Nieuws

Gemiddelde huizenprijs in EU voor het eerst sinds 2014 lager

Huizen in de Europese Unie waren in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1% minder waard in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

Gemiddelde huizenprijs in EU voor het eerst sinds 2014 lager

De zakkende huizenprijzen volgen op de razendsnelle verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB), bedoeld om de inflatie omlaag te krijgen. Die hogere leenkosten maken ook hypotheken duurder, waardoor huizenkopers minder ruimte hebben om een hoog bod uit te brengen op een huis.

Aan de verhoging van de rente tot het hoogste niveau ging juist een periode van historische lage rentes vooraf. Dit droeg er jarenlang juist aan bij dat de prijzen voor woningen en ander vastgoed hard stegen.

Nederland

In Nederland waren woningen op jaarbasis 4,3% goedkoper, maar maand-op-maand stijgen de huizenprijzen wel weer licht, zo blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

Met een daling van bijna 10% vergeleken met vorig jaar was de neergang van de huizenprijzen het sterkst in Duitsland, gevolgd door Denemarken (min 7,6%) en Zweden (min 6,8%). Niet overal daalden de huizenprijzen. De sterkste stijging mat Eurostat in Kroatië, waar woningen bijna 14% duurder waren dan een jaar eerder.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?