Nieuws

Eerste daling hypotheekrente een feit

De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.

Eerste daling hypotheekrente een feit

Sinds eind vorig jaar wisselen stijgingen en dalingen elkaar om de paar weken af, waardoor de hypotheekrente al maanden per saldo vrij stabiel is. Dit wordt veroorzaakt door de rentebewegingen op de kapitaalmarkt, die door geldverstrekkers nauw worden gevolgd als maatstaf voor hun hypotheekrentetarieven. Opvallend: per vandaag voert de eerste geldverstrekker (Obvion) een kleine verlaging van de hypotheekrente door, na een week met veel verhogingen. „Mogelijk dat nu meer aanbieders gaan volgen

Meer lucht

Op de kapitaalmarkt spelen de inflatieverwachtingen op het moment een grote rol. Zo daalde deze week de kapitaalmarktrente door minder goed economisch nieuws. Beleggers op deze kapitaalmarkt kregen daardoor iets meer hoop dat de centrale banken ECB en Fed de komende tijd minder snel zullen overgaan tot verdere verhogingen van hun beleidsrentes. Door de gedaalde kapitaalmarktrente krijgen aanbieders weer wat meer lucht en ontstaat er ruimte om de hypotheekrente te verlagen.

Variabel hoog

De stabiliteit bij de vaste hypotheekrente gaat volgens de Hypotheekshop niét op voor de variabele hypotheekrente. Die variabele rente is gelieerd aan de beleidsrente van de centrale banken, die sinds vorig jaar zomer met bijna 4%-punt is verhoogd, stelt de Hypotheekshop. Hierdoor heeft de gemiddelde variabele hypotheekrente inmiddels het hoogste niveau bereikt sinds 2008, het jaar dat de kredietcrisis losbarstte. Ter vergelijking: de vaste hypotheekrente bevindt zich op dit moment op het niveau van medio 2013.

Doorstromers

Hoewel de variabele hypotheekrente minder vaak wordt gesloten door hypotheekaanvragers dan de vaste hypotheekrente (bijvoorbeeld 10 jaar vast), kunnen doorstromers er toch (tijdelijk) mee te maken krijgen bij hun meeneemhypotheek of overbruggingsfinanciering. Overigens verwachten economen dat de centrale banken in 2024 voor het eerst weer zullen overgaan tot een renteverlaging.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?