Nieuws

Aanvragen hypotheken voor eerst in twee jaar omhoog: vooral starters actief op woningmarkt

Twee jaar daalden de hypotheekaanvragen, door minder huisaankopen en minder oversluitingen. Nu is er weer een groei op jaarbasis. Vooral het aandeel van starters is toegenomen.

Aanvragen hypotheken voor eerst in twee jaar omhoog: vooral starters actief op woningmarkt

Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het vierde kwartaal van 2023 met 5% gestegen vergeleken met een jaar geleden, meldt De Hypotheker vrijdag. „De stijging laat zien dat de woningmarkt weer op gang komt”, stelt de adviesketen.

De stijging kwam tot stand ondanks een verdere daling van het aantal oversluitingen. Door de sterk gestegen rente is dat niet zo interessant meer. Ook het aantal aanvragen voor een verbouwing is afgenomen. Wel is er een flinke stijging (+14%) zichtbaar van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning.

Jonge kopers

Bijna de helft (49%) van alle hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning komt op het conto van jonge huizenkopers tot 35 jaar. Dat is flink meer dan een jaar geleden. Toen lag dit aandeel op 44%.

Vorige week meldde makelaarsorganisatie NVM dat de huizenprijzen in het vorige kwartaal 5,3% hoger waren dan een jaar geleden. Bij de helft van het aantal aangeboden woningen wordt weer overboden.

De Hypotheker constateert uit eigen cijfers dat het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning in het laatste kwartaal met maar liefst 8% is gestegen. Met €321.250 ligt het leenbedrag op ongeveer hetzelfde niveau als anderhalf jaar geleden.

Starters

Starters zijn er volgens De Hypotheker beter aan toe. Mede als gevolg van loonstijgingen en de daling van de hypotheekrente - die nu bij een 10-jaars rente met NHG zelfs minder dan 4% bedraagt - kunnen zij weer meer lenen. „Tegelijkertijd zien we dat de concurrentie op de huizenmarkt, evenals het aantal overbiedingen, weer toeneemt”, zegt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker.

Bijna zeven op de tien hypotheekaanvragen (69%) waren bedoeld voor de aankoop van een woning, terwijl dit in dezelfde periode in 2022 nog 64% bedroeg.

Hoewel nog steeds sprake is van grote krapte op de huizenmarkt, wijzen de cijfers er volgens De Hypotheker op dat steeds meer huizenkopers een woning weten te bemachtigen.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?