Nieuws

’Nog maar helft huizen krijgt bod boven vraagprijs, woningmarkt kantelt’

Eerder dit jaar werd bij de aankoop van huizen nog in driekwart van de gevallen boven de vraagprijs geboden. Nu gebeurt dat in minder dan de helft van de gevallen, meldt Makelaarsland. Volgens het makelaarsbedrijf is het voor het eerst sinds 2020 dat er vaker onder de vraagprijs wordt geboden dan dat er wordt overboden.

’Nog maar helft huizen krijgt bod boven vraagprijs, woningmarkt kantelt’

In augustus is er in 45,9% van de gevallen onder de vraagprijs geboden, tegenover 45,6% boven de vraagprijs, meldt Makelaarsland op basis van eigen cijfers. „Dit is weer een signaal dat de woningmarkt aan het afkoelen is”, stelt directeur Gijs van Wijgerden. Van januari tot en met juli lag het percentage overbiedingen op 74,8%. Makelaarsland is naar eigen zeggen ’de grootste digitale makelaar’ binnen de branchevereniging NVM.

Hypotheekrente

Van Wijgerden: „De woningmarkt is sinds begin dit jaar aan het kantelen. Die ontwikkeling zet nu hard door. Door economische onzekerheid en ontwikkelingen als de gestegen hypotheekrente is er een blijvende mate van voorzichtigheid in de markt geslopen. Ook zie je dat de nieuwbouw stokt, wat niet goed is voor de doorstroom in de markt”.

Maar volgens de Makelaarsland-directeur kelderen de prijzen nog niet. „Het is even schakelen voor verkopers, na de gekte van afgelopen jaren. Maar ik zie nog geen grote dalingen in de huizenprijzen.”

Huizen staan volgens Makelaarsland ook langer te koop: 44 dagen, een stijging van vier dagen ten opzichte van augustus vorig jaar.

Bezichtigingen

Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning is bij de makelaars van het bedrijf in augustus iets gestegen ten opzichte van juli. Het driemaandsgemiddelde is daarentegen wel weer gedaald, voor de zesde keer op rij. „Vorig jaar werd een woning gemiddeld 13,3 keer bezichtigd, dit jaar ligt dat cijfer vooralsnog op 9,6”, zegt Van Wijgerden.

In de vier grote steden is overbieden volgens Makelaarsland wel gebruikelijker dan elders. Over heel 2022 bieden kopers gemiddeld gezien in die steden in 78,4% van de gevallen boven de vraagprijs.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?