Nieuws

Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling

Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.

Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling

Het gemiddelde hypotheekbedrag bedroeg in het tweede kwartaal €322.000, tegen €326.000 in dezelfde periode een jaar geleden. Dat is de eerste daling sinds de keten in 2019 dit begon bij te houden. Het betekent een daling van 1,2% van het hypotheekbedrag.

Per regio zijn er wel grote verschillen, volgens De Hypotheker. De grootste daling is zichtbaar in Groningen en Flevoland. In Zeeland, Limburg, Friesland en Drenthe is nog wel sprake van een stijging van het hypotheekbedrag.

„De sterke stijging van de hypotheekrente doet zich steeds meer gelden op de woningmarkt. Zo wijzen verschillende signalen erop dat de huizenmarkt begint af te koelen. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Krapte

Hij ziet ook positieve kanten aan de ontwikkeling. „Hoewel er nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode”.

Het totale aantal hypotheekaanvragen daalde met 2% ten opzichte van vorig jaar, vooral doordat er een kwart minder oversluitingen waren. Het animo daarvoor is afgenomen omdat de hypotheekrente bezig is aan spurt naar boven. Daardoor heeft oversluiten naar een andere rente voor veel mensen geen zin meer.

Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is opnieuw afgenomen (-9%), maar op het totale aantal hypotheekaanvragen is wel sprake van een stijging. Aanvragen voor een woning vormden eerst 39% van de aanvragen, nu is dat 48%.

Meer posts

Nieuw huizenplatform wil einde maken aan ondoorzichtige biedingen en voortrekken op woningmarkt
Een einde maken aan ondoorzichtige biedprocessen en voorkeursbehandelingen op de woningmarkt. Dat wil het nieuwe woningplatform Fanstr dat maandag van start gaat.
Lees meer
Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer

Met ons in gesprek?