Nieuws

Consument kiest goedkopere, minder zekere hypotheek

Nederlanders die een hypotheek afsluiten kiezen vaker voor een kortere rentevaste periode. Tien jaar vast is nu het meest populair. Dat is een forse trendbreuk met eerder dit jaar, zo meldt adviesketen Van Bruggen Adviesgroep in haar wekelijkse nieuwsbrief.

Consument kiest goedkopere, minder zekere hypotheek

Begin dit jaar kozen consumenten nog massaal voor twintig jaar vast (50%) en dertig jaar vast (19%). Maar nu is die keuze voor twintig jaar vast meer dan gehalveerd (24%). Voor dertig jaar vast is het nog maar een derde (6%) van wat het was

De meeste mensen kiezen nu voor tien jaar vast. Begin dit jaar was dat nog 18%, inmiddels is dat 48% van de mensen. Ook het aantal hypotheeksluiters dat kiest voor variabele rente neemt toe: van 1% naar 6%.

Rentestijging

Oorzaak is de stijging van de hypotheekrente, zo schrijft Van Bruggen Adviesgroep. Al zit daar wel een opmerkelijke kant aan: het verschil tussen tien en twintig jaar vast is namelijk nagenoeg ongewijzigd gebleven. Die schommelt het hele jaar ongeveer tussen de 0,35% en 0,4%. Voor tien jaar extra zekerheid betaal je dus slechts iets meer rente. „Het lijkt er dus op dat veel consumenten de kans groot achten dat over tien jaar de hypotheekrente op ongeveer hetzelfde niveau staat als nu of lager”, aldus Van Bruggen Adviesgroep.

De adviesketen zegt dat dit een reële mogelijkheid is, maar dat er ook ander scenario’s zijn. Zo kan de rente over tien jaar ook een stuk hoger zijn dan nu. „Wat de renteontwikkeling bijvoorbeeld in het afgelopen jaar heeft aangetoond, is dat de rente een hele grillige ontwikkeling door kan maken. Inschatten waar de rente over tien jaar op staat is, dan ook meer een loterij.”

Meer posts

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling
De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.
Lees meer
1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning
1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.
Lees meer
Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993
De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.
Lees meer
Eerste daling hypotheekrente een feit
De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.
Lees meer

Met ons in gesprek?