Nieuws

Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard

Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.

Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard

In 2013, op het vorige dieptepunt van de woningmarkt, telde Nederland 4000 woningen van een miljoen euro of meer. In 2023 waren dat er 197.000, blijkt donderdag uit het jaarlijkse rapport over miljoenenwoningen van dataleverancier Calcasa.

Vorig jaar groeide het aantal voor het tiende jaar op rij, maar wel met het bescheiden percentage van 1%. Door de sterk opgelopen hypotheekrentes was het een mager jaar voor de woningmarkt. Inmiddels stijgen de huizenprijzen weer in hoog tempo, zodat ook het aantal miljoenenwoningen nieuwe records gaan breken.

Niet meer vrijstaand

Tien jaar geleden was bijna driekwart van de miljoenenhuizen een vrijstaande woning. Nu is dat nog maar iets meer dan de helft. Twee-onder-een-kap-woningen vormen 14% van het bestand, tussenwoningen 13%. Galerijflats staan voorlopig nog op 0%, aldus het overzicht van Calcasa.

Ruim 4 op elke 100 koopwoningen waren vorig jaar meer dan een miljoen kwijt, aldus het onderzoek van Calcasa. Gemiddeld waren ze 1,35 miljoen euro waard.

Randstad

„Tien jaar geleden lagen de miljoenenwoningen voornamelijk in de Randstad”, constateren de onderzoekers. „Tegenwoordig zijn ze overal in Nederland te vinden. Zo hebben gemeenten als Zwolle, Tilburg, Eindhoven, Leeuwarden en Lelystad er veel miljoenenwoningen.

Amsterdam blijft in absolute aantal koploper met ongeveer 20.000 woningen met een waarde van een miljoen of meer. Alleen al aan de Keizersgracht staan er 590, terwijl de Diepenbrockbuurt in de wijk Oud-Zuid daar de duurste buurt van Nederland is met een gemiddelde woningprijs van €2.670.000.

Wassenaar prijkte met zijn villa’s tien jaar geleden nog op de tweede plaats achter Amsterdam, qua aantallen miljoenenwoningen. Nu neemt het diplomatendorp maar een bescheiden achtste stek in met 2900 miljoenenwoningen, achter Den Haag (9350), Rotterdam (4750), Utrecht (3350), Haarlem (3200), Amstelveen (3200) en Heemstede (Heemstede).

Sommige dingen veranderen niet. Zo is de Wassenaarse Konijnenlaan na tien jaar nog steeds de duurste straat van Nederland, met een gemiddelde woningwaarde van €3,1 miljoen. Ook staat Bloemendaal nog steeds aan kop bij de gemeenten met het hoogste percentage miljoenenwoningen. Ongeveer de helft van de koopwoningen valt in die categorie. Laren (45%), Blaricum (41%), Wassenaar (40%) en Heemstede (36%) volgen.

De buurt met de meeste miljoenenwoningen is het Statenkwartier in Den Haag, met 1300 miljoenenwoningen, de Heemsteedse Dreef en omgeving heeft er 1250 en bn’er-enclave Blaricum-dorp komt op 1000. De Haagse Vogelwijk en Kralingen-Oost in Rotterdam zitten ook rond die score.

In Rotterdam krijg je van de grootste steden voor een miljoenenwoning het meeste waar voor je geld. Elke miljoen euro is hier goed voor ongeveer 177 vierkante meter. In Den Haag en Utrecht is dit respectievelijk 165 en 163 vierkante meter. In Amsterdam is het slechts 125 vierkante meter per miljoen euro.

Meer posts

’Hypotheekrente lager en stabieler’
De hypotheekrente is dit jaar heel stabiel, al is het op een veel hoger niveau dan enige jaren geleden. Volgens De Hypotheekshop is de trend dat de hypotheekrente lager wordt maar ook stabieler dan in de jaren ervoor.
Lees meer
Hypotheekrente korter vastgezet
Hypotheekrente korte vastgezet, woningkopers kiezen massal voor 5 of 10 jaar rentevast
Lees meer
Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer

Met ons in gesprek?