Nieuws

Eigen Huis: ’Verduurzamen appartementen loopt vast’

Veel eigenaren van appartementen willen graag isoleren of zonnepanelen aanleggen, maar daarover besluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) van hun pand. En die ligt in 1 op de 3 gevallen dwars. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, die pleit voor een wettelijke regeling zodat eigenaren het voortaan zelf mogen regelen.

Eigen Huis: ’Verduurzamen appartementen loopt vast’

„Liefst één op de zes woningeigenaren in Nederland heeft te maken met een Vereniging van Eigenaars”, zegt Karsten Klein, directeur Belangenbehartiging bij Eigen Huis. „Ondanks dat hoge aantal zijn ze in het landelijke beleid vaak een vergeten groep.”

Eigenaren van appartementen zijn afhankelijk van de besluitvorming in de VvE. Om het dak, de gevels of de ramen van het complex te verduurzamen, moet de hele VvE daarmee instemmen. Bij kleine VvE’s moet het besluit unaniem zijn, bij grotere VvE’s is een twee derde meerderheid nodig.

Vooral bij kleine VvE’s lopen vernieuwingen makkelijk spaak. Dat komt omdat niet alle eigenaren dezelfde mogelijkheden of belangen hebben, legt Klein uit. „Iemand die al op leeftijd is, wil misschien niet meer investeren in een hybride warmtepomp die zich in vijftien jaar terugverdient. Dat geldt ook voor iemand die van plan is om op korte termijn te verhuizen.”

Moeilijk besluitvormingsproces

Vanwege het moeilijke besluitvormingsproces, proberen sommige eigenaren dan maar zonder toestemming verduurzamingsmaatregelen door te voeren, constateert Eigen Huis. Ze vervangen in hun huis enkel glas bijvoorbeeld door isolatieglas. Zo’n 9% van de eigenaren binnen de kleine VvE’s blijkt hiervoor te kiezen. Maar dat is niet zonder risico.

Klein: „Als het VvE-bestuur er lucht van krijgt, kan het bepalen dat deze bewoner nog een keer meebetaalt als de VvE later besluit alsnog het hele gebouw te verduurzamen. Of het eist dat de maatregelen ongedaan worden gemaakt. Dat kan vervelende conflictsituaties veroorzaken waar niemand op zit te wachten.”

Eigen Huis roept het kabinet op het mogelijk te maken dat eigenaren van een appartement zelfstandig zonnepanelen en isolatieglas kunnen plaatsen als andere eigenaren binnen de VvE dat niet willen. De vereniging denkt dat de hiervoor benodigde regelgeving kan aansluiten bij een aanstaande wet voor oplaadpunten voor elektrische auto’s bij VvE’s. Een eigenaar die behoefte heeft aan zo’n laadpaal kan straks volstaan met een melding aan de VvE.

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?