Nieuws

Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard

Prijzen van woningen gebouwd vóór 1930 daalden in het laatste kwartaal vorig jaar onevenredig hard in vergelijking met huizen gebouwd na de jaren 30. Het energielabel speelt daarbij mogelijk een rol, blijkt uit een analyse van Kadasterdata.nl. Zo lag de gemiddelde huisprijs van oude woningen met een zuiniger energielabel 34 procent hoger.

Prijs van oudere woningen daalde eind vorig jaar onevenredig hard

De prijzen van woningen van voor 1930 daalden in de laatste drie maanden van 2022 met 6 procent. Ook de prijs van huizen gebouwd tussen 1961 en 1971 daalden sterk (3,6 procent). De belangrijkste verklaring daarvoor is de beperkte energiezuinigheid van die huizen, denkt Kadasterdata.nl. Tussen de bouwjaren 1880 en 1928 ligt de gemiddelde vierkante meterprijs bij woningen met energielabel G gemiddeld een kwart lager dan met een label F of zuiniger.

Hoewel er nog geen energielabels bestonden voor woningen uit begin 1900, kunnen we de manier waarop die huizen gebouwd zijn vergelijken met het huidige label G. Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl: ,,Een simpele verduurzamingsstap als isoleren of dubbelglas brengt dat al snel naar label C of B. Dat dit zo enorm veel verschil maakt in de gemiddelde huizenprijs, had ik niet direct verwacht.’’

Instapklare duurzame woning

Abrahamse verwacht dat huizenzoekers in de toekomst vaker kijken naar het energielabel bij de aanschaf van hun huis. ,,En willen zij daar significant meer voor betalen. Ik vermoed dus dat woningen met een wat hoger energielabel sneller verkocht raken.’’

De prijs van een appartement met ten minste energielabel C steeg maar liefst met 351 euro per vierkante meter. Voor huizen was deze stijging 236 euro. ,,Een flinke verduurzamingsslag als het vervangen van kozijnen en ramen heeft nogal wat impact op tijd, geld en buurtoverlast. Wanneer je een beperkter budget hebt, is een woning kopen en vervolgens een beschikbare aannemer zoeken terwijl de dubbele maandlasten doorlopen, eigenlijk ondoenlijk. Mede daardoor is een instapklare duurzame woning nu aantrekkelijker dan ooit.’’

Kadasterdata.nl is een online platform voor woninginformatie van Nederland. Het platform koppelt en verrijkt data. Hiervoor combineren zij data van het Kadaster, de BAG, het Centraal Bureau voor Statistiek en andere bronnen.

Meer posts

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling
De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.
Lees meer
1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning
1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.
Lees meer
Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993
De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.
Lees meer
Eerste daling hypotheekrente een feit
De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.
Lees meer

Met ons in gesprek?