Nieuws

‘Hebberigheid’ op woningmarkt neemt toe: weer normaal om te overbieden en zonder voorwaarden te kopen

In de jacht op een huis wordt weer vaker overboden. Nieuwbouwwoningen dalen juist in prijs. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningen van de TU Delft.

‘Hebberigheid’ op woningmarkt neemt toe: weer normaal om te overbieden en zonder voorwaarden te kopen

De koopprijzen zijn in het derde kwartaal van 2023 weer licht gestegen, maar het aantal verkochte woningen en het aantal afgesloten hypotheken stabiliseert. De verruiming van de maximale leencapaciteit van huishoudens leidt direct tot stijgende verkoopprijzen. Het aantal nieuwbouwwoningen blijft wel beperkt.

In de eerste drie kwartalen van 2023 blijkt de maximale leencapaciteit van huishoudens sterk te zijn toegenomen. Dat wordt verklaard doordat de hypotheekrentes stabiliseren rond de 3,8 procent en doordat veel werknemers na CAO-onderhandelingen looncompensatie hebben gekregen. Met name voor de hogere inkomensgroepen kan de maximale hypotheeksom gemiddeld 40.000 tot 50.000 euro hoger uitkomen dan eind vorig jaar.

Hoewel de woningvraag van starters en doorstromers groeit is er nog geen extra woningaanbod van doorstromers, waardoor de krapte op de koopwoningmarkt in het derde kwartaal weer is toegenomen. Een koper kan gemiddeld uit nog geen drie aangeboden koopwoningen kiezen. De mensen die hun huis wel te koop zetten profiteren daarvan, want in veel delen van Nederland is het weer gebruikelijk om boven de vraagprijs te bieden en zonder ontbindende voorwaarden te kopen. ,,De hebberigheid van kopers neemt weer toe, zeker bij mensen die een paar keer mis gegrepen hebben’’, zegt Marc van der Lee van de NVM. Uit cijfers van de makelaarsvereniging blijkt dat het aandeel woningen dat boven de vraagprijs is verkocht is opgelopen van 38 procent naar 45 procent. Gemiddeld is 0,2 procent boven de vraagprijs betaald.

Kleinere woningen van mindere kwaliteit

Het aanbod van nieuwbouw koopwoningen zakt naar het niveau van medio 2013. Woningzoekenden zijn niet alleen onzeker over de prijsontwikkeling en de hypotheekrente, maar ook over de termijn waarop nieuwbouwwoningen opgeleverd gaan worden. En over de prijs-kwaliteitverhouding. ,,De nieuwbouwmarkt wordt altijd eerder geraakt dan bestaande markt’’, zegt hoogleraar Peter Boelhouwer, die verantwoordelijk is voor de monitor koopwoningen. ,,Er is heel veel onzekerheid. De overbruggingsfinanciering is ook duur geworden. Aanbieders gaan daar rekening mee houden.’’ Dat vertaalt zich in gemiddeld lagere prijzen. ,,Nu wordt er herontwikkeld, onder meer naar kleinere woningen met ook wat mindere kwaliteit. Dat kan te maken hebben met materiaalgebruik, parkeervoorzieningen, afwerking of dichtheid.’’

In het tweede kwartaal van dit jaar werden slechts 2800 nieuw gebouwde woningen aangeboden. Een daling van zeventig procent ten opzichte van het derde kwartaal na 2020, toen het nog om 9700 woningen ging. Het gebrek aan bouwmaterialen, de gestegen bouwkosten en het tekort aan personeel spelen de nieuwbouwmarkt nog altijd parten. Het aantal bouwvergunningen voor koopwoningen valt in het tweede kwartaal van 2023 wel iets hoger uit dan in het vorige kwartaal.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?