Nieuws

Goed nieuws huizenkoper: hypotheekrente terug naar niveau van januari

De hypotheekrente daalt al zes weken op rij. Daarmee is de rente weer terug op het niveau van januari, constateert De Hypotheker. Volgens de adviesketen durven daardoor meer huizenkopers hun hypotheekrente voor langer dan tien jaar vast te leggen.

Goed nieuws huizenkoper: hypotheekrente terug naar niveau van januari

De tienjaars hypotheekrente met Nationale Hypotheek Garantie staat nu gemiddeld op 4,26%, ongeveer hetzelfde niveau als elf maanden geleden. In zes weken is er ongeveer 0,3% van de rente af gegaan.

De daling hangt samen met de rentedaling op de kapitaalmarkt, mede als gevolg van de dalende inflatie en het besluit van de Europese Centrale Bank eind oktober om de rente niet verder te verhogen. Sindsdien is de rente op een staatslening ook gezakt van 3,33% naar 2,5% op donderdag.

Vastgezet

Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, constateert dat de rentedaling positief is voor huizenkopers. „Tegelijkertijd zien we dat de rente ook vaak langer dan tien jaar wordt vastgezet.”

Ruim 53% van de huizenkopers kiest nog voor een rentevaste periode van tien jaar. Voor twintig jaar rentevast kiest 17% en voor dertig jaar 5%, blijkt uit de laatste cijfers van het Hypotheken Datanetwerk. Opvallend is dat het verschil tussen de gemiddelde 20- en 30-jaars rentes slechts circa 0,1% is.

Verhuizen

Volgens De Rijke hoeft de keuze voor een 10-jaarsperiode niet vanzelfsprekend te zijn. „Als je als starter een rentevaste periode van twintig of dertig jaar kiest en je gaat over tien jaar verhuizen, dan kun je alsnog kiezen voor een lagere hypotheekrente als de actuele rente lager ligt. Als de actuele rente daarentegen hoger is, kun je deze meenemen naar een volgende hypotheek.”

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?