Nieuws

Alleen senior kiest nog voor aflossingsvrije hypotheek

Vanwege de hoge hypotheekrente is het niet meer populair om voor een aflossingsvrije hypotheek te gaan. Vooral 50-plussers die gebruik kunnen maken van het overgangsrecht kiezen nog voor deze hypotheekvorm.

Alleen senior kiest nog voor aflossingsvrije hypotheek

Dat merkt hypotheekadviesgroep Van Bruggen op. Was in februari nog 45% van de gekozen hypotheken een aflossingsvrije, nu is dat geslonken naar 31%. Wie nu een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, kan de rente niet meer aftrekken. Dat was de laatste jaren met de lage hypotheekrente niet zo’n probleem, maar nu weer wel.

Kosten verbouwing

Wie bijvoorbeeld een extra hypotheek nodig heeft van €60.000 voor een flinke verbouwing, kon deze lening vorig jaar nog tegen 1,3% (twintig jaar vast) afsluiten. Bij een annuïteitenhypotheek had dat een extra maandlast betekend van ruim €201, waarvan €65 aan rente bestond. Netto een maandlast van zo’n €177. Aflossingsvrij had alleen de rente van €65 betaald moeten worden.

Nu is de rente ongeveer 3,7%. Een annuïteitenhypotheek voor dezelfde verbouwing leidt tot een netto maandlast van €208. Een aflossingsvrije hypotheek zou maar iets lagere maandlasten opleveren, namelijk €185 aan niet-aftrekbare rentekosten. Slechts €23 minder, terwijl je bij de ene hypotheekvorm de schuld volledig aflost, en bij de andere niet.

Verhogingen

In de afgelopen week waren er wat kleine verlagingen van de rentetarieven, maar ook een paar verhogingen. De marktrente loopt al een tijdje op. Voor een hypotheek met NHG waarbij je de rente tien jaar vastzet, betaal je nu gemiddeld 3,34%. Zet je hem twintig jaar vast, dan is het

Meer posts

’Angst voor recessie merkbaar op woningmarkt’
AMSTERDAM (ANP) - De angst voor een economische recessie laat zijn sporen na op de woningmarkt. Adviesketen De Hypotheekshop merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Vooral op leningen met een korte looptijd lijkt er sprake van ’lichte paniek’ gezien de verhogingen met wel 0,4 tot 0,7 procentpunt per keer.
Lees meer
CBS: bijna 12% duurder dan jaar geleden, zelfde als inflatie Huizenmarkt koelt weer wat verder af
De Nederlandse huizenmarkt is in augustus verder afgekoeld. Huizen waren ’maar’ 11,9% duurder dan een jaar geleden, meldt het CBS donderdag. Als de torenhoge inflatie wordt meegerekend, betekent dit dat een huis het afgelopen jaar niet in waarde is gestegen.
Lees meer
Consument kiest goedkopere, minder zekere hypotheek
Nederlanders die een hypotheek afsluiten kiezen vaker voor een kortere rentevaste periode. Tien jaar vast is nu het meest populair. Dat is een forse trendbreuk met eerder dit jaar, zo meldt adviesketen Van Bruggen Adviesgroep in haar wekelijkse nieuwsbrief.
Lees meer
CBS: woninghuren het hardst omhoog sinds 2014
Per 1 juli mochten de sociale huren weer verhoogd worden, en dat lieten de huurbazen zich niet tweemaal zeggen. Ook de vrije huren stegen flink. Gemiddeld waren de huren in juli 3% hoger dan een jaar eerder, meldt het CBS vrijdag. Dat is de grootste stijging sinds 2014.
Lees meer

Met ons in gesprek?