Nieuws

CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014

Per 1 juli mochten de sociale huren weer verhoogd worden, en dat lieten de huurbazen zich niet tweemaal zeggen. Ook de vrije huren stegen flink. Gemiddeld waren de huren in juli 3% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS vrijdag. Dat is de grootste stijging sinds 2014.

CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014

De huren van sociale huurwoningen stegen gemiddeld met 2,6%, nadat vorig jaar de huren door het kabinet tot en met juni 2022 waren bevroren vanwege de coronacrisis. Daarna mochten de sociale huren met een vast bedrag omhoog: maximaal €50 voor middeninkomens en maximaal €100 voor hoge inkomens. Huren onder €300 mochten met €25 verhoogd worden, ongeacht het inkomen van de huurder.

Bij de huren in de vrije sector was sprake van een prijsstijging van 3,8% ten opzichte van vorig jaar. Deze huren mochten stijgen met de inflatie plus 1%. De overheid heeft vorig jaar de maximale huurverhoging in de vrije sector tot 1 mei 2024 begrensd tot de inflatie plus 1%. Dat betekent dat verhuurders volgend jaar wel de enorme inflatie aan hun huurders kunnen doorberekenen.

Bij een huurderswisseling is de huurbaas niet gebonden aan de maxima. Huurwoningen die tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 van bewoner wisselden hadden in juli 2022 een huurprijs die gemiddeld 9,8% hoger lag, meldt het CBS.

BEKIJK OOK:

ABN Amro: huren in vrije sector omhoog door maatregelen overheid

Van de vier grote gemeenten zijn de huren in Amsterdam met gemiddeld 3,6% het sterkst gestegen: de huren exclusief bewonerswisselingen stegen hier in 2022 gemiddeld met 2,5%. Op provinciaal niveau stegen de huren in Noord-Holland het hardst, met gemiddeld 3,4% vergeleken met een jaar eerder. Bewonerswisselingen hadden in Noord-Holland met 1% ook het grootste effect op de huurstijging.

’Zorgwekkend’

In een reactie zegt de Woonbond de sterkste stijging sinds 2014 ’zorgwekkend’ te vinden. „Aangezien de hogere huur gepaard gaat met een hogere energierekening. Wonen wordt bij elkaar voor huurders dus rap duurder”, aldus de belangenvereniging voor huurders.

De Woonbond wijst erop dat eerder met corporaties en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is afgesproken dat ruim 500.000 hurende huishoudens met een laag inkomen en hoge huur huurverlaging krijgen in 2024. Maar dat is volgens de huurdersbelangenvereniging niet voldoende.

De bond wil dat de huren ook volgend jaar al omlaag gaan en de huurtoeslag stijgt. „Alle zeilen moeten bij om te zorgen dat huurders met een krappe beurs niet kopje onder gaan.”

Meer posts

Huizenprijzen in versneld tempo omhoog: ’Het moet niet gekker worden’
De huizenprijzen gaan een tandje sneller omhoog. In februari betaalden kopers liefst 1% meer dan een maand eerder, constateert het CBS. Daarmee koersen de prijzen dit jaar af op een grotere stijging dan economen voorspelden. Makelaars melden grote drukte bij bezichtigingen en een toenemende trend om boven de vraagprijs te bieden.
Lees meer
’Jongeren laten baan liggen door woonproblematiek’
De meeste jongeren willen best verhuizen voor een nieuwe baan, maar dan moeten er in de buurt wel betaalbare woningen beschikbaar zijn. Een onderzoek onder starters geeft aan dat zelfs 25% van hen heeft afgezien van een sollicitatie vanwege de woonproblematiek.
Lees meer
Huizenkopers nemen genoegen met tochtig huis: energielabel niet altijd belangrijk in krappe markt
Een woning met een groen energielabel ligt goed in de markt, vanwege de sterk gestegen energieprijzen en gasbelasting. Toch willen veel huizenkopers in de huidige krappe markt desnoods genoegen nemen met een tochtig huis. Voor de meeste kopers is het energielabel niet doorslaggevend.
Lees meer
Woningzoekenden hunkeren naar huizen onder de 2 ton: ‘In heel Nederland scheve verhoudingen’
Woningzoekenden snakken naar woningen onder de 2 ton, maar komen van een koude kermis thuis. Dat blijkt uit het Woonwensenonderzoek en data-analyse van Funda.
Lees meer

Met ons in gesprek?