Nieuws

’Hypotheekrente zal stijgen, maar met kleine stappen’

De marktrentes zijn aan het oplopen en daarmee neemt de kans dat de hypotheekrentes gaan stijgen ook toe. Als dit gebeurt dat gaat dat wel met hele kleine stappen, zo verwacht Van Bruggen Adviesgroep.

’Hypotheekrente zal stijgen, maar met kleine stappen’

De economie laat de coronacrisis steeds meer achter zich, gezien het snelle herstel en de positieve groeivooruitzichten. De inflatie in de eurozone is in september gestegen naar 3,4% op jaarbasis en staat daarmee op het hoogste niveau sinds 2008. Centrale banken kondigen aan het opkopen van obligaties te gaan afbouwen. Als gevolg van al deze ontwikkelingen zullen de marktrentes nog verder gaan oplopen.

Zo verwacht De Nederlandsche Bank (DNB) dat de lange rente de komende jaren stijgt. Van -0,4% in 2020 naar 0,2% volgend jaar en in 2023 naar 0,4%. Dat betekent voor de komende twee jaar een verwachte stijging van 0,3% à 0,5%. De vraag is in hoeverre dit zich ook één op één zal vertalen in een hogere hypotheekrente.

„Uiteindelijk zullen geldverstrekkers de marktrente wel gaan volgen”, zo verwacht Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep. „De marges op hypotheken zijn al lange tijd zeer klein en de vraag is hoe lang geldverstrekkers dit nog volhouden.”

Toch speelt de onderlinge concurrentie nog een grote rol. Noorlag: „Het is het gevangenendilemma, want wie als eerste beweegt en de hypotheekrente verhoogt, zal even geen hypotheken meer verkopen.”

Huizenprijzen

Grote stijgingen van de hypotheekrente verwacht Van Bruggen Adviesgroep overigens niet. Ook denken de specialisten niet dat iets hogere rentes effect hebben op de almaar stijgende huizenprijzen. „Wil de hypotheekrente enige impact hebben op de huizenprijzen, dan moet de rente met wel 1,5% tot 2,5% gaan stijgen. Dat gaat voorlopig niet gebeuren, eerder stijging van een paar tienden.”

Huizenbezitters shoppen in ieder geval nog steeds voor goedkopere hypotheken. In het derde kwartaal waren er 38% meer hypotheekaanvragen voor oversluitingen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Sinds eind januari beweegt de gemiddelde tien jaar vaste hypotheekrente met NHG tussen de 1,05% en 1%.

Bij sommige andere rentevaste periodes, bijvoorbeeld dertig jaar vast en voor de rentevaste periodes zonder NHG ziet Van Bruggen Adviesgroep wel iets meer beweging. De daling van gemiddelde hypotheekrentes is in 2021 beperkt tot maximaal 0,3%.

Meer posts

Woningen in mei bijna 10% duurder: gemiddeld huis kost €471.875
De prijs van koopwoningen blijft in stevig tempo doorstijgen. In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7% hoger dan een jaar eerder.
Lees meer
Koopwoningen opnieuw duurder: bekijk hier de stijging in jouw gemeente
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in het eerste kwartaal van 2025 in bijna alle gemeenten gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huizenprijzen stegen gemiddeld met 10,9 procent in de eerste drie maanden van het jaar. De stijgende trend, die in de meeste gemeenten zichtbaar is, zette daarmee door.
Lees meer
Gemiddeld 115 reacties op middeldure huurwoning, kans in grote steden zelfs ’vrijwel nihil’
Met name in de grote steden is er een stormloop op de zeldzame middenhuurwoningen die nog worden aangeboden. In steden als Utrecht, Rotterdam en Amsterdam komen er gemiddeld meer dan 400 reacties op. Tegelijk staan deze woningen nog maar zes dagen online.
Lees meer
'Nieuwe' woning op Funda vaak al maanden te koop: 'Het gebeurt stiekem'
Duizenden woningen die als 'nieuw' worden aangeboden op Funda zijn helemaal niet nieuw op de markt. Vorig jaar ging het om bijna 15.000 woningen, vaak zelfs met een lagere vraagprijs. Huizenzoekers weten dat vaak niet. "Het is de grootste aankoop die veel mensen doen. Dan wil je wel het complete plaatje hebben", zegt hoogleraar huisvesting Dirk Brounen.
Lees meer

Met ons in gesprek?