Nieuws

DNB: ’Huizenprijzen dalen verder door hogere rente’

De huizenprijzen zullen verder dalen als de rente in de komende tijd verder omhoog gaat. Dat zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zondag in het tv-programma Buitenhof.

DNB: ’Huizenprijzen dalen verder door hogere rente’

„Ik vermoed dat de huizenprijzen zullen dalen. In Nederland worden de huizenprijzen goeddeels bepaald door de financieringsruimte. Die ruimte is afgenomen en daar horen lagere huizenprijzen bij”, zei Knot. De hypotheekrente is in sommige gevallen gestegen tot boven vier procent. Eerder deze maand bleek dat de huizenprijs al gemiddeld 3% was gedaald.

De centralebankpresident maakt zich zorgen over de combinatie van oplopende rente en de zeer hoge inflatie van 17%. Hij vraagt zich af of een recessie erg is nu er veel meer vacatures dan werklozen zijn. „Het is een spanningsveld. Het kan zijn dat een aantal bedrijven hun deuren moet sluiten omdat ze met de huidige energieprijzen niet meer kunnen concurreren. Voor individuele mensen die hun baan verliezen en hun rekening meer kunnen betalen dat een absoluut hard gelag. Dat wil ik niet ontkennen, maar er zijn mindere tijden om je baan te verliezen.”

Het kabinet zorgt volgens Knot echter voor extra olie op het ’inflatievuur’ door de tegemoetkoming voor de energierekening. Het zou onverstandig zijn van het kabinet om alle huishoudens ook volgend jaar een korting te geven van €190 euro op de energierekening. „Dan zet het kabinet de overheidsfinanciën op een onhoudbaar pad.” Hij vindt dat de energiesteun alleen bij mensen terecht zou moeten komen die het echt nodig hebben.

De opkoopprogramma’s van obligaties in de afgelopen elf jaar hebben er voor gezorgd dat de balans van DNB is geëxplodeerd van €80 miljard naar €590 miljard. Daardoor komt de centrale bank zelf mogelijk in de problemen. Het vermogen van DNB bedraagt momenteel €11 miljard, maar door de oplopende rente maakt DNB zelf hogere kosten. Knot: „Het zou kunnen dat de rentebetalingen hoger worden dan ons eigen vermogen. Dat wordt dan negatief en kunnen er geen dividenduitkeringen gedaan worden.” Volgens de DNB-president zal de bank ondanks dat aan de verplichtingen kunnen blijven voldoen.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?