Nieuws

’Hypotheekrente lager en stabieler’

De hypotheekrente is dit jaar heel stabiel, al is het op een veel hoger niveau dan enige jaren geleden. Volgens De Hypotheekshop is de trend dat de hypotheekrente lager wordt maar ook stabieler dan in de jaren ervoor.

’Hypotheekrente lager en stabieler’

Sinds de jaren tachtig, toen de hypotheekrente boven 12% piekte, was er een dalende trend. Van 6% rond de eeuwwisseling ging het richting 1% drie jaar geleden. Inmiddels fluctueert de rente – gemeten als de vijfjaarsrente – alweer langere tijd rond 4%.

Volgens De Hypotheekshop is de stabiliteit en de nog steeds historisch lage hypotheekrente positief voor huizenbezitters en -kopers. „Het brengt rust en vertrouwen in de oververhitte koopwoningmarkt, die kampt met aanhoudende schaarste. De verwachting van economen tot eind 2025 is dat zowel de korte als de middellange hypotheekrente zullen dalen.”

Trend

De Hypotheekshop constateert dat de trend van een dalende hypotheekrente van de afgelopen decennia een aantal redenen heeft die niet opeens zomaar gaan veranderen. „Ten eerste groeit de wereldeconomie langzamer, waardoor bedrijven en mensen minder geld lenen voor investeringen en aankopen. Daarnaast sparen mensen meer, vooral omdat de bevolking ouder wordt. Technologische vooruitgang speelt ook een rol. Bedrijven hebben minder kapitaal nodig voor investeringen omdat processen efficiënter worden door technologie en automatisering. Deze factoren samen zorgen voor een structureel lagere rente, waardoor lenen goedkoper wordt maar sparen ook minder oplevert.”

Nu verwacht de adviesketen een stabilisering op het nieuwe niveau, onder meer vanwege het grote aantal geldverstrekkers. „Dat werkt twee kanten op. Door de concurrentie kan een te grote verhoging een aanbieder uit de markt prijzen. De marges die geldverstrekkers momenteel maken op hypotheken zijn mede hierdoor het laagst in 15 jaar. Daarnaast worden verhogingen en verlagingen gespreid in de tijd doordat aanbieders elk hun eigen tempo hebben waarin rentewijzigingen worden doorgevoerd.”

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?