Nieuws

Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling

Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.

Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling

Het gemiddelde hypotheekbedrag bedroeg in het tweede kwartaal €322.000, tegen €326.000 in dezelfde periode een jaar geleden. Dat is de eerste daling sinds de keten in 2019 dit begon bij te houden. Het betekent een daling van 1,2% van het hypotheekbedrag.

Per regio zijn er wel grote verschillen, volgens De Hypotheker. De grootste daling is zichtbaar in Groningen en Flevoland. In Zeeland, Limburg, Friesland en Drenthe is nog wel sprake van een stijging van het hypotheekbedrag.

„De sterke stijging van de hypotheekrente doet zich steeds meer gelden op de woningmarkt. Zo wijzen verschillende signalen erop dat de huizenmarkt begint af te koelen. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Krapte

Hij ziet ook positieve kanten aan de ontwikkeling. „Hoewel er nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode”.

Het totale aantal hypotheekaanvragen daalde met 2% ten opzichte van vorig jaar, vooral doordat er een kwart minder oversluitingen waren. Het animo daarvoor is afgenomen omdat de hypotheekrente bezig is aan spurt naar boven. Daardoor heeft oversluiten naar een andere rente voor veel mensen geen zin meer.

Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is opnieuw afgenomen (-9%), maar op het totale aantal hypotheekaanvragen is wel sprake van een stijging. Aanvragen voor een woning vormden eerst 39% van de aanvragen, nu is dat 48%.

Meer posts

Huizen dreigen 5 tot 8 procent duurder te worden: ‘Het helpt niet mee dat de woningmarkt zo krap is
De huizenprijzen dreigen dit jaar flink te stijgen. Hogere lonen en een lagere hypotheekrente drijven de koopsommen flink op. Dat constateert ING op basis van berekeningen die het vrijdag naar buiten brengt. De hypotheekverstrekker gaat uit van een huizenprijsstijging tussen de 5 en 8 procent.
Lees meer
Prijs koopwoning voor eerst in tien jaar gedaald: dit kost een gemiddeld huis in jouw gemeente
De gemiddelde prijs van een koopwoning is voor het eerst in tien jaar gedaald. Gemiddeld werd er in 2023 ruim 416.000 euro voor een koophuis afgerekend. In 2022 was dat nog 429.000 euro. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Wie een huis wil kopen in de goedkoopste gemeente, moet in Pekela zijn. Voor ruim acht ton meer woon je in de duurste gemeente. In het algemeen is de gemiddelde transactieprijs voor een koopwoning voor het eerst in tien jaar gedaald. In 2023 was deze ruim 12.000 minder dan in 2022, de eerste daling sinds 2013.
Lees meer
Het meer kunnen lenen bij groen energielabel pakt voor starters onvoordelig uit: 'Dubbel probleem’
Starters zijn qua financiële mogelijkheden op de woningmarkt regelmatig slechter af. Dat blijkt uit berekeningen van De Hypotheker.
Lees meer
Aanvragen hypotheken voor eerst in twee jaar omhoog: vooral starters actief op woningmarkt
Twee jaar daalden de hypotheekaanvragen, door minder huisaankopen en minder oversluitingen. Nu is er weer een groei op jaarbasis. Vooral het aandeel van starters is toegenomen.
Lees meer

Met ons in gesprek?