Nieuws

Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren.

Concurrentie op woningmarkt neemt sterk toe; helft kopers verwacht boven vraagprijs te bieden

Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

Ook woningverkopers merken de toenemende interesse. Het verkoopvertrouwen blijft, net als vorig kwartaal, stijgen. Van de verkopers geeft 71% aan dit een goed moment is om een woning te verkopen, ten opzichte van 63% vorig kwartaal. Meer dan de helft van de ondervraagden gaat ervan uit dat dit over zes maanden nog steeds het geval is.

Overbieden

De toenemende concurrentie is ook terug te zien in de mate waarin woningzoekenden verwachten te moeten overbieden. Van de Funda-bezoekers verwacht de helft namelijk boven de vraagprijs te moeten bieden om een woning te kunnen aankopen. Bijna 17% geeft daarbij aan rekening te houden met een bod dat 10 tot 20% boven de vraagprijs ligt. Dat is fors gestegen ten opzichte van de vorige peiling, toen nog 11% van de ondervraagden dit aangaf.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?