Nieuws

De huurstijging is sinds 1960 niet zo klein geweest

De huurprijzen van Nederlandse huurwoningen zijn in juli met slechts 0,8 procent gestegen, de kleinste stijging sinds 1960. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oorzaak van de beperkte stijging van de huren is regelgeving vanuit de overheid, die huurstijgingen beperkt vanwege de coronacrisis.

De huurstijging is sinds 1960 niet zo klein geweest

Door de economische gevolgen van de pandemie schaarde de Tweede Kamer zich in februari achter een motie om de sociale huren voor een jaar te bevriezen. Vorig jaar was de maximaal toegestane huurverhoging nog 5,1 of 6,6 procent.

Hoewel de sociale huren dus bevroren waren, stegen ze nog wel ietsje: met 0,3 procent. Sociale huurprijzen konden nog wel verhoogd worden als de verhuurder bijvoorbeeld een woning verbeterde. Desondanks was de stijging een stuk kleiner dan in juli vorig jaar: toen ging het nog om 2,7 procent.

Ook in de vrije sector werd er aan de maximale huurstijging gesleuteld: deze werd beperkt tot de inflatie plus 1 procentpunt, oftewel 2,4 procent. De daadwerkelijke huurstijging in de vrije sector lag 0,2 procentpunt lager: op 2,2 procent.

Er zijn behoorlijke verschillen in de huurstijging tussen de grote steden en de verschillende provincies. In Overijssel stegen de huren met 1,4 procent het meest. In Friesland daalden de huren met gemiddeld 0,1 procent. Gekeken naar de vier grote steden gingen de huren in Den Haag het minst omhoog: 0,8 procent. In Utrecht was de huurstijging met 1,6 procent het grootst.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?