Nieuws

’Dalende huizenprijzen remmen nieuwbouw verder’

Nieuwbouw van woningen staat al zwaar onder druk door de stijgende bouwkosten, opgelopen rente en maatregelen die beleggers afschrikken. De dalende prijzen van bestaande huizen gaan voor een verdere afkoeling zorgen, zegt bouwspecialist Jan van der Doelen van ING.

’Dalende huizenprijzen remmen nieuwbouw verder’

ING rekent voor 2023 op een daling van de prijzen van bestaande huizen met zo’n 6%. Tot en met halverwege 2024 gaat er volgens de bank zelfs zo’n 10% af, waarmee de huizenprijzen terug zouden zijn op het niveau van het derde kwartaal van 2021. Ondertussen zakt de prijs van nieuwbouwwoningen naar verwachting niet verder terug.

Het oplopende prijsverschil met bestaande woningen is volgens Van der Doelen slecht nieuws voor de nieuwbouw. „Op korte termijn kan deze ontwikkeling de voortgang van de bouwproductie in gevaar brengen, omdat kopers nu vaker kiezen voor een bestaande woning. De voordelen voor kopers zijn niet alleen het inmiddels grotere aanbod en de snellere beschikbaarheid. Door het prijsverschil loont het om nu ook te investeren in verduurzaming van de gekochte woning.”

Dat de prijs van nieuwbouw niet dezelfde neergang doormaakt als bestaande woningen, komt volgens de expert vooral door de stijging van de arbeidskosten en prijzen voor bouwmaterialen als beton, cement, bakstenen en dakpannen. „Ook spelen de toegenomen kosten om een bouwproject van de grond te krijgen een rol”.

Op de langere termijn verwacht Van der Doelen dat de prijskloof wel kleiner wordt. „Doordat nieuwbouw de trend van de prijsontwikkeling van bestaande woningen zal moeten volgen om concurrerend te blijven.” Hij ziet daar wel mogelijkheden toe. „Digitaliseren en industrialiseren kunnen de bouwkosten met 10 à 15% terugdringen. Dit lukt niet van de ene dag op de ander, maar gelukkig zijn veel bedrijven hier al actief mee bezig.”

Meer posts

Stijging fors minder dan toename huizenprijzen NHG-grens in 2025 beperkt omhoog, huizenkopers goedkoper uit
De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat vanaf 1 januari omhoog naar van €435.000 naar €450.000. Dat is fors minder dan de verwachte huizenprijsstijging. Wel gaan kopers minder betalen voor de garantie.
Lees meer
Huurmarkt ‘volledig uit balans’: aantal woningen in vrije sector daalt fors
De huurmarkt is volledig uit balans, zo constateert verhuurplatform Pararius. Het aantal beschikbare woningen in de vrije sector is met meer dan een derde gedaald en de vierkantemeterprijs loopt fors op. Maar pakt het echt allemaal zo negatief uit?
Lees meer
Makelaars zien aanbod huurwoningen drastisch dalen: ’Nu hoor je Kamerleden en Woonbond niet’
Makelaars hebben in het afgelopen kwartaal bijna 18,9% minder huurwoningen verhuurd dan een jaar geleden. Dat komt mede doordat verhuurders hun panden te koop zetten vanwege de recente belastingverhogen en de middenhuurwet. De makelaars zien ’een tsunami aan uitpondingen’.
Lees meer
Huizenprijs stijgt in 2025 hard door, verwacht ABN Amro
ABN Amro heeft weer zijn verwachtingen voor de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Dit jaar stijgen de huizenprijzen volgens de bank gemiddeld met 8,5% en komend jaar komt daar nog eens 7% bovenop.
Lees meer

Met ons in gesprek?