Nieuws

Huizen dreigen 5 tot 8 procent duurder te worden: ‘Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is

De huizenprijzen dreigen dit jaar flink te stijgen. Hogere lonen en een lagere hypotheekrente drijven de koopsommen flink op. Dat constateert ING op basis van berekeningen die het vrijdag naar buiten brengt. De hypotheekverstrekker gaat uit van een huizenprijsstijging tussen de 5 en 8 procent.

Huizen dreigen 5 tot 8 procent duurder te worden: ‘Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is

Het CBS meldde deze week dat koophuizen in januari gemiddeld meer dan 433.000 euro kostten. Dat is 1,8 procent meer dan in januari vorig jaar. ING voorspelt dit jaar een nog veel grotere vlucht, vooral doordat de lonen harder gestegen zijn dan verwacht. De cao-loonstijging lag eind vorig jaar gemiddeld rond de 7 procent.

,,De loonstijging gaat flink doorwerken op de huizenprijzen’’, zegt econoom Sander Burgers. ,,Een loonstijging is in principe fijn, maar gaat zich naar verwachting vrij snel doorvertalen in een prijsstijging.’’ Doordat ook de hypotheekrente lager ligt dan eerder voorzien, kunnen mensen meer lenen én dus meer bieden. ,,Al met al hebben kopers dit jaar meer ruimte om te bieden bij de aankoop van hun gewenste huis. Dit is een belangrijke drijvende kracht.’’

Overbieden is weer de norm geworden

ING ging eerder nog uit van een huizenprijsstijging van 4 procent. Overbieden is weer de norm geworden. ,,Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is’’, zegt Burgers. Het wordt er niet toegankelijker op.’’ Doordat de productie van nieuwbouwwoningen een stuk lager ligt dan nodig, zien ook makelaars dat kopers weer veelal in dezelfde vijver vissen. Hoogleraar Peter Boelhouwer voorspelt zelfs een ‘infarct.’

Beleggers zorgen volgens ING voor een dempend effect. Zij zijn minder actief geworden en verkopen per saldo meer woningen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de eerder aangekondigde middenhuurregeling van demissionair minister De Jonge (Wonen), waardoor huurprijzen in de sector gemaximeerd worden. ,,Deze ontwikkeling zal zorgen voor een iets ruimer woningaanbod en de opwaartse kracht van de huizenprijzen iets dempen’’, aldus Burgers.

De woningprijzen bereikten in de zomer van 2022 een recordhoogte, daarna zette zich tot de zomer van 2023 een daling in.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?