Nieuws

Starter moet vette spaarpot hebben voor eerste woning: eigen vermogen van 91.000 euro vereist

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Munt Hypotheken. Volgens de hypotheekverstrekker is de gemiddelde eigen inbreng van starters van 35 jaar en jonger sinds 2017 verdrievoudigd. Acht jaar geleden werd er gemiddeld nog 34.805 euro aan eigen vermogen meegenomen, inmiddels is dat 91.073 euro.

Starter moet vette spaarpot hebben voor eerste woning: eigen vermogen van 91.000 euro vereist

,,De kloof tussen starters mét en zonder vermogen neemt sterk toe’’, signaleert directeur Menno Luiten van Munt Hypotheken. Want hoe komen starters überhaupt aan zoveel geld? ,,We houden geen enquête naar de herkomst van de middelen, maar als je het plat slaat zijn er twee mogelijke bronnen’’, zegt Luiten. ,,Of het is spaargeld, of het is een combinatie met een schenking van ouders of andere familie.’’

Dat alleenstaanden het nakijken hebben op de woningmarkt is al langer duidelijk. De gemiddelde hypotheeksom voor een starter ligt volgens Munt Hypotheken, dat zo’n 190.000 klanten heeft, inmiddels op 393.461 euro. Databedrijf Calcasa becijferde vorig jaar dat voor een gemiddelde koopwoning in Nederland een (gezamenlijk) inkomen van bijna een ton al een vereiste was. Nu komt daar dus ook nog een dikke spaarpot bij. Minder kapitaalkrachtige huizenzoekers vissen steeds vaker achter het net.

Beeld van starters klopt niet

Niet voor niets moeten veel jongeren langer thuis blijven wonen. ,,Het romantische beeld dat reclames ons geven van hoe een starter eruit ziet is ook niet langer in lijn met de realiteit’’, zegt Luiten. ,,De starters zoals we ze graag zien als een stel van begin twintig met een golden retriever, dat is niet meer de starter van vandaag de dag. Die is gemiddeld in de dertig en misschien al tien jaar aan het werk, die zal echt wel wat spaargeld hebben’’. Maar dan nog is negentig mille erg veel geld, erkent hij. ,,Het versterkt de ongelijkheid.’’

Ook huizenkopers boven de 35 nemen steeds meer eigen geld mee, maar hier gaat het vaak om doorstromers die kunnen profiteren van de overwaarde op hun oude woning. De eigen inbreng is bij deze groep al gestegen naar een bedrag van 203.011 euro gemiddeld.

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?