Nieuws

Eigen huis voorlopig niet betaalbaarder: ‘Twee modale inkomens onvoldoende voor gemiddelde woning’

De huizenprijzen zullen volgend jaar naar verwachting met 3 procent dalen en in 2024 met nog eens 1,5 procent, meldt Rabobank. Maar dat betekent niet dat woningen beter betaalbaar worden. Zo is de hypotheekrente erg hoog, waardoor mensen maandelijks meer kwijt zijn aan een hypotheek. En door de gestegen kosten voor levensonderhoud, blijft er minder geld over voor de aankoop van een woning.

Eigen huis voorlopig niet betaalbaarder: ‘Twee modale inkomens onvoldoende voor gemiddelde woning’

Rabobank denkt dat de huizenprijzen in alle regio’s in Nederland zullen dalen. De stevigste daling zal in Amsterdam zijn, met daarbij de omliggende regio’s als Haarlem, Zaanstreek en IJmond. Daar dalen de prijzen volgend jaar met zo’n 4 procent, is de verwachting. In Zeeland wordt de lichtste daling verwacht, waarmee de huizenprijzen in die regio nagenoeg gelijk zijn aan die van dit jaar.

Maar de dalende huizenprijzen leiden, door onder meer de gestegen hypotheekrente, niet automatisch tot meer verkoop. ,,Een hogere rente betekent dat mensen ten opzichte van hun inkomen fors minder kunnen lenen voor een huis. En dus ook minder kunnen bieden”, legt woningmarkteconoom Carola de Groot uit. Zelfs als men er wel in slaagt de financiering rond te krijgen, betalen mensen veel meer voor hun hypotheek. ,,Inmiddels zijn zelfs twee modale jaarinkomens onvoldoende om een gemiddeld geprijsde woning te kopen”, aldus De Groot. Daarmee blijft een koopwoning voor veel starters iets onbereikbaars.

Slinkend vertrouwen

De econoom verwacht bovendien dat de vraag zal afnemen, omdat ook boodschappen en energie flink duurder zijn geworden. Daardoor blijft er onderaan de streep minder over voor een nieuwe woning. ,,Dit leidt waarschijnlijk tot extra vraaguitval. Ook het slinkende vertrouwen in de huizenmarkt drukt de vraag naar koopwoningen”, meldt De Groot.

Rabobank verwacht dat het aantal verkochte woningen dit jaar uitkomt op 188.000, in totaal zo'n 38.000 minder dan vorig jaar. Voor volgend jaar is de verwachting van de bank dat er weer minder huizen worden verkocht, zo’n 179.000. In 2024 trekt het aantal transacties wel weer aan. ,,We denken namelijk dat de kapitaalmarktrentes tegen die tijd weer wat zijn gedaald, waardoor, in combinatie met de gedaalde huizenprijzen, de vraag naar koopwoningen ook weer wat aantrekt”, aldus De Groot.

Meer posts

Koopwoningen opnieuw duurder: bekijk hier de stijging in jouw gemeente
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2025 in bijna alle gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huizenprijzen stegen gemiddeld met 10,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De stijgende trend, die in de meeste gemeenten zichtbaar is, zette daarmee door.
Lees meer
Gemiddeld 115 reacties op middeldure huurwoning, kans in grote steden zelfs ’vrijwel nihil’
Met name in de grote steden is er een stormloop op de zeldzame middenhuurwoningen die nog worden aangeboden. In steden als Utrecht, Rotterdam en Amsterdam komen er gemiddeld meer dan 400 reacties op. Tegelijk staan deze woningen nog maar zes dagen online.
Lees meer
'Nieuwe' woning op Funda vaak al maanden te koop: 'Het gebeurt stiekem'
Duizenden woningen die als 'nieuw' worden aangeboden op Funda zijn helemaal niet nieuw op de markt. Vorig jaar ging het om bijna 15.000 woningen, vaak zelfs met een lagere vraagprijs. Huizenzoekers weten dat vaak niet. "Het is de grootste aankoop die veel mensen doen. Dan wil je wel het complete plaatje hebben", zegt hoogleraar huisvesting Dirk Brounen.
Lees meer
Steeds meer huizenjagers zoeken hun heil vlak over de Belgische grens
Steeds meer Nederlandse woningzoekenden gaan vlak over de grens met België op zoek naar een huur- of koopwoning. Dat merken meerdere Belgische makelaars, blijkt donderdag uit een rondgang van persbureau ANP. De huizen in het buurland zijn aanzienlijk goedkoper.
Lees meer

Met ons in gesprek?