Nieuws

Eigen Huis: ’Verduurzamen appartementen loopt vast’

Veel eigenaren van appartementen willen graag isoleren of zonnepanelen aanleggen, maar daarover besluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) van hun pand. En die ligt in 1 op de 3 gevallen dwars. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, die pleit voor een wettelijke regeling zodat eigenaren het voortaan zelf mogen regelen.

Eigen Huis: ’Verduurzamen appartementen loopt vast’

„Liefst één op de zes woningeigenaren in Nederland heeft te maken met een Vereniging van Eigenaars”, zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Eigen Huis. „Ondanks dat hoge aantal zijn ze in het landelijke beleid vaak een vergeten groep.”

Eigenaren van appartementen zijn afhankelijk van de besluitvorming in de VvE. Om het dak, de gevels of de ramen van het complex te verduurzamen, moet de hele VvE daarmee instemmen. Bij kleine VvE’s moet het besluit unaniem zijn, bij grotere VvE’s is een twee derde meerderheid nodig.

Vooral bij kleine VvE’s lopen vernieuwingen makkelijk spaak. Dat komt omdat niet alle eigenaren dezelfde mogelijkheden of belangen hebben, legt Klein uit. „Iemand die al op leeftijd is, wil misschien niet meer investeren in een hybride warmtepomp die zich in vijftien jaar terugverdient. Dat geldt ook voor iemand die van plan is om op korte termijn te verhuizen.”

Moeilijk besluitvormingsproces

Vanwege het moeilijke besluitvormingsproces, proberen sommige eigenaren dan maar zonder toestemming verduurzamingsmaatregelen door te voeren, constateert Eigen Huis. Ze vervangen in hun huis enkel glas bijvoorbeeld door isolatieglas. Zo’n 9% van de eigenaren binnen de kleine VvE’s blijkt hiervoor te kiezen. Maar dat is niet zonder risico.

Klein: „Als het VvE-bestuur er lucht van krijgt, kan het bepalen dat deze bewoner nog een keer meebetaalt als de VvE later besluit alsnog het hele gebouw te verduurzamen. Of het eist dat de maatregelen ongedaan worden gemaakt. Dat kan vervelende conflictsituaties veroorzaken waar niemand op zit te wachten.”

Eigen Huis roept het kabinet op het mogelijk te maken dat eigenaren van een appartement zelfstandig zonnepanelen en isolatieglas kunnen plaatsen als andere eigenaren binnen de VvE dat niet willen. De vereniging denkt dat de hiervoor benodigde regelgeving kan aansluiten bij een aanstaande wet voor oplaadpunten voor elektrische auto’s bij VvE’s. Een eigenaar die behoefte heeft aan zo’n laadpaal kan straks volstaan met een melding aan de VvE.

Meer posts

Nieuw huizenplatform wil einde maken aan ondoorzichtige biedingen en voortrekken op woningmarkt
Een einde maken aan ondoorzichtige biedprocessen en voorkeursbehandelingen op de woningmarkt. Dat wil het nieuwe woningplatform Fanstr dat maandag van start gaat.
Lees meer
Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer

Met ons in gesprek?