Nieuws

De huurstijging is sinds 1960 niet zo klein geweest

De huurprijzen van Nederlandse huurwoningen zijn in juli met slechts 0,8 procent gestegen, de kleinste stijging sinds 1960. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oorzaak van de beperkte stijging van de huren is regelgeving vanuit de overheid, die huurstijgingen beperkt vanwege de coronacrisis.

De huurstijging is sinds 1960 niet zo klein geweest

Door de economische gevolgen van de pandemie schaarde de Tweede Kamer zich in februari achter een motie om de sociale huren voor een jaar te bevriezen. Vorig jaar was de maximaal toegestane huurverhoging nog 5,1 of 6,6 procent.

Hoewel de sociale huren dus bevroren waren, stegen ze nog wel ietsje: met 0,3 procent. Sociale huurprijzen konden nog wel verhoogd worden als de verhuurder bijvoorbeeld een woning verbeterde. Desondanks was de stijging een stuk kleiner dan in juli vorig jaar: toen ging het nog om 2,7 procent.

Ook in de vrije sector werd er aan de maximale huurstijging gesleuteld: deze werd beperkt tot de inflatie plus 1 procentpunt, oftewel 2,4 procent. De daadwerkelijke huurstijging in de vrije sector lag 0,2 procentpunt lager: op 2,2 procent.

Er zijn behoorlijke verschillen in de huurstijging tussen de grote steden en de verschillende provincies. In Overijssel stegen de huren met 1,4 procent het meest. In Friesland daalden de huren met gemiddeld 0,1 procent. Gekeken naar de vier grote steden gingen de huren in Den Haag het minst omhoog: 0,8 procent. In Utrecht was de huurstijging met 1,6 procent het grootst.

Meer posts

Huren stijgen minder hard, maar huisbaas slaat toe bij bewonerswisseling
De woninghuren in Nederland zijn afgelopen juli gemiddeld 2% omhoog gegaan ten opzichte van een jaar geleden, meldt het CBS vrijdag. Vorig jaar was de stijging nog 3%. Bij een bewonerswisseling grijpen verhuurders wel hun kans om de huren sterk te verhogen.
Lees meer
1,8 miljoen Nederlanders willen koophuis en zelfde aantal zoekt huurwoning
1,8 miljoen Nederlandse huishoudens zouden hun huurhuis liever inruilen voor een koophuis, of juist precies andersom. De groep huurders die liever een woning zou kopen, is het grootst, maar er is ook een groep die juist een koophuis heeft, maar liever zou huren.
Lees meer
Koophuis gemiddeld 5 keer zo duur als in 1993
De prijs van een koophuis is momenteel vijf maal zo hoog als in 1993. Betaalde je dertig jaar terug nog gemiddeld ongeveer 80.000 euro voor een woning, inmiddels is dat 434.000 euro.
Lees meer
Eerste daling hypotheekrente een feit
De stijging van de hypotheekrente lijkt voorbij, zo meldt de Hypotheekshop. De eerste geldverstrekker voert een kleine daling van de hypotheekrente door.
Lees meer

Met ons in gesprek?