Nieuws

Huizen dreigen 5 tot 8 procent duurder te worden: ‘Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is

De huizenprijzen dreigen dit jaar flink te stijgen. Hogere lonen en een lagere hypotheekrente drijven de koopsommen flink op. Dat constateert ING op basis van berekeningen die het vrijdag naar buiten brengt. De hypotheekverstrekker gaat uit van een huizenprijsstijging tussen de 5 en 8 procent.

Huizen dreigen 5 tot 8 procent duurder te worden: ‘Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is

Het CBS meldde deze week dat koophuizen in januari gemiddeld meer dan 433.000 euro kostten. Dat is 1,8 procent meer dan in januari vorig jaar. ING voorspelt dit jaar een nog veel grotere vlucht, vooral doordat de lonen harder gestegen zijn dan verwacht. De cao-loonstijging lag eind vorig jaar gemiddeld rond de 7 procent.

,,De loonstijging gaat flink doorwerken op de huizenprijzen’’, zegt econoom Sander Burgers. ,,Een loonstijging is in principe fijn, maar gaat zich naar verwachting vrij snel doorvertalen in een prijsstijging.’’ Doordat ook de hypotheekrente lager ligt dan eerder voorzien, kunnen mensen meer lenen én dus meer bieden. ,,Al met al hebben kopers dit jaar meer ruimte om te bieden bij de aankoop van hun gewenste huis. Dit is een belangrijke drijvende kracht.’’

Overbieden is weer de norm geworden

ING ging eerder nog uit van een huizenprijsstijging van 4 procent. Overbieden is weer de norm geworden. ,,Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is’’, zegt Burgers. Het wordt er niet toegankelijker op.’’ Doordat de productie van nieuwbouwwoningen een stuk lager ligt dan nodig, zien ook makelaars dat kopers weer veelal in dezelfde vijver vissen. Hoogleraar Peter Boelhouwer voorspelt zelfs een ‘infarct.’

Beleggers zorgen volgens ING voor een dempend effect. Zij zijn minder actief geworden en verkopen per saldo meer woningen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de eerder aangekondigde middenhuurregeling van demissionair minister De Jonge (Wonen), waardoor huurprijzen in de sector gemaximeerd worden. ,,Deze ontwikkeling zal zorgen voor een iets ruimer woningaanbod en de opwaartse kracht van de huizenprijzen iets dempen’’, aldus Burgers.

De woningprijzen bereikten in de zomer van 2022 een recordhoogte, daarna zette zich tot de zomer van 2023 een daling in.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?