Nieuws

Afpingelen op huis kan weer

Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.

Afpingelen op huis kan weer

„Wij zien dat de markt aan het draaien is. Biedingen nemen af, bezichtigingen nemen af. Makelaars en consumenten moeten er alleen nog aan wennen”, zegt directeur Gijs van Wijgerden van Makelaarsland. „Ons vak wordt leuker. Het is niet meer alleen het inleveren van een bod.”

Zelfs in Amsterdam hebben kopers nu kans om iets van de prijs te praten, verklaart aankoopmakelaar Niels Bakker. „Er worden soms prima woningen tegen een scherpe prijs neergezet, maar dan zijn er nauwelijks bezichtigingen. Een half jaar terug had je er wel dertig. Dan is de vraag of je nog moet overbieden.”

Makelaar Remmie Cornelissen uit Nieuwegein ziet de meeste prijsdruk op kluswoningen. „Met aannemers is het nu tenslotte een drama. Dat biedt wel kansen voor kopers die een beetje handig zijn.”

Bij Vereniging Eigen Huis vindt men het een gezonde ontwikkeling. „Er is meer keuze, al loopt het animo terug. Maar het is nog niet zo dat de huizenprijzen dalen. Alleen gaat de koper niet meer ten koste van alles toeslaan.”

Meer posts

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling
De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.
Lees meer
1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning
1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.
Lees meer
Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993
De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.
Lees meer
Eerste daling hypotheekrente een feit
De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.
Lees meer

Met ons in gesprek?