Nieuws

Huizenprijzen steeds vaker ‘in het geheim’ omlaag: helft kopers biedt dan onder de vraagprijs

Huizenprijzen worden vaker ‘in het geheim’ verlaagd. Één op de zeven appartementen wordt opnieuw te koop gezet met een lagere vraagprijs. Dat blijkt uit een trendrapport van woningplatform Huispedia.

Huizenprijzen steeds vaker ‘in het geheim’ omlaag: helft kopers biedt dan onder de vraagprijs

Gemiddeld werd er door verkopers zo’n 37.000 euro van de vraagprijs afgehaald. Voor belangstellenden is dat lang niet altijd duidelijk. Woningen die in prijs verlaagd worden, komen vaak ‘vers’ in het aanbod terecht. Volgens Huispedia is het voor verkopers en verkoopmakelaars handiger een huis dat met de aanvankelijke prijs niet verkocht werd tegen een scherpere prijs opnieuw te plaatsen, dan de prijsverlaging te communiceren.

,,Wij vinden dat daar transparant over gecommuniceerd moet worden’’, zegt Huispedia-directeur Maxim Bours. ,,Wanneer je weet dat de woning in prijs is verlaagd heb je een betere onderhandelingspositie en kun je doorgaans een lager bod doen op de woning. In veel gevallen kun je zelfs onderbieden.’’

In het vorige kwartaal werd bij 13,7 procent van de appartementen de prijs verlaagd, een stijging van 2,8 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Bij woonhuizen was er een kleinere toename en werd in 11,2 procent van de gevallen de prijs verlaagd. Bij woningen die in de vraagprijs zijn verlaagd, werd slechts 0,3 procent boven de vraagprijs geboden. Veel lager dan het gemiddelde van 5,1 procent overbieden dat inmiddels de norm is. In de helft van de gevallen kiezen potentiële kopers er zelfs voor om te onderbieden als duidelijk is dat verkopers de lat lager hebben moeten leggen.

Meerdere redenen

Een huis dat met een lagere vraagprijs op de markt komt, kan toch als besmet worden gezien. Terwijl dat lang niet altijd terecht is. Volgens Bours kunnen er meerdere redenen zijn voor een prijsverlaging. Zo kan het huis veel te hoog in de markt zijn gezet, moet de verkoper er simpelweg veel sneller vanaf of kan een aanvankelijke koper op het laatste moment afgehaakt zijn.

,,Je gaat niet voor de lol een huis in prijs verlagen’’, benadrukt Bours. ,,Maar als hier eerlijker over gecommuniceerd wordt, gaan makelaars en verkopers ook beter over de strategie nadenken.’’ Woonplatform Huispedia zet zich vaker af tegen de gevestigde orde en ijvert voor meer transparantie in het aan- en verkoopproces. Volgens Bours heeft de site inmiddels 3,1 miljoen unieke bezoekers per maand.

De lagere vraagprijzen en een zichtbare daling van het aantal overbiedingen duiden volgens Huispedia op een afkoeling van de woningmarkt. Desalniettemin verwacht het platform dat dit slechts tijdelijk is.

Nieuwbouw

Het aantal gebouwde nieuwbouwwoningen geeft ook weinig reden voor optimisme. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat er in 2024 slechts 82.000 woningen bij zijn gekomen. Nog minder dan in de voorgaande vijf jaren, die ook al tegenvielen. Er kwamen slechts 69.000 nieuwbouwwoningen bij, de overige 13.000 nieuwe woningen waren te danken aan woningsplitsingen of transformaties van bijvoorbeeld kantoren.

Alle goede (politieke) bedoelingen ten spijt, lukt het dus nog steeds niet het bouwtempo op te voeren. Bovendien werden er vorig jaar ook nog eens 11.800 woningen gesloopt. Per saldo nam de woningvoorraad dus met slechts 70.000 woningen toe.

In 2022 sprak toenmalig minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) nog het doel uit dat er tot 2030 ongeveer 1 miljoen nieuwe woningen bijgebouwd moesten worden. Zijn opvolger Mona Keijzer heeft onlangs maar weer een nieuwe Woontop gehouden in de hoop op betere resultaten

Meer posts

Starters en senioren Singles slaan hun slag op de woningmarkt, huizenkoper steeds vaker alleenstaand
Alleenstaanden slaan hun slag op de woningmarkt. Het aantal alleenstaanden dat een huis koopt is nog nooit zo groot geweest. Door ruimere leennormen, veel aanbod van kleine huizen en dalende hypotheekrentes staan singles er relatief goed voor.
Lees meer
Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar
Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.
Lees meer
Aantal hypotheekaanvragen valt terug na forse groei
Mensen hebben in februari minder hypotheken aangevraagd, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). In februari werden 41.576 hypotheken aangevraagd via het platform van HDN. Dat zijn er 1,8% minder dan een jaar eerder.
Lees meer
Woningwaarde doorbreekt grens van half miljoen euro, afkoeling nog niet in zicht
Mijlpaal op de huizenmarkt: een gemiddelde koopwoning in Nederland is voor het eerst meer dan een half miljoen euro waard. Vooral huizen ónder die grens zijn het afgelopen jaar meer waard geworden, blijkt uit cijfers die taxatiebureau Calcasa dinsdagochtend naar buiten brengt.
Lees meer

Met ons in gesprek?