Nieuws

Grens voor Nationale Hypotheek Garantie fors omhoog naar 405.000

De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat komend jaar fors omhoog. Die stijgt met 50.000 euro waardoor kopers van woningen voortaan tot een bedrag van 405.000 euro daarvan gebruik kunnen maken.

Grens voor Nationale Hypotheek Garantie fors omhoog naar 405.000

De NHG zorgt ervoor dat woningkopers een lagere rente kunnen krijgen, maar biedt ook een vangnet voor het geval de huizenprijzen gaan dalen. Die biedt namelijk de garantie dat huizenkopers niet met een restschuld blijven zitten.

De laatste tijd was er al kritiek op de kostengrens van de NHG die met 355.000 euro te laag zou zijn. Vereniging Eigen Huis wees er deze zomer op dat de gemiddelde verkoopprijs van huizen in het tweede kwartaal 447.000 euro was.

De NHG-grens zou daarom naar 440.000 euro moeten. In het derde kwartaal daalden de huizenprijzen overigens, maakte makelaarsvereniging NVM onlangs bekend.

Vangnet

„De stijging is echt nodig”, zegt NHG-directeur Carla Muters. „Mensen sluiten door de sterk gestegen huizenprijzen een steeds hogere hypotheek af om een huis te kopen. Wij willen er zijn als die groep te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, echtscheiding of andere problemen. Dat vangnet wordt door een verhoogde kostengrens voor een grote groep beschikbaar.”

Meer posts

Makelaars maken zich zorgen: verkoopprijs huizen stijgt opmerkelijk snel
Makelaarsvereniging NVM spreekt van een ware hittegolf op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen vraag en aanbod in rap tempo. De makelaars zeggen zich ronduit zorgen te maken over de betaalbaarheid van een huis in Nederland op de langere termijn.
Lees meer
Doostroming naar koophuis stagneert
Lees meer
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Prettig nieuws voor doorstromers: ’Ook kortlopende hypotheekrentes dalen binnenkort’
Lees meer
Naast villa’s en herenhuizen zijn ook ’doorsnee woningen’ steeds vaker miljoen waard
Tien jaar geleden waren miljoenenwoningen nog zeldzaam, nu zijn het er bijna 200.000. Het zijn ook lang niet meer alleen villa’s of herenhuizen. Steeds meer doorsnee woningen breken door de grens van een miljoen euro. Zo is het al 3% van de miljoenenwoningen een appartement in een portiekflat.
Lees meer

Met ons in gesprek?