Nieuws

Flink minder hypotheken met NHG-garantie

Er worden flink minder hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat komt onder meer doordat er een zeer beperkt aanbod is van woningen onder de kostengrens van €325.000. Ook kopers die een woning onder de kostengrens weten te bemachtigen kiezen minder vaak voor een NHG-garantie.

Flink minder hypotheken met NHG-garantie

NHG noemt dat een zorgelijke ontwikkeling, omdat het aantal kwetsbare consumenten hierdoor groeit. „Juist deze groep van consumenten zonder of met een beperkte overwaarde is kwetsbaar.”

Met de NHG-garantie kunnen huizenkopers zich verzekeren van aflossing van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Klanten betalen een eenmalig bedrag voor deze garantie. In ruil bieden hypotheekverstrekkers een lagere rente aan. Ook bij verkoop met verlies zorgt NHG ervoor dat de hypotheek kan worden afgelost.

Vangnet

Het aantal hypotheken dat in het derde kwartaal werd afgesloten met een NHG-garantie daalde met 21% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. „Juist in tijden van hoge woningprijzen, overbieden en de daaraan gekoppelde risico’s is een vangnet voor de toekomst extra belangrijk”, zegt risicomanager Bjorn Jonkergouw van NHG in een toelichting. De oplossing is volgens hem dat er extra woningen worden gecreëerd. NHG is dan ook blij dat het demissionaire kabinet daarvoor geld heeft gereserveerd voor de begroting van volgend jaar.

BEKIJK OOK:

Grens NHG kan huizengekte amper volgen: helft starters mist vangnet

Kostengrens

NHG maakte in september bekend dat de kostengrens in 2022 stijgt naar €355.000. „Met een naar verwachting gemiddelde huizenprijs van €417.500 blijft het aantal beschikbare huizen onder de kostengrens in 2022 beperkt”, aldus NHG. Het verder verhogen van de kostengrens is volgens Jonkergouw geen oplossing omdat het de doelgroep niet zou helpen.

BEKIJK OOK:

’Hypotheek met NHG op retour door hoge huizenprijzen’

De kostengrens van NHG werd op 1 januari 2021 verhoogd van €310.000 naar €325.000. In 2019 stond de grens nog op €290.000. NHG verhoogt de kostengrens een keer per jaar op basis van de gemiddelde woningprijs in juni, juli en augustus.

Meer posts

Afpingelen op huis kan weer
Jarenlang moesten huizenzoekers tegen elkaar opbieden om een woning in handen te krijgen. Onderhandelen met de verkoper was er zelden bij. Inmiddels wordt weer druk afgepingeld, melden makelaars.
Lees meer
Hypotheekketen ziet omslag: signaal van afkoeling
Voor het eerst in drie jaar is het gemiddelde hypotheekbedrag gedaald, meldt adviesketen De Hypotheker vrijdag in zijn kwartaalbericht. Ook worden relatief meer hypotheken afgesloten voor een nieuw huis. „Dit wijst erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen”, luidt de conclusie van de adviseurs.
Lees meer
Huizen bijna 19% duurder ondanks hogere hypotheekrente
De explosie van de hypotheekrente en energielasten vertaalt zich nog niet in veel lagere huizenprijzen. In mei betaalden kopers bijna 19% meer voor een woning dan een jaar geleden, meldt het CBS woensdag.
Lees meer
DNB: woningmarkt koelt af, hypotheekrente naar 4%
De woningmarkt zal de komende jaren afkoelen. Prijzen stijgen veel minder hard en de hypotheekrente gaat verder omhoog, richting de 4% in 2024. „Door de stijging van de hypotheekrente zal het voor starters moeilijk blijven om een huis te kopen”, zegt Olaf Sleijpen, directielid van De Nederlandsche Bank (DNB), over nieuwe ramingen van de toezichthouder.
Lees meer

Met ons in gesprek?