Nieuws

Minder woningen opgeleverd dan vorig jaar, maar corporaties zijn actiever

In het eerste halfjaar zijn minder woningen opgeleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Woningcorporaties hebben wel meer sociale woningen neergezet, al blijven de afgesproken aantallen nog mijlenver uit beeld.

Minder woningen opgeleverd dan vorig jaar, maar corporaties zijn actiever

Er kwamen in het eerste halfjaar 32.7000 nieuwe koop- en huurwoningen bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 34.000.

Daarmee loopt de woningbouw achter op vorig jaar. Toen werden 73.335 nieuwe woningen opgeleverd. De doelstelling, die het huidige kabinet van het vorige heeft overgenomen, is om jaarlijks 100.000 woningen toe te voegen. Naast nieuwbouw ontstaan er ook woningen door splitsing en transformaties. Daarnaast verdwijnen woningen door sloop en samenvoeging.

Woningcorporaties

In de eerste helft van dit jaar zijn er circa 8200 nieuwbouwwoningen van woningcorporaties bijgekomen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 6300. Corporaties slopen en verkopen echter ook woningen. Vorig jaar voegden corporaties daarom per saldo maar 7209 sociale huurwoningen toe aan het eigen bezit.

In juni 2022 maakten de corporaties ‘prestatieafspraken’ met minister de Hugo de Jonge. Om het huidige tekort aan sociale huurwoningen en de wachtlijsten aan te pakken moest het bouwtempo omhoog van circa 15.000 de afgelopen jaren naar bijna 30.000 richting 2030. Doel is dat corporaties 250.000 sociale huurwoningen bijgebouwd hebben in 2030. Daarnaast is dezelfde periode 50.000 middenhuurwoningen neerzetten.

Doordat de woningbouw in zijn geheel is teruggevallen, terwijl de corporaties meer woningen neerzetten, is het aandeel van corporatiewoningen in de nieuwbouw groter geworden. Corporatiewoningen maakten 25% uit van de totale nieuwbouw in de eerste helft van 2024. Dat is een stijging vergeleken met zowel de eerste helft van 2023 (18%) als de tweede helft van 2023 (20%).

Gemeenten

Op gemeenteniveau zijn er verschillen op het gebied van eigenaren van nieuwbouwwoningen. Zo zijn in de gemeenten IJsselstein en De Bilt 100% van de nieuwbouwwoningen van corporaties. Er zijn ook gemeenten waar corporatiewoningen juist in het eerste half jaar ontbraken, constateert het CBS.

In Leiden zijn meer dan 500 nieuwbouwwoningen opgeleverd, maar geen van deze woningen vallen onder de corporatiewoningen. In Veenendaal, Vlaardingen, Dijk en Waard, Amstelveen en Alkmaar zijn meer dan 200 nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder dat in deze gemeenten corporatiewoningen deel uitmaken van de nieuwbouw.

In absolute aantallen zijn in Amsterdam en Nijmegen de meeste corporatiewoningen gerealiseerd.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?