Nieuws

Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’

Een groeiend aantal woningzoekenden strijdt om almaar minder huurwoningen. Afgelopen kwartaal was het aanbod in de vrije sector liefst 28% minder dan een jaar geleden, meldt verhuurplatform Pararius woensdag. Die terugval komt mede doordat beleggers hun huurpanden afstoten. „Dat gaat alleen maar erger worden”, klinkt uit de branche.

Huuraanbod in vrije sector krimpt een kwart: ’Dat gaat alleen maar erger worden’

De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector was in het eerste kwartaal 8,6% hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde maandhuur bedraagt nu €18,30 per vierkante meter, constateert Pararius.

Het Kadaster signaleerde eerder al dat beleggers vorig jaar per saldo bijna 12.000 huurwoningen verkochten als koopwoning. ’Uitponden’, heet dit in jargon. Deze ontwikkeling zet door, constateert Pararius-direceur Jasper de Groot. „We zien dat woningen in toenemende mate van de particuliere huursector naar de koopmarkt overgaan. Steeds meer verhuurders kiezen eieren voor hun geld.”

Ook het algehele woningtekort zorgt volgens De Groot voor een afnemend aanbod aan huurwoningen „Mensen blijven langer zitten omdat ze niet zomaar iets beters kunnen vinden.”

Versnelling

De Groot verwacht dat het uitponden in een versnelling komt als minister Hugo de Jonge zijn plannen voor de regulering van de middenhuur door de Tweede Kamer krijgt, zoals naar verwachting wel gaat lukken. „Ik ben niet de enige die dat zegt. Er zijn allerlei onderzoeken die uitwijzen dat de middenhuur dan de dupe is. De Raad van State zegt het, de universiteiten van Amsterdam en Delft, De Nederlandsche Bank, het IMF.”

Zelf noemt De Jonge de stijgende huren steevast als argument voor zijn Wet betaalbare huur, die de middenhuur moet begrenzen op €1123. De Groot relativeert de nieuwe huurstijging. „Koopwoningen zijn afgelopen jaar 9,1% meer waard geworden, dus nog meer dan huurwoningen. En er is ook nog de inflatie.”

De Jonge ziet de tegenstand tegen zijn huurregulering vanouds als lobbywerk van de vastgoedsector, die de dupe zou zijn van zijn plannen. Volgens De Groot zijn eerder huurders met een kleine portemonnee de klos. „Veel jongeren zullen thuis moeten blijven wonen als de middenhuursector eraan gaat. In de sociale sector kunnen ze niet terecht en dan is er ook geen aanbod in de vrije sector.

Bij beleggersclub Vastgoed Belang zien ze de verkoopwoede ook groter worden. „Dat gaat alleen maar erger worden. De huurregulering komt bovenop allerlei belastingverhogingen”, zegt woordvoerder Kavish Partiman. „Veel verhuurders maken de keus om hun pand niet meer aan te houden. Ze denken: de koopmarkt is nu prima, ik ga eruit.”

Herfinancieren

Partiman wijst erop dat veel verhuurders ook extra redenen hebben om te stoppen. „Bijvoorbeeld omdat ze hun leningen moeten herfinancieren tegen een hoge rente. Per 1 juli wordt ook het verbod op tijdelijke huurcontracten van kracht. Dat is de keus snel gemaakt, zeker als je rendement al onder druk staat, want dan kom je niet meer van een huurder af. Sommige verhuurders kijken het wel nog één huurperiode aan, voor het geval die wet er toch niet doorkomt. Anderen stoppen nu al.”

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?