Nieuws

DNB ziet inzakkende huizenmarkt: prijzen 6,5% omlaag

De huizenprijzen zullen in de komende twee jaren circa 6,5% gaan dalen. De hypotheekrente is harder gestegen dan verwacht en dat geeft huizenkopers veel minder financiële ruimte. De onzekerheid op de huizenmarkt is groot, een steviger prijsdaling is zeker niet uitgesloten.

DNB ziet inzakkende huizenmarkt: prijzen 6,5% omlaag

Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in een nieuwe economische raming. „De verwachting is dat huizenprijzen de komende jaren dalen: met 3,1% in 2023 en met 3,3% in 2024”, zo schrijft de centrale bank. „Dit is een neerwaartse bijstelling ten opzichte van de juniraming.” Een half jaar geleden zag DNB slechts een afvlakking van de huizenprijsstijging, nog geen daling.

Hypotheekrente

DNB schrijft de somberder voorspelling voor de huizenmarkt toe aan de rente: „De belangrijkste reden is dat de hypotheekrentes verder zijn opgelopen dan verwacht, waardoor de financieringsruimte sterker is afgenomen.” De economische vooruitzichten zijn door de oorlog in Oekraïne zeer matig en met grote onzekerheid omgeven. Dat slaat ook terug op de woningmarkt: „Zo kan een verandering van het algemene sentiment als een vliegwiel fungeren, waardoor de prijzen tijdelijk sterker kunnen dalen of stijgen dan uit de modeluitkomsten blijkt.”

Opvallend in de nieuwe vooruitzichten is ook dat DNB zeer somber is over de ontwikkeling van de inflatie. Het prijsplafond voor de energierekening matigt de inflatie komend jaar wel iets, maar volgens de voorspelling hebben we zowel in 2023 als in 2024 last van een hoge gemiddelde prijsstijging. DNB rekent op een inflatie van 4,9% komend jaar en liefst 5% het jaar erop.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?