Nieuws

IMF vreest sociale onrust in Nederland door woningtekort

Nederland dreigt door de afnemende betaalbaarheid van woningen met een sociaal probleem te maken te krijgen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. De beste oplossing is bijbouwen, aldus Hilbers.

IMF vreest sociale onrust in Nederland door woningtekort

Hij vreest dat „grote groepen van de bevolking” het gevoel krijgen dat ze geen kans meer maken op het kopen van een huis, nu de prijzen na maanden van daling weer opkrabbelen. Tegelijkertijd kunnen veel mensen door de hogere hypotheekrente minder lenen voor een hypotheek.

„Je krijgt in eerste instantie het gevoel: dat is goed nieuws. Maar daar moeten we voorzichtig mee zijn”, zegt Hilbers bij de jaarvergadering van het IMF over het opnieuw oplopen van de huizenprijzen. „Die stijging komt vooral door de schaarste op de markt. Het is een combinatie van én hogere prijzen én een hoge rente, waardoor de betaalbaarheid van huizen afneemt.”

Onvrede

De gevolgen van deze ontwikkeling op de woningmarkt moeten volgens Hilbers niet worden onderschat. „De uitkomst is niet direct erg voor woningbezitters, maar wel voor mensen die nu een huis willen kopen.”

Als starters op de woningmarkt langdurig buiten de boot vallen, kan dat bijvoorbeeld spanningen geven binnen huishoudens en leiden tot groeiende ontevredenheid, stelt de IMF-bestuurder. Die onvrede zou er volgens hem ook toe kunnen leiden dat mensen hervormingen niet meer zo makkelijk accepteren. „Dit probleem is overigens niet beperkt tot Nederland en het IMF heeft er onlangs ook in internationaal verband op gewezen.”

Bijbouwen

De beste oplossing om onrust te voorkomen, is meer huizen bijbouwen, aldus Hilbers. De bouwproductie is de laatste tijd naar zijn mening „duidelijk niet voldoende.” Voor de overheid gaat het om een ingewikkelde kwestie, erkent hij. „Er komt veel bij kijken, bijvoorbeeld ook ruimtelijke planning en milieuregels. Men zou nog eens heel goed moeten kijken of er toch geen oplossingen zijn.”

Nederland kampt al langer met een woningtekort en dat dreigt steeds groter te worden. Makelaarsorganisatie NVM stelde onlangs in haar kwartaalbericht dat het tekort inmiddels is opgelopen van 315.000 woningen een jaar geleden, naar 390.000 nu. „Dat zijn 826.800 woningzoekenden, waar geen woning voor beschikbaar is”, aldus de NVM.

De makelaars merken dat de vraag naar woningen groeit, terwijl er minder woningen te koop staan en steeds meer nieuwbouwprojecten worden uitgesteld. Het kabinet kwam eerder met het streven om in Nederland per jaar 100.000 woningen bij te bouwen. Maar die doelstelling blijft vooralsnog ver buiten bereik.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?