Nieuws

Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling

Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.

Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling

Het gemiddelde hypotheekbedrag bedroeg in het tweede kwartaal €322.000, tegen €326.000 in dezelfde periode een jaar geleden. Dat is de eerste daling sinds de keten in 2019 dit begon bij te houden. Het betekent een daling van 1,2% van het hypotheekbedrag.

Per regio zijn er wel grote verschillen, volgens De Hypotheker. De grootste daling is zichtbaar in Groningen en Flevoland. In Zeeland, Limburg, Friesland en Drenthe is nog wel sprake van een stijging van het hypotheekbedrag.

„De sterke stijging van de hypotheekrente doet zich steeds meer gelden op de woningmarkt. Zo wijzen verschillende signalen erop dat de huizenmarkt begint af te koelen. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Krapte

Hij ziet ook positieve kanten aan de ontwikkeling. „Hoewel er nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode”.

Het totale aantal hypotheekaanvragen daalde met 2% ten opzichte van vorig jaar, vooral doordat er een kwart minder oversluitingen waren. Het animo daarvoor is afgenomen omdat de hypotheekrente bezig is aan spurt naar boven. Daardoor heeft oversluiten naar een andere rente voor veel mensen geen zin meer.

Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is opnieuw afgenomen (-9%), maar op het totale aantal hypotheekaanvragen is wel sprake van een stijging. Aanvragen voor een woning vormden eerst 39% van de aanvragen, nu is dat 48%.

Meer posts

Voordeel bankenmalaise: opvallend scherpe daling hypotheekrente
De onrust in de bankenwereld pakt voorlopig goed uit voor huizenkopers. „Geldverstrekkers verlagen massaal de hypotheekrente”, constateert De Hypotheekshop vrijdag. Bijna alle grote spelers op de hypotheekmarkt hebben deze week hun tarieven omlaag geschroefd.
Lees meer
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Die jaar-op-jaar prijsdaling blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Afgelopen maand waren huizen 0,8 procent goedkoper dan in februari 2022, de gemiddelde verkoopprijs was in februari 410.189 euro.
Lees meer
’Koophuis betaalbaarder door sterkere prijsdaling en hogere lonen’
Koopwoningen worden weer betaalbaarder ondanks de gestegen hypotheekrentes en hoge inflatie. Dat komt door de dalende huizenprijzen en loonsverhogingen die veel mensen krijgen, zeggen economen van Rabobank in een nieuwe analyse. Volgens de bank zakken de huizenprijzen dit jaar harder dan eerder gedacht, en voor huizenzoekers zou dat geen slecht nieuws zijn.
Lees meer
Helft minder aanvragen voor hypotheek in februari
Nederlanders hebben in februari de helft minder hypotheken aangevraagd dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker op basis van eigen cijfers. In februari 2022 bereikte de vraag naar nieuwe hypotheken nog een recordhoogte omdat veel mensen hun hypotheek wilden oversluiten met het oog op de stijgende rentes.
Lees meer

Met ons in gesprek?