Nieuws

’Nog maar helft huizen krijgt bod boven vraagprijs, woningmarkt kantelt’

Eerder dit jaar werd bij de aankoop van huizen nog in driekwart van de gevallen boven de vraagprijs geboden. Nu gebeurt dat in minder dan de helft van de gevallen, meldt Makelaarsland. Volgens het makelaarsbedrijf is het voor het eerst sinds 2020 dat er vaker onder de vraagprijs wordt geboden dan dat er wordt overboden.

’Nog maar helft huizen krijgt bod boven vraagprijs, woningmarkt kantelt’

In augustus is er in 45,9% van de gevallen onder de vraagprijs geboden, tegenover 45,6% boven de vraagprijs, meldt Makelaarsland op basis van eigen cijfers. „Dit is weer een signaal dat de woningmarkt aan het afkoelen is”, stelt directeur Gijs van Wijgerden. Van januari tot en met juli lag het percentage overbiedingen op 74,8%. Makelaarsland is naar eigen zeggen ’de grootste digitale makelaar’ binnen de branchevereniging NVM.

Hypotheekrente

Van Wijgerden: „De woningmarkt is sinds begin dit jaar aan het kantelen. Die ontwikkeling zet nu hard door. Door economische onzekerheid en ontwikkelingen als de gestegen hypotheekrente is er een blijvende mate van voorzichtigheid in de markt geslopen. Ook zie je dat de nieuwbouw stokt, wat niet goed is voor de doorstroom in de markt”.

Maar volgens de Makelaarsland-directeur kelderen de prijzen nog niet. „Het is even schakelen voor verkopers, na de gekte van afgelopen jaren. Maar ik zie nog geen grote dalingen in de huizenprijzen.”

Huizen staan volgens Makelaarsland ook langer te koop: 44 dagen, een stijging van vier dagen ten opzichte van augustus vorig jaar.

Bezichtigingen

Het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning is bij de makelaars van het bedrijf in augustus iets gestegen ten opzichte van juli. Het driemaandsgemiddelde is daarentegen wel weer gedaald, voor de zesde keer op rij. „Vorig jaar werd een woning gemiddeld 13,3 keer bezichtigd, dit jaar ligt dat cijfer vooralsnog op 9,6”, zegt Van Wijgerden.

In de vier grote steden is overbieden volgens Makelaarsland wel gebruikelijker dan elders. Over heel 2022 bieden kopers gemiddeld gezien in die steden in 78,4% van de gevallen boven de vraagprijs.

Meer posts

’Angst voor recessie merkbaar op woningmarkt’
AMSTERDAM (ANP) - De angst voor een economische recessie laat zijn sporen na op de woningmarkt. Adviesketen De Hypotheekshop merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Vooral op leningen met een korte looptijd lijkt er sprake van ’lichte paniek’ gezien de verhogingen met wel 0,4 tot 0,7 procentpunt per keer.
Lees meer
CBS: bijna 12% duurder dan jaar geleden, zelfde als inflatie Huizenmarkt koelt weer wat verder af
De Nederlandse huizenmarkt is in augustus verder afgekoeld. Huizen waren ’maar’ 11,9% duurder dan een jaar geleden, meldt het CBS donderdag. Als de torenhoge inflatie wordt meegerekend, betekent dit dat een huis het afgelopen jaar niet in waarde is gestegen.
Lees meer
Consument kiest goedkopere, minder zekere hypotheek
Nederlanders die een hypotheek afsluiten kiezen vaker voor een kortere rentevaste periode. Tien jaar vast is nu het meest populair. Dat is een forse trendbreuk met eerder dit jaar, zo meldt adviesketen Van Bruggen Adviesgroep in haar wekelijkse nieuwsbrief.
Lees meer
CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014
Per 1 juli mochten de sociale huren weer verhoogd worden, en dat lieten de huurbazen zich niet tweemaal zeggen. Ook de vrije huren stegen flink. Gemiddeld waren de huren in juli 3% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS vrijdag. Dat is de grootste stijging sinds 2014.
Lees meer

Met ons in gesprek?