Nieuws

Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’

Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.

Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’

De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector was in het eerste kwartaal 8,6% hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde maandhuur bedraagt nu €18,30 per vierkante meter, constateert Pararius.

Het Kadaster signaleerde eerder al dat beleggers vorig jaar per saldo bijna 12.000 huurwoningen verkochten als koopwoning. ’Uitponden’, heet dit in jargon. Deze ontwikkeling zet door, constateert Pararius-direceur Jasper de Groot. „We zien dat woningen in toenemende mate van de particuliere huursector naar de koopmarkt overgaan. Steeds meer verhuurders kiezen eieren voor hun geld.”

Ook het algehele woningtekort zorgt volgens De Groot voor een afnemend aanbod aan huurwoningen „Mensen blijven langer zitten omdat ze niet zomaar iets beters kunnen vinden.”

Versnelling

De Groot verwacht dat het uitponden in een versnelling komt als minister Hugo de Jonge zijn plannen voor de regulering van de middenhuur door de Tweede Kamer krijgt, zoals naar verwachting wel gaat lukken. „Ik ben niet de enige die dat zegt. Er zijn allerlei onderzoeken die uitwijzen dat de middenhuur dan de dupe is. De Raad van State zegt het, de universiteiten van Amsterdam en Delft, De Nederlandsche Bank, het IMF.”

Zelf noemt De Jonge de stijgende huren steevast als argument voor zijn Wet betaalbare huur, die de middenhuur moet begrenzen op €1123. De Groot relativeert de nieuwe huurstijging. „Koopwoningen zijn afgelopen jaar 9,1% meer waard geworden, dus nog meer dan huurwoningen. En er is ook nog de inflatie.”

De Jonge ziet de tegenstand tegen zijn huurregulering vanouds als lobbywerk van de vastgoedsector, die de dupe zou zijn van zijn plannen. Volgens De Groot zijn eerder huurders met een kleine portemonnee de klos. „Veel jongeren zullen thuis moeten blijven wonen als de middenhuursector eraan gaat. In de sociale sector kunnen ze niet terecht en dan is er ook geen aanbod in de vrije sector.

Bij beleggersclub Vastgoed Belang zien ze de verkoopwoede ook groter worden. „Dat gaat alleen maar erger worden. De huurregulering komt bovenop allerlei belastingverhogingen”, zegt woordvoerder Kavish Partiman. „Veel verhuurders maken de keus om hun pand niet meer aan te houden. Ze denken: de koopmarkt is nu prima, ik ga eruit.”

Herfinancieren

Partiman wijst erop dat veel verhuurders ook extra redenen hebben om te stoppen. „Bijvoorbeeld omdat ze hun leningen moeten herfinancieren tegen een hoge rente. Per 1 juli wordt ook het verbod op tijdelijke huurcontracten van kracht. Dat is de keus snel gemaakt, zeker als je rendement al onder druk staat, want dan kom je niet meer van een huurder af. Sommige verhuurders kijken het wel nog één huurperiode aan, voor het geval die wet er toch niet doorkomt. Anderen stoppen nu al.”

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?