de vrije huren stegen flink. Gemiddeld waren de huren in juli 3% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS vrijdag. Dat is de grootste stijging sinds 2014.
Lees meer

Met ons in gesprek?