Nieuws

’Nieuwe hypotheeknormen drijven prijsverschillen tussen woningen op’

Komend jaar krijgen huizenzoekers te maken met nieuwe hypotheeknormen. Het maximale leenbedrag is dan mede afhankelijk van het energielabel van de woning: hoe hoger het label, hoe meer er in de meeste situaties geleend kan worden. Dat drijft de prijs op en de prijsverschillen tussen woningen met een goed en slecht energielabel nemen daardoor toe.

’Nieuwe hypotheeknormen drijven prijsverschillen tussen woningen op’

Dat meldt Van Bruggen Adviesgroep, dat de maximale leenbedragen in 2024 berekende voor verschillende situaties. Omdat mensen vanaf 2024 een hogere hypotheek kunnen krijgen voor een woning met een hoger energielabel (A of B), worden woningen met een lager label misschien juist minder aantrekkelijk. Daardoor kan de prijs van die woningen dalen, denkt de adviesgroep.

Laag energielabel

De nieuwe hypotheeknormen hebben een grote impact op wat mensen volgend jaar kunnen lenen. De meeste alleenstaanden kunnen door de aangepaste hypotheeknormen in 2024 bijvoorbeeld wat meer lenen. Bij huizen met een energielabel A of B kunnen veel alleenstaanden straks zelfs €10.000 tot € 20.000 meer lenen dan in 2023.

Ook voor woningen met een E-, F- of G-label kunnen de meeste alleenstaanden in 2024 echter meer lenen dan in 2023. De alleenstaanden met een inkomen tot €70.000 kunnen ongeveer €12.000 meer lenen.

Stellen kunnen bij een ongewijzigd inkomen in 2024 juist een stuk minder lenen dan in 2023. Dat geldt zeker als ze een woning met een E-, F- of G-label willen kopen. Hoeveel een stel minder kan lenen, hangt af van het gezamenlijke inkomen. De daling van de maximale hypotheek varieert in dit geval van ongeveer €3000 tot €27.000.

Prijsverschillen

Als een stel een woning met een A- of B-label koopt, dan kan er bij een gezamenlijk inkomen tot en met €55.000 meestal net iets meer geleend worden. Bij een inkomen van boven de €100.000 kan een stel meestal €5000 tot €15.000 minder lenen.

Meer posts

Huizenprijzen blijven oplopen
De huizenprijzen zijn in oktober met 0,7% gestegen ten opzichte van een maand eerder, meldt het CBS woensdag. Het is al de vijfde maand op rij dat de prijzen stijgen.
Lees meer
Hypotheekrente zet dalende trend in
Goed nieuws voor woningzoekers. De rentekosten over een hypotheekschuld zijn weer gedaald, al voor de derde week op rij. Bovendien lijkt de daling in snelheid toe te nemen.
Lees meer
‘Hebberigheid’ op woningmarkt neemt toe: weer normaal om te overbieden en zonder voorwaarden te kopen
In de jacht op een huis wordt weer vaker overboden. Nieuwbouwwoningen dalen juist in prijs. Dat blijkt uit de nieuwste monitor koopwoningen van de TU Delft.
Lees meer
Klimaatschade aan huizen gaat bewoner tienduizenden euro's kosten
De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Lees meer

Met ons in gesprek?