Nieuws

Zo hoog is het inkomen van de gemiddelde huizenkoper

In juli werden maar liefst 33.000 hypotheken aangevraagd via Hypotheken Data Netwerk (HDN), waar vrijwel alle grote aanbieders van hypotheken bij zijn aangesloten. Dat is het hoogste aantal van dit jaar. Het inkomen van de aanvragers is ook nog nooit zo hoog geweest.

Zo hoog is het inkomen van de gemiddelde huizenkoper

Gemiddeld hadden de aanvragers van een hypotheek voor een woning een gezamenlijk bruto jaarinkomen van €88.000. Zij sloten voor gemiddeld €339.500 een hypotheek af. Dat is €13.000 meer dan een jaar eerder.

Starters

Starters hebben met €79.000 een iets lager gemiddeld inkomen en kregen in juli een lening van gemiddeld €320.000 voor een huis. Dat is juist €10.000 lager dan een jaar eerder. Die inkomens zijn nog nooit zo hoog geweest. Dat komt volgens HDN door de loonstijgingen van de laatste tijd.

In vergelijking met juli 2022 werden in de afgelopen maand ruim 14% meer hypotheken afgesloten. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning steeg zelfs met 26%.

De woningmarkt zakte in 2022 snel in toen de hypotheekrente steeg. Inmiddels is die alweer maanden redelijk stabiel. Huizenkopers zijn er dus alweer meer aan gewend. Wel neemt 27% van de huizenkopers de oude, lagere hypotheekrente mee. Dat is een verdubbeling ten opzichte van juli 2022. Consumenten lenen ook iets meer ten opzichte van de waarde van het huis.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?