Nieuws

Het meer kunnen lenen bij groen energielabel pakt voor starters onvoordelig uit: 'Dubbel probleem’

Starters zijn qua financiële mogelijkheden op de woningmarkt regelmatig slechter af. Dat blijkt uit berekeningen van De Hypotheker.

Het meer kunnen lenen bij groen energielabel pakt voor starters onvoordelig uit: 'Dubbel probleem’

Starters hebben het ongekend moeilijk op de krappe woningmarkt. Een reeks aan maatregelen schiep de verwachting dat hun positie dit jaar zou verbeteren. Zo is de NHG-grens verhoogd van 405.000 euro naar 435.000 euro, waardoor starters kunnen profiteren van een rentekorting van 0,5 procentpunt. De drempel voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting is ook verhoogd van 440.000 euro naar 510.000 euro, voor starters die maximaal 35 jaar oud zijn.

De ingevoerde voordelen worden volgens De Hypotheker regelmatig tenietgedaan door de verlaging van de woonquote, het percentage van je inkomen dat aan woonlasten besteed mag worden. De koppeling van de leensom aan het energielabel pakt daarnaast met name voor starters nogal eens onvoordelig uit. ,,Wij krijgen signalen van adviseurs dat goedbedoelde aanpassingen in de praktijk tot teleurstelling kunnen leiden’’, zegt commercieel directeur Mark de Rijke van De Hypotheker. ,,De bedragen die starters kunnen lenen zijn in bepaalde gevallen zelfs lager dan vorig jaar. De verschillen per woning zijn soms gigantisch vanwege de extra financieringsruimte op basis van het specifieke energielabel per woning.”

Dubbel probleem

Van die maatregel hebben kopers in de praktijk veelal minder profijt. Bij hoge energielabels kan er tot maximaal 50.000 euro extra geleend worden. Bij woningen met een slecht label (E, F of G) kun je tot maximaal 20.000 euro lenen, mits het extra bedrag volledig in verduurzamingsmaatregelen wordt gestopt. ,,Starters willen of kunnen niet de hoofdprijs betalen en zijn vaak in de markt voor een goedkope woning’’, weet De Rijke. ,,Die zijn vaak minder energiezuinig. Dan hebben ze een dubbel probleem.’’ Ook in de deze week verschenen Monitor Koopwoningmarkt wordt erop gewezen dat de mogelijkheden voor starters daardoor juist beperkter worden.

Met name de verlaging van de woonquotes door het Nibud zorgen er echter voor dat de berekeningen netto nogal eens slechter uitpakken. ,,Zelfs de lagere rente kan dit verschil niet altijd goedmaken’’, aldus De Rijke, die adviseert de financiering dan ook nauwkeurig door te laten rekenen. Doordat in veel cao’s de salarissen fors omhoog gaan, hoopt hij dat in de loop van het jaar de hypotheeksommen weer in de pas lopen.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?