Nieuws

Gemiddelde WOZ-waarde stijgt naar nieuwe recordhoogte: 315.000 euro

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is opnieuw naar een recordhoogte gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari 2022 steeg de waarde met 8,6 procent vergeleken met een jaar eerder en werd een gemiddelde woningwaarde van 315.000 euro bereikt in Nederland.

Gemiddelde WOZ-waarde stijgt naar nieuwe recordhoogte: 315.000 euro

Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat deze waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen. Deze indicatie van de waarde van huizen is belangrijk voor huizenbezitters, omdat bijvoorbeeld de hoogte van een aantal belastingen hierop wordt berekend.

In de gemeente Amsterdam maken de huizenprijzen de op één na laagste stijging door van alle gemeenten. De WOZ-waarde steeg hier ten opzichte van 2021 slechts met 2,1 procent. In Noardeast-Fryslân, de Friese gemeente waar onder andere de stad Dokkum deel van uitmaakt, stegen de huizenprijzen relatief het meest met 19,5 procent. Van de vier grootste steden stegen de huizenprijzen in Rotterdam het hardst met 11,4 procent. De gemiddelde WOZ-waarde is in Bloemendaal met 828.000 euro het hoogst en in Pekela het laagst met 167.000 euro.

Woningbezitters moeten vaak meer belasting betalen als de WOZ-waarde omhoog gaat. Dat komt omdat gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) en soms ook de rioolheffing hierop baseren. Ook sommige andere belastingen kunnen worden vastgesteld op basis van de WOZ-waarde, zoals de schenkbelasting en erfbelasting. Aan de andere kant kan de hypotheekrente soms omlaag na een stijging van de WOZ-waarde en wordt het bovendien makkelijker om een huis te verkopen, zo schrijft de Vereniging Eigen Huis op haar website.

Meer posts

Starters en senioren Singles slaan hun slag op de woningmarkt, huizenkoper steeds vaker alleenstaand
Alleenstaanden slaan hun slag op de woningmarkt. Het aantal alleenstaanden dat een huis koopt is nog nooit zo groot geweest. Door ruimere leennormen, veel aanbod van kleine huizen en dalende hypotheekrentes staan singles er relatief goed voor.
Lees meer
Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar
Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.
Lees meer
Aantal hypotheekaanvragen valt terug na forse groei
Mensen hebben in februari minder hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In februari werden 41.576 hypotheken aangevraagd via het platform van HDN. Dat zijn er 1,8% minder dan een jaar eerder.
Lees meer
Woningwaarde doorbreekt grens van half miljoen euro, afkoeling nog niet in zicht
Mijlpaal op de huizenmarkt: een gemiddelde koopwoning in Nederland is voor het eerst meer dan een half miljoen euro waard. Vooral huizen ónder die grens zijn het afgelopen jaar meer waard geworden, blijkt uit cijfers die taxatiebureau Calcasa dinsdagochtend naar buiten brengt.
Lees meer

Met ons in gesprek?