Nieuws

Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen

Het aantal bouwvergunningen voor woningen is in het eerste kwartaal gedaald met 28% ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In totaal werden er 12.800 vergunningen afgegeven.

Nieuwbouw valt sterk terug: 28% minder bouwvergunningen

Dat betekent dat er dit jaar minder huizen gebouwd zullen worden, aldus het CBS. Indien het aantal vergunningen richtinggevend is voor de rest van het jaar zou dit jaar een begin gemaakt kunnen worden met de bouw van zo’n 50.000 woningen. Dit terwijl er 100.000 woningen gebouwd zouden moeten worden om achterstanden in te lopen.

De woningbouw valt steeds verder terug als gevolg van een hoge rente en terugtrekkende investeerders. Woningbeleggers mijden Nederland vanwege de maximering van de huren door woonminister Hugo de Jonge, die naast een enorme stapel van andere eisen ervoor zorgt dat de investering niet langer rendeert. Vaak zijn woningbeleggers nodig om grote projecten, waarin bijvoorbeeld woningcorporaties ook meedoen voor sociale huurwoningen, van de grond te krijgen.

’Dramatische terugval’

Begin dit jaar luidde ontwikkelaarskoepel Neprom al de noodklok en waarschuwde voor een ’dramatische terugval’. De Neprom gaat ervan uit dat er slechts 45.000 vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven zullen worden. „Helaas komen onze voorspellingen uit. De sterk gestegen rente is hier debet aan. Hoewel de vraag hoog is onder particulieren, is het voor hen lastiger om een hypotheek te krijgen. Beleggers kunnen door de gestegen rente ook veel minder betalen voor een nieuwe woning. En omdat ontwikkelaars minder verkopen, vragen zij minder vergunningen aan”, zo schetst Neprom-voorman Jan Fokkema de vicieuze cirkel.

De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar, meldt het CBS. Maar voordat er een vergunning wordt verleend, wordt er vaak jarenlang gebakkeleid tussen gemeenten, provincies en het Rijk. Minister de Jonge wil 900.000 woningen bouwen in de komende jaren, maar veel van deze plannen liggen op ’moeilijke’ locaties in binnensteden, waar nu bijvoorbeeld bedrijven staan. Volgens het Nederlands Instituut van de Bouw wordt het gros van deze plannen pas na 2030 gerealiseerd. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen daalden ten opzichte van vorig jaar met ruim 30% tot ruim €2 miljard, aldus het CBS.

Meer posts

Huizen weer flink duurder, gemiddelde woning kost nu bijna half miljoen
De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. In ruim 4 op de 10 Nederlandse gemeenten kost een gemiddelde woning in doorsnee inmiddels meer dan vijf ton. Kijken we naar de cijfers van heel Nederland, dan geldt nu een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro, dat meldt makelaarsorganisatie NVM.
Lees meer
Eindelijk beweging in huizenmarkt: moment om toe te slaan als koper
Voor huizenkopers lijkt het moment aangebroken om toe te slaan. Er is eindelijk meer aanbod en makelaars verwachten dat dit doorzet. Er wordt meer nieuwbouw opgeleverd en de doorstroming komt op gang.
Lees meer
Hypotheekregels op een rijtje : wat verandert er voor jou in 2025 ?
Sinds 1 januari is het een en ander veranderd voor mensen die een huis willen kopen. Zo kunnen alleenstaanden nog (iets) meer lenen. En de studieschuld gaat tóch niet zwaarder meetellen. De nieuwe regels op een rijtje.
Lees meer
Duurdere huizen, hogere huren: dit verandert er op de woningmarkt in 2025
In 2025 stijgen de woningprijzen volgens economen stevig door, nadat de prijzen in 2024 nieuwe hoogtes bereikten. De Nederlandsche Bank rekent voor 2025 op 7,5% hogere huizenprijzen. Een gemiddelde woning zou dan ongeveer €520.000 gaan kosten.
Lees meer

Met ons in gesprek?