Nieuws

’Hypotheekrente zal stijgen, maar met kleine stappen’

De marktrentes zijn aan het oplopen en daarmee neemt de kans dat de hypotheekrentes gaan stijgen ook toe. Als dit gebeurt dat gaat dat wel met hele kleine stappen, zo verwacht Van Bruggen Adviesgroep.

’Hypotheekrente zal stijgen, maar met kleine stappen’

De economie laat de coronacrisis steeds meer achter zich, gezien het snelle herstel en de positieve groeivooruitzichten. De inflatie in de eurozone is in september gestegen naar 3,4% op jaarbasis en staat daarmee op het hoogste niveau sinds 2008. Centrale banken kondigen aan het opkopen van obligaties te gaan afbouwen. Als gevolg van al deze ontwikkelingen zullen de marktrentes nog verder gaan oplopen.

Zo verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de lange rente de komende jaren stijgt. Van -0,4% in 2020 naar 0,2% volgend jaar en in 2023 naar 0,4%. Dat betekent voor de komende twee jaar een verwachte stijging van 0,3% à 0,5%. De vraag is in hoeverre dit zich ook één op één zal vertalen in een hogere hypotheekrente.

„Uiteindelijk zullen geldverstrekkers de marktrente wel gaan volgen”, zo verwacht Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. „De marges op hypotheken zijn al lange tijd zeer klein en de vraag is hoe lang geldverstrekkers dit nog volhouden.”

Toch speelt de onderlinge concurrentie nog een grote rol. Noorlag: „Het is het gevangenendilemma, want wie als eerste beweegt en de hypotheekrente verhoogt, zal even geen hypotheken meer verkopen.”

Huizenprijzen

Grote stijgingen van de hypotheekrente verwacht Van Bruggen Adviesgroep overigens niet. Ook denken de specialisten niet dat iets hogere rentes effect hebben op de almaar stijgende huizenprijzen. „Wil de hypotheekrente enige impact hebben op de huizenprijzen, dan moet de rente met wel 1,5% tot 2,5% gaan stijgen. Dat gaat voorlopig niet gebeuren, eerder stijging van een paar tienden.”

Huizenbezitters shoppen in ieder geval nog steeds voor goedkopere hypotheken. In het derde kwartaal waren er 38% meer hypotheekaanvragen voor oversluitingen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Sinds eind januari beweegt de gemiddelde tien jaar vaste hypotheekrente met NHG tussen de 1,05% en 1%.

Bij sommige andere rentevaste periodes, bijvoorbeeld dertig jaar vast en voor de rentevaste periodes zonder NHG ziet Van Bruggen Adviesgroep wel iets meer beweging. De daling van gemiddelde hypotheekrentes is in 2021 beperkt tot maximaal 0,3%.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?