Nieuws

Afpingelen op huis kan weer

Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.

Afpingelen op huis kan weer

„Wij zien dat de markt aan het draaien is. Biedingen nemen af, bezichtigingen nemen af. Makelaars en consumenten moeten er alleen nog aan wennen”, zegt directeur Gijs van Wijgerden van Makelaarsland. „Ons vak wordt leuker. Het is niet meer alleen het inleveren van een bod.”

Zelfs in Amsterdam hebben kopers nu kans om iets van de prijs te praten, verklaart aankoopmakelaar Niels Bakker. „Er worden soms prima woningen tegen een scherpe prijs neergezet, maar dan zijn er nauwelijks bezichtigingen. Een half jaar terug had je er wel dertig. Dan is de vraag of je nog moet overbieden.”

Makelaar Remmie Cornelissen uit Nieuwegein ziet de meeste prijsdruk op kluswoningen. „Met aannemers is het nu tenslotte een drama. Dat biedt wel kansen voor kopers die een beetje handig zijn.”

Bij Vereniging Eigen Huis vindt men het een gezonde ontwikkeling. „Er is meer keuze, al loopt het animo terug. Maar het is nog niet zo dat de huizenprijzen dalen. Alleen gaat de koper niet meer ten koste van alles toeslaan.”

Meer posts

Nieuw huizenplatform wil einde maken aan ondoorzichtige biedingen en voortrekken op woningmarkt
Een einde maken aan ondoorzichtige biedprocessen en voorkeursbehandelingen op de woningmarkt. Dat wil het nieuwe woningplatform Fanstr dat maandag van start gaat.
Lees meer
Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer

Met ons in gesprek?