Nieuws

’Hypotheekrente lager en stabieler’

De hypotheekrente is dit jaar heel stabiel, al is het op een veel hoger niveau dan enige jaren geleden. Volgens De Hypotheekshop is de trend dat de hypotheekrente lager wordt maar ook stabieler dan in de jaren ervoor.

’Hypotheekrente lager en stabieler’

Sinds de jaren tachtig, toen de hypotheekrente boven 12% piekte, was er een dalende trend. Van 6% rond de eeuwwisseling ging het richting 1% drie jaar geleden. Inmiddels fluctueert de rente – gemeten als de vijfjaarsrente – alweer langere tijd rond 4%.

Volgens De Hypotheekshop is de stabiliteit en de nog steeds historisch lage hypotheekrente positief voor huizenbezitters en -kopers. „Het brengt rust en vertrouwen in de oververhitte koopwoningmarkt, die kampt met aanhoudende schaarste. De verwachting van economen tot eind 2025 is dat zowel de korte als de middellange hypotheekrente zullen dalen.”

Trend

De Hypotheekshop constateert dat de trend van een dalende hypotheekrente van de afgelopen decennia een aantal redenen heeft die niet opeens zomaar gaan veranderen. „Ten eerste groeit de wereldeconomie langzamer, waardoor bedrijven en mensen minder geld lenen voor investeringen en aankopen. Daarnaast sparen mensen meer, vooral omdat de bevolking ouder wordt. Technologische vooruitgang speelt ook een rol. Bedrijven hebben minder kapitaal nodig voor investeringen omdat processen efficiënter worden door technologie en automatisering. Deze factoren samen zorgen voor een structureel lagere rente, waardoor lenen goedkoper wordt maar sparen ook minder oplevert.”

Nu verwacht de adviesketen een stabilisering op het nieuwe niveau, onder meer vanwege het grote aantal geldverstrekkers. „Dat werkt twee kanten op. Door de concurrentie kan een te grote verhoging een aanbieder uit de markt prijzen. De marges die geldverstrekkers momenteel maken op hypotheken zijn mede hierdoor het laagst in 15 jaar. Daarnaast worden verhogingen en verlagingen gespreid in de tijd doordat aanbieders elk hun eigen tempo hebben waarin rentewijzigingen worden doorgevoerd.”

Meer posts

Woningprijzen schieten harder omhoog: ’Koper kan meer bieden door hoger inkomen en lagere rente’
De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN Amro sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. „De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort”, aldus de economen.
Lees meer
Woningen in mei bijna 10% duurder: gemiddeld huis kost €471.875
De prijs van koopwoningen blijft in stevig tempo doorstijgen. In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7% hoger dan een jaar eerder.
Lees meer
Koopwoningen opnieuw duurder: bekijk hier de stijging in jouw gemeente
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2025 in bijna alle gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huizenprijzen stegen gemiddeld met 10,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De stijgende trend, die in de meeste gemeenten zichtbaar is, zette daarmee door.
Lees meer
Gemiddeld 115 reacties op middeldure huurwoning, kans in grote steden zelfs ’vrijwel nihil’
Met name in de grote steden is er een stormloop op de zeldzame middenhuurwoningen die nog worden aangeboden. In steden als Utrecht, Rotterdam en Amsterdam komen er gemiddeld meer dan 400 reacties op. Tegelijk staan deze woningen nog maar zes dagen online.
Lees meer

Met ons in gesprek?