Nieuws

’De enige oplossing is bouwen’ Huizenprijzen blijven doorstijgen, maar er komt minder te koop

De huizenprijzen zijn in het afgelopen kwartaal verder gestegen, meldt makelaarsvereniging NVM donderdag op basis van actuele verkopen. Er wordt ook weer vaker boven de vraagprijs geboden dan een kwartaal geleden. Tegelijk krimpt wel het aanbod. Met de verkoop van nieuwbouwhuizen gaat het iets beter.

’De enige oplossing is bouwen’ Huizenprijzen blijven doorstijgen, maar er komt minder te koop

Gemiddeld werd voor een woning €422.000 betaald in de periode juli-september. Dat is 1,7% meer dan een kwartaal eerder, toen voor het eerst weer een stijging werd ingezet na een stevige terugval.

Ten opzichte van een jaar geleden is de huizenprijs nu ook stevig opgekrabbeld. De gemiddelde verkoopprijs van een tussenwoning lag afgelopen kwartaal zelfs alweer 0,2% hoger dan een jaar geleden.

In het derde kwartaal werd 45% van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit 39% en een jaar geleden 66%.

Huizenprijzen blijven doorstijgenwoningen afgelopen kwartaal weer duurder.

Aanbod

De prijsstijging in het afgelopen kwartaal ging gepaard met een lager aanbod. Er werden 9% minder woningen te koop gezet dan in het tweede kwartaal en zelfs 18% minder ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

at afnemende aanbod is volgens de NVM een belangrijke reden voor de stijgende prijzen. „Meer vraag bij een dalend aanbod zorgt voor toenemende prijsdruk. Daarnaast spelen ook de sterk stijgende lonen een rol. Deze zorgen voor een verbeterde leencapaciteit die deels de stijgende rente en inflatie compenseren. Tot slot speelt ook het feit dat de huishoudensgroei flink toeneemt, terwijl de beschikbaarheid van nieuwbouwwoningen afneemt, een rol.”

Nieuwbouw

NVM-makelaars verkochten het afgelopen kwartaal ruim 5400 nieuwbouwwoningen. Dat is een plus van 14% ten opzichte van het tweede kwartaal en 18% meer dan een jaar geleden. „De verkoopcijfers bevinden zich historisch gezien echter nog steeds op een laag niveau. Het aanbod loopt verder op en de markt wordt gekenmerkt door intrekkingen en projectuitstel”, zegt vicevoorzitter Chris van Zantwijk van de NVM-vakgroep Wonen.

In het derde kwartaal stonden 19.000 nieuwbouwwoningen te koop, het hoogste aantal sinds 2016. Tegelijk kwamen er 16% minder nieuwe woningen op de markt dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

De gemiddelde vraagprijs van de in aanbod staande nieuwbouwwoningen aan het eind van het derde kwartaal bedroeg €515.000. Dat is 5,6% minder dan een jaar eerder.

Woningtekort

Voorzitter Lana Gerssen van de NVM-vakgroep Wonen constateert dat de situatie voor woningzoekenden ondertussen alleen maar nijpender wordt. „Het actuele woningtekort is opgelopen van 315.000 woningen een jaar geleden naar 390.000 nu”, constateert ze, verwijzend naar onderzoek van ABF Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. „De enige manier om dat op te vangen is bouwen: in de stad, op het platteland én voor alle groepen woningzoekenden. Alleen dan komt de noodzakelijke doorstroming op gang.”

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?