Nieuws

Forse afname verkoop nieuwbouw: grootste daling sinds 2015

Makelaarsclub NVM meldde vorige week dat zijn leden in het vierde kwartaal bijna de helft minder nieuwbouwhuizen hebben verkocht dan een jaar geleden.

Forse afname verkoop nieuwbouw: grootste daling sinds 2015

Die neergaande trend wordt dinsdag bevestigd door het CBS, dat zich baseert op inschrijvingen van koopaktes en daardoor altijd een maand of drie achterloopt op de cijfers van de makelaars.

Prijs nieuwbouw

In het derde kwartaal van 2022 zijn 33,9% minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht dan een jaar eerder, aldus het statistish bureau. Dat is de grootste daling sinds het begin van de metingen in 2015.

De prijs van een nieuwbouwkoopwoning was gemiddeld 13,7% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiermee kwam de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwkoopwoning uit op bijna €474.000. Dit is wel lager dan het tweede kwartaal, toen bedroeg de gemiddelde prijs voor het eerst meer dan een half miljoen eur

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?