Nieuws

Flink minder hypotheken met NHG-garantie

Er worden flink minder hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat komt onder meer doordat er een zeer beperkt aanbod is van woningen onder de kostengrens van €325.000. Ook kopers die een woning onder de kostengrens weten te bemachtigen kiezen minder vaak voor een NHG-garantie.

Flink minder hypotheken met NHG-garantie

NHG noemt dat een zorgelijke ontwikkeling, omdat het aantal kwetsbare consumenten hierdoor groeit. „Juist deze groep van consumenten zonder of met een beperkte overwaarde is kwetsbaar.”

Met de NHG-garantie kunnen huizenkopers zich verzekeren van aflossing van hun hypotheek in geval van overlijden van de partner of een relatiebreuk. Klanten betalen een eenmalig bedrag voor deze garantie. In ruil bieden hypotheekverstrekkers een lagere rente aan. Ook bij verkoop met verlies zorgt NHG ervoor dat de hypotheek kan worden afgelost.

Vangnet

Het aantal hypotheken dat in het derde kwartaal werd afgesloten met een NHG-garantie daalde met 21% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. „Juist in tijden van hoge woningprijzen, overbieden en de daaraan gekoppelde risico’s is een vangnet voor de toekomst extra belangrijk”, zegt risicomanager Bjorn Jonkergouw van NHG in een toelichting. De oplossing is volgens hem dat er extra woningen worden gecreëerd. NHG is dan ook blij dat het demissionaire kabinet daarvoor geld heeft gereserveerd voor de begroting van volgend jaar.

BEKIJK OOK:

Grens NHG kan huizengekte amper volgen: helft starters mist vangnet

Kostengrens

NHG maakte in september bekend dat de kostengrens in 2022 stijgt naar €355.000. „Met een naar verwachting gemiddelde huizenprijs van €417.500 blijft het aantal beschikbare huizen onder de kostengrens in 2022 beperkt”, aldus NHG. Het verder verhogen van de kostengrens is volgens Jonkergouw geen oplossing omdat het de doelgroep niet zou helpen.

BEKIJK OOK:

’Hypotheek met NHG op retour door hoge huizenprijzen’

De kostengrens van NHG werd op 1 januari 2021 verhoogd van €310.000 naar €325.000. In 2019 stond de grens nog op €290.000. NHG verhoogt de kostengrens een keer per jaar op basis van de gemiddelde woningprijs in juni, juli en augustus.

Meer posts

Groot tekort aan nieuwe huizen voor ouderen: ’Risico op ongelukken groeit’
Woningbouw voor ouderen kan zorgen voor de broodnodige doorstroming op de krappe huizenmarkt. Maar er is een grote achterstand bij het realiseren van voldoende passende woningen voor senioren, waarschuwt ABN Amro maandag in een onderzoeksrapport.
Lees meer
ING: huizenprijzen in meeste provincies al terug op recordniveau van 2022
Makelaarsorganisatie NVM voorspelde onlangs dat de huizenprijzen dit kwartaal het recordniveau van medio 2022 gaan benaderen of overstijgen. In het merendeel van de provincies is die prijspiek zelfs al bereikt, blijkt uit onderzoek van ING.
Lees meer
’Hypotheekadviseur laat onderwerp verduurzaming vaak liggen’
Huizenkopers krijgen van hypotheekadviseurs vaak onvoldoende informatie over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo komt het meefinancieren van zulke maatregelen maar in de helft van de gevallen ter sprake. Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat adviseurs hier een grote rol in moeten krijgen.
Lees meer
Hypotheekaanvragen starters naar hoogste punt in vijf jaar
Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo’n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.
Lees meer

Met ons in gesprek?