Nieuws

Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’

Makelaars hebben in het afgelopen kwartaal bijna 18,9% minder huurwoningen verhuurd dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat verhuurders hun panden te koop zetten vanwege de recente belastingverhogen en de middenhuurwet. De makelaars zien ’een tsunami aan uitpondingen’.

Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’

Nieuwe huurders betaalden in het derde kwartaal 6,9% meer huur, constateren makelaarsorganisaties NVM en VGM NL dinsdag in hun kwartaalrapport. Vooral in het afgelopen kwartaal, sinds de wet Betaalbare huur van kracht werd, ging het snel. Vergeleken met een kwartaal eerder stegen de huren 3,6%.

’Tekort is dramatisch’

„Het tekort aan huurwoningen is dramatisch, een steeds kleinere groep kan huren”, zegt Ronald de Nas, bestuurslid van VGM NL Wonen.

Lana Gerssen, vakgroepvoorzitter NVM Wonen, wijst op de opeenstapeling van anti-verhuurdersmaatregelen onder de vorige kabinetten. „Inmiddels is er al ruim drie jaar een dalende lijn in het aantal nieuwe verhuringen en het einde lijkt nog lang niet in zicht. De uitpondtsunami zorgt ervoor dat groepen die niet willen of kunnen kopen op deze manier de toegang tot de woningmarkt wordt ontzegd. Waar Tweede Kamerleden, gemeenten en de Woonbond over elkaar buitelden om maatregelen tegen verhuurders te nemen, zijn ze nu ijzingwekkend stil en laten ze potentiële huurders letterlijk in de kou staan.”

Volgens Gerssen leidt dit tot ’schrijnende’ toestanden: „Jonge mensen die noodgedwongen bij hun ouders moeten blijven wonen, gescheiden stellen die niet bij elkaar weg kunnen en hardwerkende ondernemers die hun pensioenvoorziening zien verdampen. We doen nogmaals een dringende oproep aan minister Keijzer om in te grijpen, want elke uitgeponde woning verdwijnt voorgoed van de huurmarkt.”

Huurbaas wil woning in middenhuur pimpen: ’Boven 186 punten tillen of verkopen’

Opvallend is dat de huren in sterk verstedelijkte gebieden relatief minder stegen. Daar was een prijsstijging te zien van 3,6% op jaarbasis. In matig stedelijke gebieden stegen de huren sneller met een plus van 6,3% op jaarbasis.

Amsterdam

In Amsterdam, waar betaalbare huurwoningen bijna niet meer te krijgen zijn, daalden de huren zelfs met 6,3% ten opzichte van het vorige kwartaal. De makelaarsorganisaties zien dit niet meteen als een succesje voor ex-woonminister Hugo de Jonge en zijn middenhuurwet, die de huur van middenhuurwoningen begrenst op €1158. „Dit wordt mogelijk veroorzaakt door de onttrekking van particuliere huurwoningen. Feit blijft dat de tekorten ongekend groot zijn en het aanbod helaas afneemt”, zegt De Nas.

In Den Haag was er een plus van 3,5% ten opzichte van een kwartaal eerder. In Rotterdam bleef de huurprijs gelijk, vergeleken met een kwartaal ervoor.

Drenthe en Flevoland kenden evenwel de grootste huurprijsstijgingen met meer dan 10% op jaarbasis. In Overijssel, Groningen, en Zuid-Holland daalden de prijzen gemiddeld met ongeveer 2 tot 3% op jaarbasis.

Marktaandeel

De huurmarktcijfers van VGM NL en NVM zijn gebaseerd op circa 25.000 huurtransacties in de middenhuur en vrije sector op jaarbasis. Dit is een marktaandeel van circa 50%. De samenstelling van de transacties is representatief voor de onderverdeling in de totale Nederlandse vrije huursector.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?