Nieuws

Het meer kunnen lenen bij groen energielabel pakt voor starters onvoordelig uit: 'Dubbel probleem’

Starters zijn qua financiële mogelijkheden op de woningmarkt regelmatig slechter af. Dat blijkt uit berekeningen van De Hypotheker.

Het meer kunnen lenen bij groen energielabel pakt voor starters onvoordelig uit: 'Dubbel probleem’

Starters hebben het ongekend moeilijk op de krappe woningmarkt. Een reeks aan maatregelen schiep de verwachting dat hun positie dit jaar zou verbeteren. Zo is de NHG-grens verhoogd van 405.000 euro naar 435.000 euro, waardoor starters kunnen profiteren van een rentekorting van 0,5 procentpunt. De drempel voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting is ook verhoogd van 440.000 euro naar 510.000 euro, voor starters die maximaal 35 jaar oud zijn.

De ingevoerde voordelen worden volgens De Hypotheker regelmatig tenietgedaan door de verlaging van de woonquote, het percentage van je inkomen dat aan woonlasten besteed mag worden. De koppeling van de leensom aan het energielabel pakt daarnaast met name voor starters nogal eens onvoordelig uit. ,,Wij krijgen signalen van adviseurs dat goedbedoelde aanpassingen in de praktijk tot teleurstelling kunnen leiden’’, zegt commercieel directeur Mark de Rijke van De Hypotheker. ,,De bedragen die starters kunnen lenen zijn in bepaalde gevallen zelfs lager dan vorig jaar. De verschillen per woning zijn soms gigantisch vanwege de extra financieringsruimte op basis van het specifieke energielabel per woning.”

Dubbel probleem

Van die maatregel hebben kopers in de praktijk veelal minder profijt. Bij hoge energielabels kan er tot maximaal 50.000 euro extra geleend worden. Bij woningen met een slecht label (E, F of G) kun je tot maximaal 20.000 euro lenen, mits het extra bedrag volledig in verduurzamingsmaatregelen wordt gestopt. ,,Starters willen of kunnen niet de hoofdprijs betalen en zijn vaak in de markt voor een goedkope woning’’, weet De Rijke. ,,Die zijn vaak minder energiezuinig. Dan hebben ze een dubbel probleem.’’ Ook in de deze week verschenen Monitor Koopwoningmarkt wordt erop gewezen dat de mogelijkheden voor starters daardoor juist beperkter worden.

Met name de verlaging van de woonquotes door het Nibud zorgen er echter voor dat de berekeningen netto nogal eens slechter uitpakken. ,,Zelfs de lagere rente kan dit verschil niet altijd goedmaken’’, aldus De Rijke, die adviseert de financiering dan ook nauwkeurig door te laten rekenen. Doordat in veel cao’s de salarissen fors omhoog gaan, hoopt hij dat in de loop van het jaar de hypotheeksommen weer in de pas lopen.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?