Nieuws

Voor aankoop gemiddelde woning is bijna ton aan inkomen nodig

Stekking van het verhaal, het beste kan gekocht en gewoond worden in Heerlen of Kerkrade Om een gemiddelde woning in Nederland te kopen tegen de prijs van 452.000 euro, is een jaarinkomen van €95.000 nodig. Dat heeft marktonderzoeker Calcasa berekend, die daarbij de nieuwe leennormen die sinds begin dit jaar van kracht zijn, heeft meegenomen. De onderzoekers zien bovendien grote verschillen tussen soorten woningen en gemeenten.

Voor aankoop gemiddelde woning is bijna ton aan inkomen nodig

De nieuwe leennormen voor hypotheken zijn onder meer voordelig voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen, stelt Calcasa. Zo zijn daarvoor extra hypotheekmogelijkheden tot een bedrag van €50.000, wat afhangt van het energielabel van de woning. Daarnaast geldt voor kopers van 18 tot 35 jaar sinds begin dit jaar een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor woningen tot €510.000.

NHG

Op basis van onder andere deze normen heeft Calcasa berekend welk brutojaarinkomen nodig is om een gemiddelde woning in Nederland te kopen. Daarbij is de marktonderzoeker uitgegaan van een hypotheekrente van 3,75% zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en 3,25% met NHG. De NHG biedt een vangnet als de huizenprijzen dalen en zorgt ervoor dat kopers een lagere rente kunnen krijgen. Verder werd uitgegaan van een gezin met twee verdieners zonder studieschuld, een woning met energielabel E, F, of G en zonder inleg van eigen geld.

Huishoudens met een jaarinkomen van iets meer dan €80.000 kunnen een appartement of tussenwoning financieren, stelt Calcasa. Voor een hoekwoning is verder €86.000 aan inkomen nodig, voor een twee-onder-een-kapwoning €95.000 euro. Voor een vrijstaande woning moeten tweeverdieners samen het meest verdienen, namelijk €124.000 op jaarbasis.

De gemeenten Bloemendaal, Laren en Blaricum voeren de lijst aan van minst betaalbare woningen. Daar ligt de gemiddelde woningwaarde boven de €1 miljoen. Om die te kunnen financieren is een jaarinkomen van ruim €200.000 nodig. Amsterdam is van de vier grote steden het duurst. Daar is een jaarinkomen nodig van €120.000 om een gemiddelde woning te kunnen financieren. Mensen die zoeken naar een woning in het Groningse Pekela of het Limburgse Heerlen of Kerkrade hebben aan een brutojaarinkomen van €60.000 voldoende.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?