Nieuws

Klimaatschade aan huizen gaat bewoner tienduizenden euro's kosten

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Klimaatschade aan huizen gaat bewoner tienduizenden euro's kosten

Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

Niet te verzekeren

De AFM constateert dat de gemiddelde kosten voor het herstellen van een beschadigde fundering uitkomen op 54.000 euro. De schade door overstromingen door rivieren is bovendien niet te verzekeren. "Tien jaar geleden maakten we ons zorgen over huizen die figuurlijk onder water stonden. Dus dat woningen minder waard werden dan waarvoor de kopers een hypotheek hadden afgesloten. Nu maken we ons zorgen over huizen die letterlijk onder water kunnen komen te staan", legt AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest uit.

Met name bewustzijn over de risico's van klimaatverandering voor de woningmarkt moet volgens de toezichthouder worden vergroot. Want als de risico's niet bekend zijn bij nieuwe woningeigenaren, kan de koper achteraf denken een "kat in de zak" te hebben gekocht, stelt de AFM. Onvoorziene schade door overstromingen of problemen met de fundering kunnen ertoe leiden dat de woning aan waarde verliest, mogelijk tot onder de hypotheeksom. Ook is het maar de vraag in hoeverre woningeigenaren financieel kunnen opdraaien voor deze schade.

Rol voor de overheid

De reden dat de mogelijke schade door overstromingen of aan funderingen niet zijn ingeprijsd in de woningwaarde, is volgens de AFM drieledig. Enerzijds zijn consumenten zich onvoldoende bewust van de risico's; anderzijds hoeven verkopers geen informatie te geven hierover. Daar komt nog bij dat de data over de risico's volgens de AFM "niet altijd betrouwbaar worden geacht".

De AFM ziet voor de overheid een "actieve, coördinerende en faciliterende rol" weggelegd. De toezichthouder erkent dat het inprijzen van de klimaatrisico's een complex onderwerp met veel verschillende stakeholders en belangen is. Maar meerdere partijen hebben al initiatief genomen om bijvoorbeeld het bewustzijn van de risico's te vergroten. Van Geest noemt dat goed nieuws. "De overheid kan daarbij de regie pakken. Hoe eerder hoe beter", aldus de AFM-voorzitter.


Meer posts

Stijging fors minder dan toename huizenprijzen NHG-grens in 2025 beperkt omhoog, huizenkopers goedkoper uit
De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari omhoog naar van €435.000 naar €450.000. Dat is fors minder dan de verwachte huizenprijsstijging. Wel gaan kopers minder betalen voor de garantie.
Lees meer
Huurmarkt ‘volledig uit balans’: aantal woningen in vrije sector daalt fors
De huurmarkt is volledig uit balans, zo constateert verhuurplatform Pararius. Het aantal beschikbare woningen in de vrije sector is met meer dan een derde gedaald en de vierkantemeterprijs loopt fors op. Maar pakt het echt allemaal zo negatief uit?
Lees meer
Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’
Makelaars hebben in het afgelopen kwartaal bijna 18,9% minder huurwoningen verhuurd dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat verhuurders hun panden te koop zetten vanwege de recente belastingverhogen en de middenhuurwet. De makelaars zien ’een tsunami aan uitpondingen’.
Lees meer
Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro
ABN Amro heeft weer zijn verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Dit jaar stijgen de huizenprijzen volgens de bank gemiddeld met 8,5% en komend jaar komt daar nog eens 7% bovenop.
Lees meer

Met ons in gesprek?