Nieuws

Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.

Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.

Kerkrade tweede, Brunssum vierde op landelijke ranglijst als goedkoopste en minst geliefde gemeentes van Nederland.

In Pekela koop je een huis onder de 250.000 euro: 'Veel voor weinig'

In slechts vier Nederlandse gemeenten ligt de gemiddelde prijs voor een woning nog onder de 250.000 euro. Het zijn niet de meest centraal geleden plekken: Kerkrade, Brunssum, Eemsdelta en de goedkoopste gemeente is Pekela. Wat krijg je daar voor een kwart miljoen?

In het Groningse Pekela ligt de gemiddelde prijs van koopwoning volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 230.800 euro. Het plaatsje met 12.000 inwoners ligt op ruim twee uur rijden van Utrecht. Je hebt er een kinderboerderij, een badmintonclub en een basisschool. Ideaal voor starters dus.

'Iedereen groet elkaar'

Volgens makelaar Erik Siefkes van Siefkes Vastgoed is het een kindvriendelijke plek. "Je hebt hier alles dichtbij", zegt hij tegen Editie NL. "Mensen denken vaak dat het ver weg is van alles maar je bent binnen een half uur in Groningen." Daarnaast liegen de prijzen er niet om. "Je krijgt hier veel voor weinig en het is er erg prettig wonen. Iedereen groet elkaar hier."

Hij verkoopt momenteel 59 woningen in de regio. Waaronder de H. Hindersstraat 135. Een twee-onder-een- kapwoning voor 195.000 euro. "Deze woning staat op een unieke locatie, pal aan het vaar- en viswater." Voor die prijs krijg je 5 kamers en een tuin van bijna 400 vierkante meter.  

Wie een iets modernere woning wil kan gaan voor de Jan R. Stuutstraat 95. Die staat te koop voor 225.000 euro. Dan krijg je 4 kamers op een perceel van maar liefst 1260 vierkante meter.  "Deze woning staat in een kindvriendelijke buurt en is perfect voor een gezin."

Goedkoopste en duurste

Niet alleen in Pekela liggen de prijzen gemiddeld nog onder de 250.000 euro. Na die gemeente is Kerkrade de goedkoopste gemeente van Nederland. In deze Limburgse stad liggen de prijzen gemiddeld op 237.800 euro. Niet ver daarvandaan ligt Brunssum waar de prijzen gemiddeld op 239.300 euro liggen. Op de vierde plek, helemaal in het noorden ligt de Eemsdelta waar de prijzen gemiddeld 247.700 euro zijn. De duurste gemeente van Nederland is Bloemendaal. Daar is de gemiddelde vraagprijs 1.118.900 euro.

Dat de prijzen in Pekela nog zo laag zijn heeft volgens hoogleraar woningmarkt van de TU Delft, Peter Boelhouwer met de afstand tot de Randstad te maken. "Hoe verder je daar vanaf ligt, hoe lager de prijzen liggen. Behalve Groningen stad dan. Dat wordt ook gezien als een kerngebied. Maar hoe verder je van een kerngebied weg bent, hoe harder de prijzen voor een koophuis dalen."

Dit zijn volgens hem vaak de gebieden waar de bevolking minder snel ontwikkelt en waar er maar weinig sociale huurwoningen zijn. "In de gebieden waar meer woningaanbod is dan vraag zie je dat de prijzen naar beneden gaan." Toch zie je dat ook in de buitengebieden de prijzen voor woningen zijn gestegen. "Dit moet je zien als een soort rimpel in het water. In het kerngebied stegen de prijzen vrij snel. Dit gaat in een golfbeweging en bereikt uiteindelijk ook de buitengebieden." Nu de prijzen weer aan het dalen zijn zullen de prijzen in het buitengebied uiteindelijk ook gaan dalen.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?