Nieuws

’Nieuwe hypotheeknormen drijven prijsverschillen tussen woningen op’

Komend jaar krijgen huizenzoekers te maken met nieuwe hypotheeknormen. Het maximale leenbedrag is dan mede afhankelijk van het energielabel van de woning: hoe hoger het label, hoe meer er in de meeste situaties geleend kan worden. Dat drijft de prijs op en de prijsverschillen tussen woningen met een goed en slecht energielabel nemen daardoor toe.

’Nieuwe hypotheeknormen drijven prijsverschillen tussen woningen op’

Dat meldt Van Bruggen Adviesgroep, dat de maximale leenbedragen in 2024 berekende voor verschillende situaties. Omdat mensen vanaf 2024 een hogere hypotheek kunnen krijgen voor een woning met een hoger energielabel (A of B), worden woningen met een lager label misschien juist minder aantrekkelijk. Daardoor kan de prijs van die woningen dalen, denkt de adviesgroep.

Laag energielabel

De nieuwe hypotheeknormen hebben een grote impact op wat mensen volgend jaar kunnen lenen. De meeste alleenstaanden kunnen door de aangepaste hypotheeknormen in 2024 bijvoorbeeld wat meer lenen. Bij huizen met een energielabel A of B kunnen veel alleenstaanden straks zelfs €10.000 tot € 20.000 meer lenen dan in 2023.

Ook voor woningen met een E-, F- of G-label kunnen de meeste alleenstaanden in 2024 echter meer lenen dan in 2023. De alleenstaanden met een inkomen tot €70.000 kunnen ongeveer €12.000 meer lenen.

Stellen kunnen bij een ongewijzigd inkomen in 2024 juist een stuk minder lenen dan in 2023. Dat geldt zeker als ze een woning met een E-, F- of G-label willen kopen. Hoeveel een stel minder kan lenen, hangt af van het gezamenlijke inkomen. De daling van de maximale hypotheek varieert in dit geval van ongeveer €3000 tot €27.000.

Prijsverschillen

Als een stel een woning met een A- of B-label koopt, dan kan er bij een gezamenlijk inkomen tot en met €55.000 meestal net iets meer geleend worden. Bij een inkomen van boven de €100.000 kan een stel meestal €5000 tot €15.000 minder lenen.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?