Nieuws

Consument kiest goedkopere, minder zekere hypotheek

Nederlanders die een hypotheek afsluiten kiezen vaker voor een kortere rentevaste periode. Tien jaar vast is nu het meest populair. Dat is een forse trendbreuk met eerder dit jaar, zo meldt adviesketen Van Bruggen Adviesgroep in haar wekelijkse nieuwsbrief.

Consument kiest goedkopere, minder zekere hypotheek

Begin dit jaar kozen consumenten nog massaal voor twintig jaar vast (50%) en dertig jaar vast (19%). Maar nu is die keuze voor twintig jaar vast meer dan gehalveerd (24%). Voor dertig jaar vast is het nog maar een derde (6%) van wat het was

De meeste mensen kiezen nu voor tien jaar vast. Begin dit jaar was dat nog 18%, inmiddels is dat 48% van de mensen. Ook het aantal hypotheeksluiters dat kiest voor variabele rente neemt toe: van 1% naar 6%.

Rentestijging

Oorzaak is de stijging van de hypotheekrente, zo schrijft Van Bruggen Adviesgroep. Al zit daar wel een opmerkelijke kant aan: het verschil tussen tien en twintig jaar vast is namelijk nagenoeg ongewijzigd gebleven. Die schommelt het hele jaar ongeveer tussen de 0,35% en 0,4%. Voor tien jaar extra zekerheid betaal je dus slechts iets meer rente. „Het lijkt er dus op dat veel consumenten de kans groot achten dat over tien jaar de hypotheekrente op ongeveer hetzelfde niveau staat als nu of lager”, aldus Van Bruggen Adviesgroep.

De adviesketen zegt dat dit een reële mogelijkheid is, maar dat er ook ander scenario’s zijn. Zo kan de rente over tien jaar ook een stuk hoger zijn dan nu. „Wat de renteontwikkeling bijvoorbeeld in het afgelopen jaar heeft aangetoond, is dat de rente een hele grillige ontwikkeling door kan maken. Inschatten waar de rente over tien jaar op staat is, dan ook meer een loterij.”

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?