Nieuws

Grootste huurstijging in 30 jaar, sociale huren het hardst omhoog

Woningcorporaties hebben dit jaar bijna de maximale huurverhoging doorgevoerd. In juli waren de sociale huren bij corporaties gemiddeld 5,6% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS. Dat is zelfs nog meer dan de stijging van de huren in de vrije sector.

Grootste huurstijging in 30 jaar, sociale huren het hardst omhoog

Gemiddeld lagen de Nederlandse huren 5,4% hoger dan in juli vorig jaar, meldt het CBS woensdag. Dat is de grootste huurstijging sinds 1993. Vorig jaar stegen de huren met gemiddeld 2,0%.

Bij particuliere verhuurders van sociale huurwoningen lagen de prijzen 5,7% hoger. Dat is nog maar net onder de maximaal toegestane huurgroei van 5,8%. Verhuurders konden er ook voor kiezen inkomensafhankelijke huurverhogingen door te voeren. Een jaar eerder was de stijging bij sociale verhuurders met 0,1% nog erg laag, door inkomensafhankelijke huurverlagingen.

Vrijesectorwoningen stegen in juli met 5% minder hard in huurprijs dan sociale huurwoningen. Dit kalenderjaar is de maximale huurverhoging voor een vrijesectorwoning 5,5%.

Effect

Als een woning overgaat naar een nieuwe huurder mag de huur meer stijgen dan de maximaal toegestane reguliere huurverhoging. Als dat effect buiten beschouwing wordt gelaten, bedraagt de gemiddelde huurstijging 4,7%. Het effect van bewonerswisselingen was 0,7%, in 2023 was dit effect hetzelfde.

De grootste huurstijging vond plaats in de gemeente Rotterdam, hier stegen de huren met gemiddeld 5,9%. In Utrecht stegen de huren gemiddeld 5,8%. Amsterdam kende de minst grote huurstijging van de vier grote gemeenten met 5,2%.

Op provinciaal niveau stegen de huren inclusief bewonerswisselingen het hardst in Drenthe, namelijk met 5,8%. Het effect van bewonerswisselingen was daar, samen met Noord-Holland, op provinciaal niveau ook het hoogst. In Noord-Holland stegen de huren zonder bewonerswisseling wel minder hard dan in Drenthe, waardoor het gemiddelde cijfer met 5,3% ook lager uitkomt.

De netto-huurprijs bij de start van het huurcontract bepaalt of een woning een vrijesectorwoning (geliberaliseerd) is. Als deze huur boven de zogenoemde liberalisatiegrens ligt, geldt dat de woning als vrijesector beschouwd wordt, ligt deze prijs onder de liberalisatiegrens dan is dit een sociale huurwoning. In 2024 ligt de grens op €879,66 per maand.

Meer posts

Voor grote groep huizenbezitters dreigt einde renteaftrek: risico op toeslagenaffaire 2.0
Voor een grote groep woningeigenaren dreigt het aflopen van hun recht op hypotheekrenteaftrek op een administratief en fiscaal drama uit te lopen. Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Eigen Huis.
Lees meer
Woningprijzen schieten harder omhoog: ’Koper kan meer bieden door hoger inkomen en lagere rente’
De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN Amro sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. „De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort”, aldus de economen.
Lees meer
Woningen in mei bijna 10% duurder: gemiddeld huis kost €471.875
De prijs van koopwoningen blijft in stevig tempo doorstijgen. In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7% hoger dan een jaar eerder.
Lees meer
Koopwoningen opnieuw duurder: bekijk hier de stijging in jouw gemeente
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2025 in bijna alle gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huizenprijzen stegen gemiddeld met 10,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De stijgende trend, die in de meeste gemeenten zichtbaar is, zette daarmee door.
Lees meer

Met ons in gesprek?