Nieuws

Huizen dreigen 5 tot 8 procent duurder te worden: ‘Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is

De huizenprijzen dreigen dit jaar flink te stijgen. Hogere lonen en een lagere hypotheekrente drijven de koopsommen flink op. Dat constateert ING op basis van berekeningen die het vrijdag naar buiten brengt. De hypotheekverstrekker gaat uit van een huizenprijsstijging tussen de 5 en 8 procent.

Huizen dreigen 5 tot 8 procent duurder te worden: ‘Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is

Het CBS meldde deze week dat koophuizen in januari gemiddeld meer dan 433.000 euro kostten. Dat is 1,8 procent meer dan in januari vorig jaar. ING voorspelt dit jaar een nog veel grotere vlucht, vooral doordat de lonen harder gestegen zijn dan verwacht. De cao-loonstijging lag eind vorig jaar gemiddeld rond de 7 procent.

,,De loonstijging gaat flink doorwerken op de huizenprijzen’’, zegt econoom Sander Burgers. ,,Een loonstijging is in principe fijn, maar gaat zich naar verwachting vrij snel doorvertalen in een prijsstijging.’’ Doordat ook de hypotheekrente lager ligt dan eerder voorzien, kunnen mensen meer lenen én dus meer bieden. ,,Al met al hebben kopers dit jaar meer ruimte om te bieden bij de aankoop van hun gewenste huis. Dit is een belangrijke drijvende kracht.’’

Overbieden is weer de norm geworden

ING ging eerder nog uit van een huizenprijsstijging van 4 procent. Overbieden is weer de norm geworden. ,,Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is’’, zegt Burgers. Het wordt er niet toegankelijker op.’’ Doordat de productie van nieuwbouwwoningen een stuk lager ligt dan nodig, zien ook makelaars dat kopers weer veelal in dezelfde vijver vissen. Hoogleraar Peter Boelhouwer voorspelt zelfs een ‘infarct.’

Beleggers zorgen volgens ING voor een dempend effect. Zij zijn minder actief geworden en verkopen per saldo meer woningen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de eerder aangekondigde middenhuurregeling van demissionair minister De Jonge (Wonen), waardoor huurprijzen in de sector gemaximeerd worden. ,,Deze ontwikkeling zal zorgen voor een iets ruimer woningaanbod en de opwaartse kracht van de huizenprijzen iets dempen’’, aldus Burgers.

De woningprijzen bereikten in de zomer van 2022 een recordhoogte, daarna zette zich tot de zomer van 2023 een daling in.

Meer posts

Woningprijzen schieten harder omhoog: ’Koper kan meer bieden door hoger inkomen en lagere rente’
De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN Amro sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. „De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort”, aldus de economen.
Lees meer
Woningen in mei bijna 10% duurder: gemiddeld huis kost €471.875
De prijs van koopwoningen blijft in stevig tempo doorstijgen. In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7% hoger dan een jaar eerder.
Lees meer
Koopwoningen opnieuw duurder: bekijk hier de stijging in jouw gemeente
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2025 in bijna alle gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huizenprijzen stegen gemiddeld met 10,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De stijgende trend, die in de meeste gemeenten zichtbaar is, zette daarmee door.
Lees meer
Gemiddeld 115 reacties op middeldure huurwoning, kans in grote steden zelfs ’vrijwel nihil’
Met name in de grote steden is er een stormloop op de zeldzame middenhuurwoningen die nog worden aangeboden. In steden als Utrecht, Rotterdam en Amsterdam komen er gemiddeld meer dan 400 reacties op. Tegelijk staan deze woningen nog maar zes dagen online.
Lees meer

Met ons in gesprek?