Nieuws

Gemiddelde WOZ-waarde stijgt naar nieuwe recordhoogte: 315.000 euro

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is opnieuw naar een recordhoogte gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari 2022 steeg de waarde met 8,6 procent vergeleken met een jaar eerder en werd een gemiddelde woningwaarde van 315.000 euro bereikt in Nederland.

Gemiddelde WOZ-waarde stijgt naar nieuwe recordhoogte: 315.000 euro

Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat deze waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen. Deze indicatie van de waarde van huizen is belangrijk voor huizenbezitters, omdat bijvoorbeeld de hoogte van een aantal belastingen hierop wordt berekend.

In de gemeente Amsterdam maken de huizenprijzen de op één na laagste stijging door van alle gemeenten. De WOZ-waarde steeg hier ten opzichte van 2021 slechts met 2,1 procent. In Noardeast-Fryslân, de Friese gemeente waar onder andere de stad Dokkum deel van uitmaakt, stegen de huizenprijzen relatief het meest met 19,5 procent. Van de vier grootste steden stegen de huizenprijzen in Rotterdam het hardst met 11,4 procent. De gemiddelde WOZ-waarde is in Bloemendaal met 828.000 euro het hoogst en in Pekela het laagst met 167.000 euro.

Woningbezitters moeten vaak meer belasting betalen als de WOZ-waarde omhoog gaat. Dat komt omdat gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) en soms ook de rioolheffing hierop baseren. Ook sommige andere belastingen kunnen worden vastgesteld op basis van de WOZ-waarde, zoals de schenkbelasting en erfbelasting. Aan de andere kant kan de hypotheekrente soms omlaag na een stijging van de WOZ-waarde en wordt het bovendien makkelijker om een huis te verkopen, zo schrijft de Vereniging Eigen Huis op haar website.

Meer posts

Bureaucratie en strenge milieu-eisen verlammen woningmarkt
CBS: aantal woningen in ’pijplijn’ gelijk gebleven
Lees meer
Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’
Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.
Lees meer
Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden
De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.
Lees meer
Huizenprijzen richting record van 450.000 euro: grote zorgen om woningaanbod
De huizenprijzen maakten in de eerste drie maanden van dit jaar pas op de plaats, maar ten opzichte van een jaar geleden zijn koopwoningen toch alweer 9,1% duurder. Ondertussen krimpt het aanbod steeds verder. Voor komend kwartaal verwacht makelaarsorganisatie NVM dat huizen het hoogste recordniveau benaderen of doorbreken.
Lees meer

Met ons in gesprek?