Nieuws

Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar

Banken en andere geldverstrekkers hebben hun hypotheekrentes vorige week flink opgeschroefd. Het is een reactie op de geopolitieke onzekerheid die de afgelopen weken is ontstaan. Van Bruggen Adviesgroep spreekt van de grootste stijging in 2,5 jaar.

Wereldwijde onrust leidt tot grootste stijging van hypotheekrente in 2,5 jaar

Wie zijn rente voor tien jaar (met NHG) wil vastzetten, betaalt nu gemiddeld 3,77 procent. Dat is 0,19 procentpunt meer dan een week eerder.

Andere populaire vaste rentes zijn met meer dan 0,15 procentpunten omhooggeschoten. Zo moet je rekening houden met 4,07 procent als je de rente voor twintig jaar wil vastzetten.

Als huizenkoper ben je door de stijging van vorige week al snel duizenden euro's extra kwijt.

Geldverstrekkers kijken bij het bepalen van hun hypotheekrentes naar ontwikkelingen op de kapitaalmarkten. Daar lenen banken en andere investeerders geld aan elkaar.

De rentes op die markten zijn de laatste tijd opgelopen door de toegenomen geopolitieke onzekerheid. Daar komt bij dat veel overheden hebben aangekondigd extra geld te willen lenen voor defensie-uitgaven. Die extra leningen zorgen ervoor dat de rente op kapitaalmarkten nog verder stijgt.

Anderhalve week geleden was al een lichte stijging van de hypotheekrente te zien. Die stijging heeft nu dus doorgezet. Van Bruggen verwacht dat de hypotheekrentes deze week nog verder omhooggaan.

De stijging volgt op een periode waarin rentes juist iets waren gedaald. In september vorig jaar waren de rentes voor het laatst zo hoog. Van Bruggen sluit niet uit dat de hypotheekrentes weer dalen als de geopolitieke onrust afneemt.

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?